Jyväskylän yliopisto

Kansainvälinen hiihtokongressi Vuokatissa: Tutkimustiedon avulla menestykseen

Jaa

Tieteellinen tutkimus hiihtolajien taustalla on aiheena 8th International Congress on Science and Skiing (ICSS 2019) -kongressissa Vuokatissa 11.–15.3.2019. Kongressi järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa. Kongressiin osallistuu 132 tutkijaa ja opiskelijaa 16 maasta.

Kongressin teemasessioiden aiheina ovat alppihiihdon, ampuma- ja maastohiihdon biomekaniikka, fysiologia ja harjoittelu, lahjakkuudet ja loukkaantumiset hiihdossa, Paralympiahiihto, mäkihyppy, ilmanvastus ja aerodynamiikka sekä mittausteknologia. Kongressissa on yhteensä 61 suullista esitelmää ja 20 posteriesitystä 16 eri maan edustajalta.

Kongressin avaa loppuvuodesta 2018 edesmennyttä professori Paavo Komin uraa kunnioittavalla muistoluennolla professori Vesa Linnamo, joka toimii myös kongressin puheenjohtajana. Aiempien kongressien puheenjohtaja professori Erich Müller käy läpi laajemmin hiihtotutkimuksen menneisyyttä, nykytilaa ja tulevaisuutta omassa avausluennossaan. Emeritusprofessori David Bacharach puolestaan pohtii,miten tieteen ja käytännön välistä kuilua saataisiin pienennettyä talvilajeissa.

Professori Øyvind Sandbakk Norjasta kertoo omassa luennossaan nykyaikaisista harjoitusmenetelmistä maastohiihdossa. Olympiakomitean vastuulääkäri, erikoislääkäri Maarit Valtonen puolestaan käsittelee omassa luennossaan, kuinka kestävyyspainotteisissa talvilajeissa voidaan ehkäistä sairastumisia. Professori Walter Herzogin luennoi, miten maastohiihtoa voidaan käyttää mallina ihmisen liikkumiseen liittyvässä analysoinnissa.

Laaja kattaus hiihtolajien asiantuntijoita

Avainpuhujien lisäksi mukana on useita kutsuttuja luennoitsijoita puhumassa hiihtolajien tutkimuksesta eri näkökulmista:

  • teho-voima-nopeus -profiilin hyödyntäminen (Josef Kröll)
  • ampumahiihto kehitys ja pysyykö tiede sen mukana (Marko Laaksonen)
  • sydän- ja verenkiertoelimistön maastohiihtosuoritusta rajoittavat tekijät (Ilkka Heinonen)
  • taloudellisuus ja urheilijan taitotaso maastohiihdossa (Barbara Pellegrini)
  • maastohiihdon muuttuneet vaatimukset (Thomas Stöggl)
  • pitääkö mäkihyppääjien edelleen olla kevyitä (Mikko Virmavirta)
  • ilmanvastus ja aerodynamiikka hiihdossa (Stefan Lindinger)
  • maastohiihtotekniikan tunnistaminen globaalin navigaatio satelliittisysteemin avulla (Masaki Takeda)

Luentojen ja postereiden lisäksi kongressiin osallistuu useita yrityksiä omilla tuote-esittelyillään. Osallistujien on mahdollista tutustau Jyväskylän yliopiston Snowpolis-ympäristössä sijaitseviin urheilijoiden ja urheiluvälineiden testausmahdollisuuksiin. Luvassa on uuden hiihtomattoympäristön esittely, laboratoriotiloissa tehtävä ampumahiihdon ammuntasuoritus sekä suksen kitkamittaus kylmäkontissa.

- Hienoa, että meille myönnettiin Vuokattiin järjestettäväksi pitkät perinteet omaava kongressi. Luvassa on runsaasti mielenkiintoisia esityksiä ja erityisesti aina kiinnostava Nuori tutkija -kilpailu, jossa nuoret tutkijat ottavat mittaa toisistaan kuin kilpaladulla konsanaan, toteaa kongressin puheenjohtaja, Vuokatin liikuntateknologian yksikön professori Linnamo.

Kongressin järjestävät Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan liikuntateknologian yksikkö Vuokatissa, Vuokatti Sport sekä mittaus- ja tietojärjestelmiin erikoistunut tutkimus- ja koulutuskeskus CEMIS.

Seminaariohjelma kokonaisuudessaan: http://www.icss2019.fi/?program 

Median edustajat ovat tervetulleita paikalle. Mahdolliset haastattelupyynnöt puhujille Olli Ohtosen kautta. Yhteystiedot alla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kongressin verkkosivut: www.icss2019.fi
Kongressin puheenjohtaja, LiT, prof. Vesa Linnamo, 040 5044 800, vesa.linnamo@jyu.fi
Vuokatti Sportin valmennuskeskuksen johtaja Jyri Pelkonen, 040 8445 882, jyri.pelkonen@vuokattisport.fi
Tohtorikoulutetava Olli Ohtonen, 050 407 7501, olli.ohtonen@jyu.fi
Kongressisihteeri Anni Hakkarainen, 040 777 3103, anni.s.j.hakkarainen@jyu.fi   

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

OKM on myöntänyt rahoitusta kahdelle liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimushankkeelle23.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tukea valtion talousarviossa linjattujen liikuntatoimen yhteiskunnallisten vaikuttavuuden tavoitteiden mukaisten liikuntatieteellisten tutkimushankkeiden rahoittamiseen. Ministeriö myönsi toukokuussa kahdeksalle hankkeelle yhteensä 763 000 euroa. Kahta rahoitusta saaneista hankkeista johdetaan liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme