Kansainvälisen työturvallisuuspäivän 27.4. tilaisuudet: Työpaikan altistumisriskien arvioiminen vaatii asiantuntemusta
Kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaarien teemana perjantaina 27.4. on altistumisriskien tunnistaminen ja hallitseminen. Esimerkiksi melua, erilaisia kemiallisia altisteita sekä sisäilmasto-ongelmia esiintyy kutakin vähintään puolen miljoonan työntekijän työssä Suomessa.
Vaikka työtehtävät ja elinkeinorakenne muuttuvat, moni altistuu edelleen työssään erilaisille terveydelle haitallisille kemiallisille, fysikaalisille ja biologisille tekijöille. Näitä kutsutaan työhygieenisiksi altisteiksi.
Työhygieeniset altisteet aiheuttavat vuosittain tuhansia ammattitautitapauksia. Työterveyslaitoksen Työperäiset sairaudet -tilaston mukaan vuonna 2014 työhygieeniset altisteet aiheuttivat yhteensä noin 4 000 ammattitautia tai ammattitautiepäilyä.
Altistuminen näkyy myös työtapaturmatilastoissa. Työhygieeniset altisteet aiheuttavat noin viisi prosenttia vakuutusyhtiöiden korvaamista työtapaturmista. Tiedot ovat peräisin Tapaturmavakuutuskeskuksen vuoden 2016 työtapaturmatilastoista.
- Altisteet voivat johtaa jopa työkyvyttömyyteen. Altisteiden aiheuttamista ammattitaudeista seuraa yksilöille vahinkoa ja niistä johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet aiheuttavat taloudellista haittaa yrityksille ja yhteiskunnalle, sanoo Työturvallisuuskeskuksen kehittämispäällikkö Marjo Uusi-Pantti.
Työturvallisuuskeskus järjestää viisi Kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaaria 27.4.2018 Espoossa, Kuopiossa, Raumalla, Rovaniemellä ja Vaasassa yhteistyössä aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden kanssa. Rovaniemen seminaaria voi seurata myös webinaarina. Seminaareissa käsitellään asiantuntijapuheenvuorojen ja työpaikkaesimerkkien avulla, miten erilaisia altistumisriskejä voidaan tunnistaa ja hallita.
Altistumisen ehkäisy onnistuu ammattilaisten tuella
Työhygieenisten altisteiden riskinarviointi vaatii ammattitaitoa. Harvalla työpaikalla on tähän arviointityöhön riittävästi asiantuntemusta. Siksi onkin tärkeää tehdä kiinteää yhteistyötä työterveyshuollon ja erityisten työhygienian asiantuntijoiden kanssa.
Työterveyshuollolla on suuri merkitys altistumisriskien arvioinnissa. Kansainvälisen työturvallisuuspäivän tilaisuuksien puheenvuoroissa kuullaan, miten altistumista voidaan ehkäistä yhteistyössä työterveyshuollon kanssa.
- Riskien arviointi on systemaattinen tapa varmistaa, että työntekijöille ei aiheudu vaaraa työstä. Työhygieenisten altisteiden arvioinnissa työterveyshuollon osaaminen korostuu, sillä arviointi vaatii erityisosaamista, sanoo toimitusjohtaja Rauno Hanhela Työturvallisuuskeskuksesta.
Kansainvälisen työjärjestö ILOn koordinoimaa Kansainvälistä työturvallisuuspäivää vietetään maailmanlaajuisesti. Päivänä muistetaan myös työssään menehtyneitä työntekijöitä.
Kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaarien ohjelmat:
Seminaarit pidetään perjantaina 27.4. klo 8.30 - 12. Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuuksia ja haastattelemaan niissä esiintyviä asiantuntijoita ja työpaikkojen edustajia.
Lisätietoja:
kehittämispäällikkö Marjo Uusi-Pantti, puh. 040 145 8595, marjo.uusi-pantti@ttk.fi
toimitusjohtaja Rauno Hanhela, puh. 0400 72 5723, rauno.hanhela@ttk.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työturvallisuuskeskus tarjoaa työpaikoille koulutusta, aineistoja ja kehittämispalveluja sekä ylläpitää työsuojeluhenkilörekisteriä. Tavoitteena on parantaa työturvallisuutta, työhyvinvointia ja tuloksellisuutta sekä esimiestyötä ja yhteistoiminnan edellytyksiä.
Työmarkkinakeskusjärjestöt hallinnoivat Työturvallisuuskeskusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työturvallisuuskeskus
KUTSU: Tunnista altistumisriskit - Kansainvälisen työturvallisuuspäivän tilaisuudet 27.4.23.4.2018 10:46:14 | Kutsu
Työturvallisuuskeskus järjestää viisi Kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaaria 27.4.2018 Espoossa, Kuopiossa, Raumalla, Rovaniemellä ja Vaasassa. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden kanssa.
Panostamalla työelämän laatuun parannetaan yritysten tuottavuutta – nyt taloudelliset vaikutukset voidaan todentaa26.3.2018 13:21:41 | Tiedote
Menestyvä liiketoiminta, kilpailukyky ja hyvinvointi syntyvät työelämän laadusta. Työelämän laadun yhteyttä yrityksen tulokseen esitellään Työturvallisuuskeskuksen julkaisemassa Työsuojelun taloudelliset vaikutukset -oppaassa, joka tarjoaa laskentamallin työhyvinvoinnin parantamisen aikaansaamien taloudellisten vaikutusten mittaamiseen.
Perehdyttäminen on erityisen tärkeää yhteisillä työpaikoilla29.11.2017 10:57:26 | Tiedote
Perehdyttämiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota yhteisillä työpaikoilla, joissa toimii useita työnantajia tai työnsuorittajia. Yhteiset työpaikat ovat yleisiä muun muassa rakennusalalla.
Sähköistä selkeyttä korttiviidakkoon – Työturvallisuuskortin ja Tulityökortin voi nyt ladata kännykkään26.9.2017 10:15:32 | Tiedote
Työturvallisuuskorttia ja Tulityökorttia voi kantaa mukana myös kännykässä. Työturvallisuuskeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ovat kehittäneet yhteistyössä Korttitieto.fi-palvelun, jonka avulla molemmat kortit voi ladata älypuhelimeen.
Kesätyöntekijöiden hyvä perehdyttäminen lisää turvallisuutta30.5.2017 10:40:05 | Tiedote
Alle 25-vuotiaille sattuu kesäisin tuhansia työtapaturmia. Suunnitelmallinen perehdyttäminen vähentää virheiden ja työtapaturmien riskiä ja auttaa kesätyöntekijöitä oppimaan työtehtävänsä.
Kansainvälisenä työturvallisuuspäivänä 28.4. työpaikkoja herätellään turvallisuustiedon hyödyntämiseen27.4.2017 09:34:25 | Tiedote
Suomalaisilla työpaikoilla kerätään runsaasti työturvallisuustietoa, mutta haasteena on tiedon hyödyntäminen. Järjestelmällisen tiedon käsittelyn avulla voidaan parantaa työturvallisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme