Suomen Lontoon instituutti

Kansainvälinen Suomi 100 -hanke kutsuu jakamaan muistoja Britanniasta ja Suomesta

Jaa

Tarina kahdesta maasta - A Tale of Two Countries -galleria avataan virallisesti 19.9. Britannian Helsingin suurlähetystöllä.

Kuningatar Elisabet II Suomessa vuonna 1976. Kuva: Presidentti Urho Kekkosen arkisto
Kuningatar Elisabet II Suomessa vuonna 1976. Kuva: Presidentti Urho Kekkosen arkisto

Suomen Lontoon instituutti on perustanut yhdessä The British Libraryn, Suomen kansallisarkiston ja Kansalliskirjaston kanssa netissä toimivan Tarina kahdesta maasta -gallerian, jossa kävijät voivat paitsi sukeltaa Suomen ja Britannian yhteiseen historiaan, myös tallentaa omia kokemuksiaan ja kuviaan osaksi palvelua. Mukana galleriassa ovat myös Yle Elävä arkisto, Päivälehden arkisto, Urho Kekkosen arkisto ja Siirtolaisuusinstituutti. Sivustolla on tietueita myös The Guardianin ja Observerin arkistoista.

Tarina kahdesta maasta - A Tale of Two Countries  on kaikille avoin, kaksikielinen sivusto, jonka ensisijaisina tavoitteina on kerätä ja tallentaa digitaalista kulttuuriperintöä, vahvistaa arkistojen kansainvälistä yhteistyötä ja kutsua kansalaisia mukaan jakamaan omia kokemuksiaan. Galleria sisältää myös haastattelusarjan, jossa tutut suomalaiset ja brittiläiset henkilöt kertovat kokemuksiaan Suomesta ja Britanniasta. Videoissa esiintyvät muun muassa mäkihyppääjä Eddie Edwards, laulaja Alma, teatteri- ja televisio-ohjaaja Neil Hardwick, kansanedustajat Pertti Salolainen ja Maria Guzenina sekä näyttelijä Antti Holma.

Galleriassa voi katsella, kuunnella ja lukea artikkeleita, videoita, äänitiedostoja sekä kuvia. Esimerkiksi englanninkielinen laitos Kalevalasta on digitoitu lukijoiden iloksi kokonaisuudessaan sivustolle. Galleriaan tallennetut digitaaliset muistot kertovat esimerkiksi siitä, miten punk tuli Suomeen, miten kuningatar Elizabeth II vietiin korkokengissä suomalaiseen metsään ja miten presidentti Paasikivi toivotti englanniksi kansainväliset vieraat tervetulleiksi vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin.

"The British Librarylle on ollut suuri ilo tuoda esiin yhteistä eurooppalaista kulttuuriperintöämme yhdessä Suomen Lontoon instituutin, Kansallisarkiston ja Kansalliskirjaston kanssa. Toivomme, että kävijät viihtyvät galleriassa ja jakavat Tarinan kahdesta maasta", toteaa The British Libraryn ylikirjastonhoitaja Caroline Brazier.

"Suomen Lontoon instituutti on tuonut aktiivisesti esille Suomen itsenäisyyden juhlavuotta Britanniassa. Tarina kahdesta maasta -galleria on projekti, joka kannustaa niin kansalaisia kuin instituutioita huolehtimaan, että tallennamme historiaamme aikana, jolloin suuri osa informaatiosta on digitaalista. Kannustamme myös arkistomateriaalien digitoimiseen ja avaamiseen kaikkien käyttöön helposti saatavassa muodossa", toteaa Suomen Lontoon instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg.

Gallerian teknisestä toteutuksesta on vastannut sisältötoimisto Mediapool ja sivusto löytyy osoitteesta:

http://www.taleoftwocountries.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Sumuvuori, johanna.sumuvuori@fininst.uk, +44 (0)77 4895 0741

Kuvat

Kuningatar Elisabet II Suomessa vuonna 1976. Kuva: Presidentti Urho Kekkosen arkisto
Kuningatar Elisabet II Suomessa vuonna 1976. Kuva: Presidentti Urho Kekkosen arkisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lontoon instituutti
Suomen Lontoon instituutti
Unit 1, 3 York Way
N1C 4AE London

(+44) 020 3764 5090http://www.fininst.uk/

Suomen Lontoon instituutti on Lontoossa sijaitseva yksityinen, voittoa tavoittelematon säätiö. Tehtävämme on tunnistaa yhteiskunnan uudistamiseen vaikuttavia tekijöitä Suomessa, Isossa-Britanniassa ja Irlannissa sekä tukea myönteistä yhteiskunnallista muutosta. Rohkaisemme poikkitieteellistä ja rajoja rikkovaa yhteistyötä luomalla uusia verkostoja ja kumppanuuksia.

Instituutti työskentelee tutkijoiden, taiteilijoiden, asiantuntijoiden ja päättäjien kanssa sekä edistää kulttuuri- ja yhteiskuntatutkimuksen alan toimijoiden verkostoitumista. Rohkaisemme uusia ja ennennäkemättömiä ideoita ja tuemme taiteellisia interventioita, tutkimusta, luovaa teollisuutta, tulevaisuusorientoituneisuutta ja sosiaalisia innovaatioita yhteiskunnan keskeisillä osa-alueilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lontoon instituutti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme