Messukeskus

Kansainvälinen Ystävä Cara McCarty: Suomalainen muotoilu on tehty ihmiseltä ihmiselle

Jaa

Amerikan arvostetuimman designmuseon Cooper Hewitt Smithsonian Designmuseumin pääkuraattori Cara McCarty on Habitaren Kansainvälinen Ystävä 2018. Suomalaisen muotoilun suuri ystävä McCarty valitsee Habitaren kiinnostavimmat sisällöt ja pitää keynote-puheen keskiviikkona 12.9.2018. Habitare on avoinna Messukeskuksessa Helsingissä 12.−16.9.2018.

Cooper Hewitt -designmuseon pääkuraattori Cara McCarty tulee Suomeen syyskuussa.
Cooper Hewitt -designmuseon pääkuraattori Cara McCarty tulee Suomeen syyskuussa.

New Yorkissa sijaitseva Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum on USA:n ainoa museo, joka on keskittynyt vain muotoiluun ja muotoilun kysymyksiin. Cooper Hewittin kokoelmissa on yli 210 000 designesinettä 30 vuosisadalta. Kuraattori vastaa museon ohjelmasta ja rakentaa museon kokoelmaa.

- Innovatiivisuus on yksi tärkeimpiä kriteerejä, kun valitsemme tuotteita museon kokoelmiin. Kysymme aina, millä tavoin jokin on uutta ja miten tämä eroaa siitä, mitä aikaisemmin on nähty tai tehty, McCarty kuvailee.

Messut kuin viininmaistelua

Cara McCarty valitsee Habitaren näytteilleasettajien valikoimista kiinnostavimmat tuotteet, palvelut ja ilmiöt.

- Näyttelyiden ja museoiden tapaan messut tarjoavat mahdollisuuden tuoda yhteen uudenlaista ajattelua ja eri aloja. Viinin- tai kahvinmaistelun tapaan messuilla voi tehdä vertailuja ja havaita trendejä ja nyansseja, Cara McCarty vertaa.

- Esimerkiksi valaistuksessa tapahtuu valtavasti koko ajan. Koska Suomessa valolla on suuri merkitys, toivoisin Habitaressa näkeväni valaistusinnovaatioita.

Kiinnostava yhteiskunnallinen muotoilu

Suomalaisen muotoilun, erityisesti tekstiilien, lasimuotoilun ja Alvar Aallon, faniksi tunnustautuva Cara McCarty ei katso muotoilua vain esinetasolla, vaan on erityisen kiinnostunut yhteiskunnallisesti vaikuttavasta muotoilusta.

- Suomalainen design on suunniteltu jokapäiväiseen käyttöön ja kaikkien saataville ja on esteettisesti houkuttelevaa. Asiakaspalvelu on tärkeä kulttuurinen tekijä. Haluaisin Habitaren puheenvuorossani laajentaa näitä teemoja. Esimerkiksi sairaala on esimerkki yhteiskunnallisesti vaikuttavasta muotoilusta. Kaikki lähtee asiakaskokemuksesta: potilaan, potilaan perheen, lääkärin, tutkijan… Muotoilussa pitää pystyä optimoimaan kaikkien erilainen käyttäjäkokemus ja tarve.

Cara McCarty antaa toisenkin, yllättävän esimerkin omasta mielestään onnistuneesta käyttäjälähtöisestä muotoilusta:

- Tiedän, että suomalaiset ovat innokasta jääkiekkokansaa. Teidän jääkiekkojoukkueenne promoaa aktiivisesti suomalaista muotoilua ja Helsinkiä muotoilukaupunkina. Urheilu ja kulttuuri - rakastan niitä!

Juuret suomalaisessa muotoilussa

Suomalainen muotoilu on tehnyt vaikutuksen Cara McCartyyn jo 12-vuotiaana, jolloin hän ompeli omia vaatteita Marimekon kankaista. Suomessa hän kävi ensimmäisen kerran nuorena opiskelijana.

- Suomalaisessa designissa on jatkumoa, se ei tarvitse radikaaleja muutoksia ollakseen tuoretta tai erilaista. Suomalainen muotoilu on tehty ihmisiä varten ja se on rehellistä ja käytännönläheistä, McCarty sanoo.

- Suomalaisen muotoilun jättiläiset - Aalto, Wirkkala, Armi Ratia, Fiskars ja Iittalan lasitehtaan muotoilijat - ovat muovanneet ja muokkaavat edelleen monella tapaa keräilyäni, ajatustani muotoilusta, rooliani kuraattorina ja jopa koko uraani. Kuraattorina usein mietin, mikä tekee näistä tuotteista relevantteja edelleen ja hämmästelen, missä muussa maassa on tehty 50-60 vuotta sitten muotoilua, joka myy tänä päivänä edelleen eikä ole vanhentunut yhtään!

Cara McCarty
Cara McCarty on Cooper Hewitt Smithsonian Design Museumin pääkuraattori, joka vastaa museon taiteellisesta linjasta ja johtaa näyttelyiden suunnittelua. Hänellä oli johtava rooli vuonna 2014 tehdyssä Cooper Hewitt -museon remontissa, jossa museo päivitettiin 2000-luvun tarpeisiin aina yleissuunnitelmasta immersiivisten tilojen ja osallistavien kävijäkokemusten luomiseen.

McCarty on aiemmin toiminut kuraattorina eri taidemuseoissa, kuten the Saint Louis Art Museum ja The Museum of Modern Art. Hän on vastuussa lukuisista näyttelyistä ja niihin liittyvistä julkaisuista, kuten Tools: Extending Our Reach (Cooper Hewitt 2014), Masks: Faces of Culture (Harry N. Abrams Inc. 1999) ja Structure and Surface: Contemporary Japanese Textiles (Harry N. Abrams Inc. 1998). Hänellä on tutkinto arkkitehtuurin historiasta ja itäaasialaisesta taiteesta Stanfordin yliopistosta, ja hän oli Loeb Fellow -stipendiaattina Harvard Graduate School of Designissa.

Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum
Cooper Hewitt on Yhdysvaltojen ainoa vain muotoiluun keskittynyt museo. Vuonna 1897 perustetulla museolla on hallussaan yksi maailman monipuolisimmista ja laajimmista muotoilukokoelmista. Museorakennuksena toimii remontoitu ja restauroitu Carnegie Mansion, jolle on myönnetty hopeinen LEED-ympäristösertifikaatti. Cooper Hewitt -museo tarjoaa kävijöille monenlaisia vuorovaikutteisia osallistumismahdollisuuksia, kuten esineiden keräilyn ja tallentamisen näyttelytiloista erityisen interaktiivisen kynän avulla. Kokoelmiin voi tutustua digitaalisesti teräväpiirtokosketusnäytöillä varustetuilta pöydiltä, omia muotoiluideoita voi piirtää ja heijastaa näkyviin immersiohuoneessa ja muotoiluongelmia ratkoa prosessilaboratorioissa. www.cooperhewitt.org


Lisätietoja ja Cara McCartyn haastattelupyynnöt:
Habitare, tiedottaja Johanna Suni p. 0405154216, johanna.suni@messukeskus.com
Cara McCartyn haastattelu >>

Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 12.9.–16.9.2018. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Habitaren Kansainvälinen Ystävä on Cooper Hewitt -museon kuraattori Cara McCarty. Samaan aikaan Habitaren kanssa: Antiikki ja HiFi sekä ammattilaisten Habitare Pro | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2018 |

Kuvat

Cooper Hewitt -designmuseon pääkuraattori Cara McCarty tulee Suomeen syyskuussa.
Cooper Hewitt -designmuseon pääkuraattori Cara McCarty tulee Suomeen syyskuussa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskuksessa järjestetään vuosittain liki sata messutapahtumaa ja 2000 kokousta ja kongressia. Tapahtumiin osallistuu joka vuosi noin 9400 näytteilleasettajaa ja 1,2 miljoonaa kävijää. | Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. In 2017, 75 exhibitions and 2000 meetings and congresses were held at Messukeskus Helsinki. 9 400 exhibitors and 1.2 million visitors took part in the events.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Kutsu: PulPaper, PacTec ja Wood & Bioenergy 29.-31.5.16.5.2018 15:46Kutsu

Hyvä toimittaja, tervetuloa metsä- ja pakkausteollisuutta monipuolisesti käsittelevään tapahtumakokonaisuuteen 29.–31.5.2018 Messukeskukseen Helsinkiin. Samaan aikaan järjestetään kansainvälinen metsäteollisuuden tapahtuma PulPaper, pakkausalan ykköstapahtuma PacTec ja uusi Wood & Bioenergy. Ohjelmaa median edustajille: 29.5. klo 9.00: Welcoming words & Introduction to PulPaper for media (Media Partner Center, hall 6) - Sales group manager Marcus Bergström, Messukeskus - CEO Antti Lindqvist, Forest Products Engineers 29.5. klo 10.00 Avajaiset / Opening Ceremony (Future Square, halli 6) Messuohjelmassa on useita ajankohtaisia seminaareja, jotka ovat maksuttomia median edustajille: 29.5. Business Forum tuo eturivin vaikuttajat Suomesta ja ulkomailta keskustelemaan mm. johtamisen muutoksesta, kulutustottumuksista ja kestävästä kehityksestä. 29.5. 3D Printing of Biomaterials on VTT:n ja FPInnovations:n isännöimä seminaari, joka käsittelee 3D-tulostukseen liittyviä kysymyksiä. 30.–31.5. Pul

Metsäjätit ja start up -yritykset kohtaavat PulPaperin kansainvälisessä tunnelmassa15.5.2018 15:19Tiedote

PulPaper, PacTec ja Wood & Bioenergy muodostavat metsäteollisuuden kansainvälisen tapahtumakokonaisuuden, joka koostuu näyttelystä ja laajasta ohjelmasta. Tapahtumassa kohtaavat noin 500 yritystä metsäteollisuuden jättiläisistä pieniin start up -yrityksiin. Messupäiviin kuuluu myös runsaasti ohjelmaa kolmessa eri seminaarissa ja kolmella tietoiskulavalla. Yhteensä tapahtumissa kuullaan noin 100 asiantuntijaa.

Moottoripyörien koeajokiertueella yli 100 prätkää15.5.2018 13:47Tiedote

Kevään suuret moottoripyörien koeajopäivät tarjoavat laajan kattauksen suurimpien moottoripyörämerkkien uutuusmalleja. Koeajossa on yli 100 moottoripyörää 16 merkiltä. Koeajopäivissä voi kokeilla erilaisia moottoripyörämerkkejä ja -malleja sekä vertailla niiden ominaisuuksia. Suuri moottoripyörien koeajopäivä järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Tampereella 6.6. ja Turussa 7.6. Helsingissä tapahtuma on jo kolmatta kertaa Prätkällä -päivänä 8.6.

Habitare Pro:n ohjelma on julkaistu - huippuasiantuntijoita arkkitehtuurista, valotaiteesta, puutarhasuunnittelusta ja projektisisustamisesta3.5.2018 14:02Tiedote

Habitaren ammattilaistapahtuman Habitare Pron teema Roots ̶ Juuret käsittelee arkkitehtuurin sekä valaistus- ja sisustussuunnittelun suhdetta kulttuuriperimään, alkuperään, nykyhetkeen ja tulevaan. Teema kerää huippuasiantuntijoita maailmalta ja Suomesta arkkitehtuurin, projektisisustamisen, valotaiteen, korjausrakentamisen ja puutarhasuunnittelun aloilta. Tapahtuman kumppaneina ovat JKMM Arkkitehdit ja LDC Lighting Design Collective sekä ARKTIS, Kvadrat, Novo Wood ja PixMill. Habitare Pro järjestetään samaan aikaan Habitaren kanssa Messukeskuksessa 12.-14.9.2018.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme