Keskuskauppakamari

Kansainvälinen välimiesmenettelytapahtuma HIAD 2018: Muutoksen tuulia välimiesmenettelyssä

Jaa

Helsinki International Arbitration Day (HIAD 2018) kokosi torstaina 24.5.2018 jo seitsemättä kertaa kansainvälisen välimiesmenettelyn huippunimet Helsinkiin. Päivän teema “Shaping the Future of International Arbitration” keskittyi välimiesmenettelyn tulevaisuuteen ja siihen, miten käyttäjien toiveisiin menettelyjen nopeudesta, tehokkuudesta ja teknologian hyödyntämisestä riidanratkaisussa pystytään tulevaisuudessa vastaamaan.

Helsinki International Arbitration Day (HIAD 2018) kokosi torstaina 24.5.2018 jo seitsemättä kertaa kansainvälisen välimiesmenettelyn huippunimet Helsinkiin. Kuva: Shutterstock
Helsinki International Arbitration Day (HIAD 2018) kokosi torstaina 24.5.2018 jo seitsemättä kertaa kansainvälisen välimiesmenettelyn huippunimet Helsinkiin. Kuva: Shutterstock

Välimiesmenettelyn tulevaisuus kiinnostaa: noin 200 riidanratkaisuun ja välimiesmenettelyyn erikoistunutta juristia kokoontui tänään Helsinkiin keskustelemaan aiheesta. Päivän aikana teemaa lähestyttiin muun ohella välimiesmenettelyn käyttäjien näkökulmasta ja sitä kautta, missä määrin teknologiaa ja palvelumuotoilua voitaisiin hyödyntää riidanratkaisussa. Myös urheiluvälimiesmenettelystä kuultiin erityislaatuinen haastattelu. Keskustelua oli herättelemässä Maailman Antidopingtoimisto WADAn riippumattomana selvittäjänä toiminut kanadalaisprofessori Richard McLaren.

“Oli erinomaista, että saimme McLarenin Suomeen ja samalla erittäin mielenkiintoisen tilaisuuden kuulla hänen haastattelunsa. Välimiesmenettelyn tulevaisuutta mietittäessä on tärkeää miettiä myös sitä, voidaanko tiettyjen erikoisalojen, kuten urheiluvälimiesmenettelyn, hyväksi havaittuja toimintatapoja hyödyntää soveltuvin osin myös kaupallisen välimiesmenettelyn puolella”, sanoo Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan pääsihteeri Heidi Merikalla-Teir.

Juridisen palvelumuotoilun avulla käyttäjäystävällisempiä palveluita

HIAD 2018 -tapahtumassa keskusteltiin myös teknologian hyödyntämisestä riidanratkaisussa ja juridisesta palvelumuotoilusta (legal designista), joka on Suomessa ja maailmalla herättänyt paljon kiinnostusta viime aikoina.

Keskuskauppakamarin välimieslautakunnassa juridista palvelumuotoilua on jo nyt hyödynnetty käyttäjäystävällisempien palveluiden kehittämiseksi.

”Pyrimme tarkastelemaan palveluitamme nimenomaan palveluiden käyttäjien näkökulmasta. Yksi esimerkki tästä on HIAD 2018 -tapahtumassa julkaistu FAI Arbitration Process -prosessikaavio, joka on laadittu nimenomaan käyttäjien kommenttien ja toiveiden pohjalta yhdessä palvelumuotoilutoimisto Hellonin ja Asianajotoimisto Dottirin kanssa”, Merikalla-Teir kertoo. Dottirin Lead Legal Designer Meera Sivanathan esitteli HIAD 2018 -tapahtumassa yhteistyön tulokset.

”Prosessikaavion ja laajemmin palveluidemme kehittäminen jatkuu myös tulevaisuudessa käyttäjiltä saatavan palautteen perusteella. Yhteistyössä käyttäjien kanssa pystymme vastaamaan toiveisiin menettelyjen nopeudesta, tehokkuudesta ja teknologian hyödyntämisestä”, hän jatkaa.

Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan välimiesmenettely on tunnettu erityisesti sen nopeudesta ja tehokkuudesta. Menettelyjen mediaanikesto on jo pitkään ollut reilusti alle vuoden, mikä on lyhyt kesto kansainvälisessä vertailussa. Menettelyjen kestot eivät ole pidentyneet, vaikka kansainvälisten menettelyjen osuus välimieslautakunnan hallinnoimista riidoista on noussut jo yli 30 prosenttiin ja juttumäärät ovat kasvaneet.

”Meille välimieslautakunnassa menettelyjen nopeus ja tehokkuus ovat tärkeässä asemassa. Pyrimme jatkuvasti parantamaan sisäisiä prosessejamme, ja toisaalta ohjeistamaan välimiehiä siten, että he pystyvät hoitamaan välimiestehtävät mahdollisimman tehokkaasti ja laadukkaasti”, Merikalla-Teir toteaa. “Nyt julkaistun prosessikaavion avulla pyrimme parantamaan palveluidemme käytettävyyttä ja läpinäkyvyyttä nimenomaan menettelyn käyttäjien näkökulmasta, oli sitten kyseessä palvelun loppukäyttäjä tai tämän asiamies.”

Välimieslautakunta on osa Keskuskauppakamaria, mutta on siitä toiminnallisesti ja päätöksenteossaan itsenäinen. Välimieslautakunta tarjoaa välimiesmenettely- ja sovittelupalveluita kotimaisten ja kansainvälisten riitojen ratkaisuun. Välimiesmenettely on luottamuksellinen vaihtoehto tuomioistuinmenettelylle riidanratkaisutapana, ja sitä käytetään vakiintuneesti liike-elämässä syntyvien riitojen ratkaisemiseksi.

Helsinki International Arbitration Day on vuosittain järjestettävä kansainvälinen välimiesmenettelykonferenssi, joka kokosi Helsinkiin tänä vuonna noin 200 riidanratkaisuun ja välimiesmenettelyyn erikoistunutta asiantuntijaa 16 eri maasta. Lisätietoja Helsinki International Arbitration Day -tapahtumasta löytyy tapahtumasivuilta www.hiad.fi.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Helsinki International Arbitration Day (HIAD 2018) kokosi torstaina 24.5.2018 jo seitsemättä kertaa kansainvälisen välimiesmenettelyn huippunimet Helsinkiin. Kuva: Shutterstock
Helsinki International Arbitration Day (HIAD 2018) kokosi torstaina 24.5.2018 jo seitsemättä kertaa kansainvälisen välimiesmenettelyn huippunimet Helsinkiin. Kuva: Shutterstock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Säilytä kesämökkisi arvo huolellisella ylläpidolla – lue asiantuntijan vinkit syyskunnostukseen20.9.2018 09:43Tiedote

Suomessa on yli 500 000 kesämökkiä. Iso osa mökeistä on yhteisomistuksessa, usein jakamattoman kuolinpesän kautta. Yhteisomistaminen luo toisaalta mahdollisuuksia, kun kunnossapitovastuu niin toteutuksen kuin kustannusten jakamisenkin kannalta jakautuu useammalle henkilölle. Jos tarvittavista korjauksista, mökin ylläpidosta ja kustannusten jakamisesta ei kuitenkaan päästä yhteisymmärrykseen, saattaa se alentaa yhteisomisteisen mökin arvoa roimastikin.

Kutsu: Keskuskauppakamarin Suuri Veropäivä 3.10.201818.9.2018 10:34Tiedote

Tervetuloa Keskuskauppakamarin uudistuneeseen Suureen Veropäivään! Tänä vuonna suuntaamme katseen yritysverotuksen tulevaisuuteen. Miten EU-direktiivit muuttavat yritysverotusta ja miten tulevaisuuden liiketoimintaa verotetaan? Muun muassa näihin kysymyksiin saamme vastaukset kotimaisilta ja ulkomaisilta huippupuhujilta. Tilaisuus alkaa valtiovarainministeri Petteri Orpon talous- ja veropoliittisella katsauksella. Päivän key note -puheenvuoron pitää Euroopan komission verotuksen ja tulliliiton pääosaston pääjohtaja Stephen Quest. Questin puheenvuoron teema on yritysverotuksen tulevaisuus EU:ssa. Päivän muita teemoja ovat veronkiertodirektiivin vaikutus kansalliseen sääntelyyn, kansainvälisten veroriitojen ennaltaehkäiseminen ja ratkaiseminen sekä sijoitustoiminnan verotuksen muuttuminen. Suuri Veropäivä on tänä vuonna entistä vuorovaikutteisempi. Osallistujien on mahdollista esittää puhujille kysymyksiä ja kommentteja, mikä eittämättä tuo lisäväriä tilaisuuteen. Tänä vuonna järjestämme

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme