Helsingin yliopisto

Kansainvälinen konferenssi maapallon ja ihmisen terveyden haasteista Lahdessa marraskuussa

Jaa

Lahdessa 8.–10.11.2021 järjestettävän kansainvälisen People and Planet – From Theory to Solutions -konferenssin tavoitteena on tunnistaa niitä ratkaisuja, joita tieteellinen tutkimus sekä ihmisen ja maapallon terveyttä edistävät käytännöt voivat tuottaa maailmanlaajuisiin haasteisiin.

 Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 Lahdessa järjestetään 8.–10.11.2021 kansainvälinen People and Planet –  From Theory to Solutions -konferenssi. Monitieteisen ja monialaisen tapahtuman tavoitteena on tunnistaa niitä ratkaisuja, joita tieteellinen tutkimus sekä ihmisen ja maapallon terveyttä edistävät käytännöt voivat tuottaa maailmanlaajuisiin haasteisiin.

Konferenssi kokoaa yhteen ympäristö- ja terveysalojen tutkijoita ja asiantuntijoita, päättäjiä ja opiskelijoita yhteiskunnan eri aloilta ja kansainvälisesti.

– Koronavuoden jälkeen ihmisen ja luonnon välinen suhde on esillä enemmän kuin aiemmin. Ihmisen hyvinvointi on riippuvainen luonnosta, mutta ymmärrämme vielä liian vähän luonnon tarjoamista terveyshyödyistä kokonaisuutena, koko väestön tasolla. People and Planet -konferenssi kattaa pöydän uusimmalla tutkimussisällöllä ja kutsuu kaupunkeja keskustelemaan aiheesta, jonka merkitys kasvaa voimakkaasti, kertoo ympäristöpääkaupungin ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

Puheenvuoroista vastaavat suomalaisissa ja ulkomaisissa yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa ja hankkeissa toimivat huippuasiantuntijat. Niissä käsitellään ilmastonmuutoksen vaikutusta ihmiseen ja terveyteen sekä ihmisen vaikutusta ilmastoon ja ympäristöön. Puhujina ovat mm. akatemiaprofessori Markku Kulmala (Helsingin yliopisto) ja pääsihteeri Liisa Rohweder (WWF Suomi). Tapahtumassa käsitellään myös ajankohtaista COVID-19-pandemiaa.

Konferenssi toteutetaan ns. hybriditapahtumana. Tilanteen salliessa paikan päälle toivotaan mahdollisimman paljon osallistujia, mutta myös osallistuminen etäyhteydellä on mahdollista.Konferenssin järjestelyistä vastaavat Helsingin yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Lahden kaupunki, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -projekti, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Suomen Ympäristökeskus (SYKE), Luonnonvarakeskus (Luke) sekä WWF Suomi. Se on jatkoa Helsingissä vuonna 2019 järjestetylle Planetary Health -konferenssille, jonka julkilausumassa painotetaan tarvetta nopeisiin toimiin.  
 
 


Yhteyshenkilöt

Marita Parkkonen, marita.parkkonen@helsinki.fi, puh. 044 982 3341
Minna-Maija Salomaa, minna-maija.salomaa@helsinki.fi, puh. 050 595 8953

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Perhosten on vaikea sopeutua nopeasti muuttuvaan ilmastoon10.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suuria muutospaineita lajeille ja monimuotoisuudelle. Tuore Helsingin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen tutkimus osoittaa, että Suomessa ovat parhaiten pärjänneet ne harvat perhoslajit, jotka ovat kyenneet sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon aikaistamalla lentoaan ja siirtymällä pohjoisemmaksi. Sen sijaan 40 prosenttia perhoslajeista ei ole pystynyt reagoimaan kummallakaan tavalla ja niiden kannat ovat taantuneet.

Kansalaiset kertoivat näkemyksistään ilmastolain verkkokuulemisessa8.6.2021 10:11:55 EEST | Tiedote

Ilmastolain valmistelussa voitaisiin käyttää lähiosallistumista jalkauttamalla osallistuminen kansalaisten arkipäivään. Vastauksissa pidettiin myös tärkeänä, että erityisryhmien kuten ikääntyneiden, nuorten ja vammaisten sekä saamelaisten oikeudet otetaan valmistelussa ja valmisteluun osallistamisessa huomioon, selviää Helsingin yliopiston BIBU-tutkimushankkeen ilmastolain uudistukseen liittyvän verkkokuulemisen tuloksia käsittelevässä raportissa.

Millaisissa kaupungeissa elämme? Uutuuskirja myllää kaupunkipolitiikkaa4.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Mari Vaattovaaran, Anssi Joutsiniemen, Jenni Airaksisen ja Markku Wileniuksen uutuuskirjan Kaupunki politiikassa tarkoituksena on haastaa kaupunkien asukkaat ja eri alojen osaajat keskusteluun kaupungistumisen tilasta ja rakennetun ympäristön muutoksista. Millaisena suomalainen kaupunki ja kaupunkipolitiikka näyttäytyvät? Kirjan tekijöiden mukaan suomalaisessa kaupunkipolitiikassa on hukassa sekä itse kaupunki että yhteys tapahtuneeseen kaupunkikehitykseen. Nykyistä kehitystä ohjaa raskas ja epämääräinen hallinnon ja politiikan ulkorajoille muodostunut koneisto, joka ei riittävällä tavalla pysty vastaamaan sen enempää kaupungistumisen kuin hyvinvointiyhteiskunnankaan haasteisiin. Kaupunkipolitiikka on etäällä sekä suomalaisen kaupunkikehityksen esikaupungistuvasta tilasta että ihmisten arjen ja asumisen tarpeista. ”Keskeistä kaupunkipolitiikan muotoutumisessa on nostaa jalustalle perinteeseemme keskeisesti kuulunut paikallisen yhdessä tekemisen eetos. Roolit, oikeudet ja velvollisuudet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme