Jyväskylän yliopisto

Kansainvälinen tutkimus selvittää median roolia koronaviestinnässä

Jaa

Koronapandemia on pistänyt kriisiviestinnän koetukselle ennen näkemättömällä. Millainen on uutismedian osa tässä globaalissa näytelmässä? Kuinka virallinen koronaviestintä on vaikuttanut kansalaisten asenteisiin, tunteisiin ja esimerkiksi rokotusaktiivisuuteen? Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, joka selvittää tiedotusvälineiden ja muiden sidosryhmien roolia kuuden maan koronaviestinnässä.

Kansainvälinen tutkimus selvittää, miten koronaviestintä on vaikuttanut ihmisten käyttäytymiseen.
Kansainvälinen tutkimus selvittää, miten koronaviestintä on vaikuttanut ihmisten käyttäytymiseen.

Maailman median ykkösuutisaihe viimeisen puolentoista vuoden ajalta on Covid19-pandemia. Suomeen asti maaliskuussa 2020 ulottunut koronavirus on siitä saakka pitänyt paikkansa uutisten etusivuilla lähes päivittäin.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu (JSBE) on mukana johtamassa kansainvälistä tutkimusta, jossa selvitetään, mitä tästä ajasta voidaan viestinnän johtamisen näkökulmasta oppia. Tutkimusryhmää vetää viestinnän johtamisen professori Chiara Valentini.

”Tutkimuksen keskeisin tavoite on selvittää, millainen rooli medialla ja muilla viestinnän sidosryhmillä on ollut koronaviestinnässä ja vertailla kuutta maata: millä tavoilla erilainen viestintä on niissä vaikuttanut ihmisten asenteisiin ja käyttäytymiseen, ja miksi?” Valentini kertoo.

Tänä vuonna alkaneessa tutkimuksessa kerätään sekä määrällistä että laadullista tutkimusaineistoa kuudesta maasta: Suomesta, Ruotsista, Australiasta, Italiasta, Etelä-Koreasta ja Yhdysvalloista. JSBE:n tiimi vastaa kolmesta ensin mainitusta.

Tavoitteena varautuminen seuraavaan kriisiin

Professori Valentinin mukaan viestinnällä on keskeinen rooli yleiseen mielipiteeseen ja sitä kautta vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen. Toisin sanoen suoraan siihen, miten viranomaisten neuvoja noudatetaan ja otetaanko rokotteita vai ei. Tässä tutkimuksessa keskitytään erityisesti uutismedioiden rooliin.

”Pyrimme valottamaan median toimintaa pandemian aikana. Onko mediassa ollut tilaa ja näkyvyyttä erilaisille mielipiteille ja marginaalisille ryhmille. Tavoitteena on myös selvittää kansalaisten tuntemuksia ja ajatuksia vastaanottamiensa uutisten ja viestinnän laadusta”.

Tutkimuksen tulosten toivotaan auttavan viestinnän ammattilaisia eri maissa ymmärtämään paremmin oman työnsä merkitystä ja vaikutuksia tulevissa kansallisissa ja maailmanlaajuisissa kriisitilanteissa.

”Koronapandemia ei ole viimeinen terveyskriisi, jonka koemme. Tutkimuksemme paras lopputulos olisi, jos voisimme oppia tästä ja parantaa viestintävalmiuksiamme. Toivomme myös, että kollegamme tiedotusvälineissä voisivat tutkimuksen tulosten pohjalta peilata omaa toimintaansa: mitä voisi tai pitäisi tehdä toisin seuraavan kerran kun kansallinen tai maailmanlaajuinen kriisi iskee.”

Projekti jatkuu kesään 2023. Tutkimusta rahoittaa Helsingin Sanomain säätiö.

Lisätietoja ja kommentit:

 Chiara Valentini

chiara.valentini@jyu.fi

+358 40 828 3316

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansainvälinen tutkimus selvittää, miten koronaviestintä on vaikuttanut ihmisten käyttäytymiseen.
Kansainvälinen tutkimus selvittää, miten koronaviestintä on vaikuttanut ihmisten käyttäytymiseen.
Lataa
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Chiara Valentini
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Chiara Valentini
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme