Suomen Setlementtiliitto rySuomen Setlementtiliitto ry

Kansainvälinen Setlementtiliitto: demokratian puolesta pitää taistella

Jaa

Kesäkuussa 2018 Helsingissä kokoontuivat setlementtityöntekijät ympäri maailman. Tarkoituksena oli tutkia kansalaisyhteiskunnan ja demokratian tilaa Kansainvälisen Setlementtiliiton konferenssissa, joka kantoi teemaa “Demokratia – onko se vaarassa?”. Kansainvälinen Setlementtiliitto (IFS) on maailmanlaajuinen verkosto, johon kuuluu 4000 järjestöä ja satojatuhansia aktiivisia kansalaisia, vapaaehtoisia, opiskelijoita ja ammattilaisia yli 30 maasta.

IFS:n jäsenet ympäri maailman kohtaavat työssään ja arjessaan demokratiaan liittyviä ongelmia. Tästä syystä IFS:n hallitus laati konferenssissa julistuksen demokratian puolesta.

Kansainvälisen Setlementtiliiton jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että demokratia on enemmän kuin menetelmä tai poliittinen edustus valtionhallinnossa. Demokratian visio perustuu ihmisoikeuksien ja monimuotoisuuden kunnioittamiseen ja uskoon kaikkien ihmisten arvoon maailmanlaajuisesti. Se on joukko arvoja, suuntausta ja käytänteitä, jotka voimauttavat ihmisiä ja paikallisyhteisöjä ja antavat heille mahdollisuuden päättää itse elämäänsä vaikuttavista asioista.

– Olemme ahdistuneita siitä, että demokraattisen päätöksentekojärjestelmän menetelmiä on käytetty epädemokraattisten päämäärien edistämiseksi. Yleisen mielipiteen muokkaamista ja vaalien järjestämistä on manipuloitu epädemokraattisiin tarkoituksiin. Olemme todistamassa hälyttävää itsevaltiuden ja sovinismin nousua. Olemme huolissamme kansalaisyhteiskuntien heikkenemisestä ja siitä, että jotkut hallitukset hyökkäävät niitä vastaan saadakseen valtaa, kertoi Kansainvälisen Setlementtiliiton puheenjohtaja Pentti Lemmetyinen.

Olemme olleet todistamassa ihmisten joukkomuuttoa, joka johtuu suurelta osin kansalaisyhteiskunnan heikkenemisestä. Tiedon puute ja valitettavasti joskus myös tahallinen väärän tiedon levittäminen maahanmuuttajista on lisääntynyt ja aiheuttaa näille ihmisille ongelmia.

Alkuperäiskansoja ympäri maailman irrotetaan heidän kielestään ja kulttuuristaan ja työnnetään pois heidän entisiltä alueiltaan.

– Demokratia ei ole parhaimmillaan, kun sitä käytetään vahvistamaan enemmistön mielipidettä. On tärkeää, että tunnustamme demokratian ja monimuotoisuuden kunnioittamisen olevan toisiinsa sidoksissa. Meidän tulisi löytää tehokkaita keinoja kuulla sellaisten ihmisten äänet, jotka jäävät nykyisten demokraattisten järjestelmien ulkopuolelle. Oikeus osallistua lisää luottamusta ja yhteenkuuluvuutta. Uskomme, että suuri joukko ihmisiä voi tavata, keskustella ja löytää ratkaisuja meitä kaikkia koskettaviin ongelmiin, sanoi Pentti Lemmetyinen.

Setlementit tarjoavat paikan, joissa ymmärrys ja demokratian käytännöt voivat toteutua. Työssämme teemme tätä todeksi päivittäin.

Kansainvälisen Setllementtiliiton julistus kuuluu:

  • Demokratiaa pitää puolustaa.
  • Demokratian on taattava yhdenvertainen mahdollisuus äänestämiseen sekä tasapuolinen pääsy tietoihin ja resursseihin.
  • Hyväksymme vain täyden monimuotoisuuden toteutumisen demokraattisessa päätöksenteossa.
  • Maahanmuutosta on keskusteltava vain tosiasioihin pohjautuen, ja maahanmuuttajia on kohdeltava ymmärtäen ja kunnioituksella.
  • Demokratia, niin kuin se tässä on kuvattu, tarjoaa toiveikkaan tulevaisuuden koko ihmiskunnalle.

Yhteyshenkilöt

Pentti Lemmetyinen
Toimitusjohtaja, Suomen Setlementtiliitto
Puheenjohtaja, Kansainvälinen Setlementtiliitto
puh. 0400961469
pentti.lemmetyinen(at)setlementti.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Setlementtiliitto ry
Suomen Setlementtiliitto ry
Sturenkatu 11 A
00510 HELSINKI

010 837 5500http://www.setlementti.fi

Suomen Setlementtiliitto, sen jäsenyhdistykset ja yritykset tekevät arvokasta, arkista työtä hyvinvoinnin rakentajana eri puolilla Suomea. Toimintamuotojamme ovat kansalaistoiminta, seniori- ja vanhustyö, kehittäminen ja vaikuttavuus, lapsi- ja nuorisotyö, monikulttuurinen työ, yhteisöllisten asumismuotojen kehittäminen ja tuotanto, 16 kansalaisopiston, kahden kansanopiston ja kahden erityisoppilaitoksen koulutustarjonta sekä vaikeiden elämäntilanteiden tuki. Setlementtiliikkeen palveluksessa on noin 4000 ammattilaista ja heidän kanssaan setlementtityötä tekee iso joukko vapaaehtoisia. Jo 100 vuotta setlementtityötä rohkeasti ihmisen puolella. www.setlementti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Setlementtiliitto ry

Me selviydyimme – sinäkin voit selviytyä23.5.2018 09:05Tiedote

100-vuotias Suomi on kahtiajakautunut. Arvomme ovat koventuneet. Puhutaan heikommasta aineksesta, halveksutaan syrjäytyneitä ja huudellaan omista kuplista. 100-vuotias Suomen Setlementtiliitto haluaa rakentaa luottamusta. Me luotamme ihmiseen, kuljemme rinnalla ja haluamme puhkaista jokaisen kuplan. Suomen Mestarit -kampanjassamme äänen saavat arjen selviytyjät, jotka eivät suostu asettumaan mihinkään lokeroon. Tutustu Mikkoon, Tiinaan ja seitsemään muuhun selviytyjään osoitteessa www.setlementti.fi/suomenmestarit

Suomen setlementtiliike vastustaa kaikenlaista sortoa ja rasismia17.5.2018 16:47Tiedote

Olemme saaneet lukea ja nähdä mediasta järkyttäviä tapahtumia, joissa romanitaustaiselta henkilöltä kielletään huoltoaseman kassapalvelut, koska hän on romani. Kun tämä tapaus sai julkisuutta, on vastaavia tapauksia tullut esille useita. Romanit joutuvat usein arjessaan kohtaamaan erottelua ja syrjintää. Yksittäiset romanit joutuvat kantamaan raskasta taakkaa harteillaan jonkun toisen tekemisistä tai tekemättä jättämisestä. Tällainen ihmisten erottelu ja profilointi ei sovi yhteiskuntaamme, tällaiselle toiminnalle emme saa antaa jalansijaa.

Setlementti Tampereen video nuorista kehitysvammaisista taiteentekijöistä festivaaliesitykseen Etelä-Koreassa2.5.2018 07:00Tiedote

Setlementti Tampere ry:n tuottama Kuva Rohkeudesta –lyhytdokumentti kertoo nuorista kehitysvammaisista taiteentekijöistä, jotka keskustelevat taiteesta ja ihmisoikeuksista. Videon tehtävänä on rohkaista erityisnuoria puhumaan oikeuksistaan ja ilmaisemaan itseään. Video kuvattiin tamperelaisen NEO-OmaPolun taidepajalla ja sen ensiesitys piti olla Youtubessa. Suunnitelmat muuttuivat, kun Etelä-Korean vanhin lyhytelokuvafestivaali Busan International Short Film Festival kiinnitti sen neljään näytökseen kahdessa eri esityssarjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme