Suomen Setlementtiliitto rySuomen Setlementtiliitto ry

Kansainvälinen Setlementtiliitto: demokratian puolesta pitää taistella

Jaa

Kesäkuussa 2018 Helsingissä kokoontuivat setlementtityöntekijät ympäri maailman. Tarkoituksena oli tutkia kansalaisyhteiskunnan ja demokratian tilaa Kansainvälisen Setlementtiliiton konferenssissa, joka kantoi teemaa “Demokratia – onko se vaarassa?”. Kansainvälinen Setlementtiliitto (IFS) on maailmanlaajuinen verkosto, johon kuuluu 4000 järjestöä ja satojatuhansia aktiivisia kansalaisia, vapaaehtoisia, opiskelijoita ja ammattilaisia yli 30 maasta.

IFS:n jäsenet ympäri maailman kohtaavat työssään ja arjessaan demokratiaan liittyviä ongelmia. Tästä syystä IFS:n hallitus laati konferenssissa julistuksen demokratian puolesta.

Kansainvälisen Setlementtiliiton jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että demokratia on enemmän kuin menetelmä tai poliittinen edustus valtionhallinnossa. Demokratian visio perustuu ihmisoikeuksien ja monimuotoisuuden kunnioittamiseen ja uskoon kaikkien ihmisten arvoon maailmanlaajuisesti. Se on joukko arvoja, suuntausta ja käytänteitä, jotka voimauttavat ihmisiä ja paikallisyhteisöjä ja antavat heille mahdollisuuden päättää itse elämäänsä vaikuttavista asioista.

– Olemme ahdistuneita siitä, että demokraattisen päätöksentekojärjestelmän menetelmiä on käytetty epädemokraattisten päämäärien edistämiseksi. Yleisen mielipiteen muokkaamista ja vaalien järjestämistä on manipuloitu epädemokraattisiin tarkoituksiin. Olemme todistamassa hälyttävää itsevaltiuden ja sovinismin nousua. Olemme huolissamme kansalaisyhteiskuntien heikkenemisestä ja siitä, että jotkut hallitukset hyökkäävät niitä vastaan saadakseen valtaa, kertoi Kansainvälisen Setlementtiliiton puheenjohtaja Pentti Lemmetyinen.

Olemme olleet todistamassa ihmisten joukkomuuttoa, joka johtuu suurelta osin kansalaisyhteiskunnan heikkenemisestä. Tiedon puute ja valitettavasti joskus myös tahallinen väärän tiedon levittäminen maahanmuuttajista on lisääntynyt ja aiheuttaa näille ihmisille ongelmia.

Alkuperäiskansoja ympäri maailman irrotetaan heidän kielestään ja kulttuuristaan ja työnnetään pois heidän entisiltä alueiltaan.

– Demokratia ei ole parhaimmillaan, kun sitä käytetään vahvistamaan enemmistön mielipidettä. On tärkeää, että tunnustamme demokratian ja monimuotoisuuden kunnioittamisen olevan toisiinsa sidoksissa. Meidän tulisi löytää tehokkaita keinoja kuulla sellaisten ihmisten äänet, jotka jäävät nykyisten demokraattisten järjestelmien ulkopuolelle. Oikeus osallistua lisää luottamusta ja yhteenkuuluvuutta. Uskomme, että suuri joukko ihmisiä voi tavata, keskustella ja löytää ratkaisuja meitä kaikkia koskettaviin ongelmiin, sanoi Pentti Lemmetyinen.

Setlementit tarjoavat paikan, joissa ymmärrys ja demokratian käytännöt voivat toteutua. Työssämme teemme tätä todeksi päivittäin.

Kansainvälisen Setllementtiliiton julistus kuuluu:

  • Demokratiaa pitää puolustaa.
  • Demokratian on taattava yhdenvertainen mahdollisuus äänestämiseen sekä tasapuolinen pääsy tietoihin ja resursseihin.
  • Hyväksymme vain täyden monimuotoisuuden toteutumisen demokraattisessa päätöksenteossa.
  • Maahanmuutosta on keskusteltava vain tosiasioihin pohjautuen, ja maahanmuuttajia on kohdeltava ymmärtäen ja kunnioituksella.
  • Demokratia, niin kuin se tässä on kuvattu, tarjoaa toiveikkaan tulevaisuuden koko ihmiskunnalle.

Yhteyshenkilöt

Pentti Lemmetyinen
Toimitusjohtaja, Suomen Setlementtiliitto
Puheenjohtaja, Kansainvälinen Setlementtiliitto
puh. 0400961469
pentti.lemmetyinen(at)setlementti.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Setlementtiliitto ry
Suomen Setlementtiliitto ry
Sturenkatu 11 A
00510 HELSINKI

010 837 5500http://www.setlementti.fi

Suomen Setlementtiliitto, sen jäsenyhdistykset ja yritykset tekevät arvokasta, arkista työtä hyvinvoinnin rakentajana eri puolilla Suomea. Toimintamuotojamme ovat kansalaistoiminta, seniori- ja vanhustyö, kehittäminen ja vaikuttavuus, lapsi- ja nuorisotyö, monikulttuurinen työ, yhteisöllisten asumismuotojen kehittäminen ja tuotanto, 16 kansalaisopiston, kahden kansanopiston ja kahden erityisoppilaitoksen koulutustarjonta sekä vaikeiden elämäntilanteiden tuki. Setlementtiliikkeen palveluksessa on noin 4000 ammattilaista ja heidän kanssaan setlementtityötä tekee iso joukko vapaaehtoisia. Jo 100 vuotta setlementtityötä rohkeasti ihmisen puolella. www.setlementti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Setlementtiliitto ry

Hima & Strada: Asunnottomuus on ihmisoikeusloukkaus17.10.2018 09:22:24 EESTTiedote

Asunnottomuutta kokeneiden katuoppaiden kollektiivi Hima & Strada haluaa, että yleismaailmallinen ihmisoikeus, oikeus asuntoon, turvataan vahvemmin Suomen lainsäädännössä. Asunto on ihmisen perustarve, kuten puhdas vesi, ravinto ja vaatetus. Siksi jokaisella tulee olla lailla suojattu oikeus kohtuuhintaiseen, turvalliseen ja varmaan asuntoon, joka vastaa asukkaidensa tarpeita. Suomessa on tällä hetkellä yli 7000 ihmistä, joiden kohdalla tämä ihmisoikeus ei toteudu. Julkisen vallan tehtävä on varmistaa, että jokainen ihminen Suomessa saa elää kokonaisvaltaista elämää nauttien kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattujen oikeuksien suojasta. Ihmisoikeudet ja asunnottomuuden poistaminen ovat erottamattomat Suomessa tarkentava lainsäädäntö ei tue perustuslaissa mainittua jokaisen oikeutta asuntoon. Lisäksi perustuslaissa ei valtiolle ole sisällytetty velvoitetta toteuttaa jokaiselle kuuluvaa oikeutta asuntoon. Jotta Suomen lainsäädäntö tukisi asunnottomuuden poistamista, asunto sub