Työturvallisuuskeskus

Kansainvälisen työturvallisuuspäivän 27.4. tilaisuudet: Työpaikan altistumisriskien arvioiminen vaatii asiantuntemusta

Jaa

Kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaarien teemana perjantaina 27.4. on altistumisriskien tunnistaminen ja hallitseminen. Esimerkiksi melua, erilaisia kemiallisia altisteita sekä sisäilmasto-ongelmia esiintyy kutakin vähintään puolen miljoonan työntekijän työssä Suomessa.

Vaikka työtehtävät ja elinkeinorakenne muuttuvat, moni altistuu edelleen työssään erilaisille terveydelle haitallisille kemiallisille, fysikaalisille ja biologisille tekijöille. Näitä kutsutaan työhygieenisiksi altisteiksi.

Työhygieeniset altisteet aiheuttavat vuosittain tuhansia ammattitautitapauksia. Työterveyslaitoksen Työperäiset sairaudet -tilaston mukaan vuonna 2014 työhygieeniset altisteet aiheuttivat yhteensä noin 4 000 ammattitautia tai ammattitautiepäilyä.

Altistuminen näkyy myös työtapaturmatilastoissa. Työhygieeniset altisteet aiheuttavat noin viisi prosenttia vakuutusyhtiöiden korvaamista työtapaturmista. Tiedot ovat peräisin Tapaturmavakuutuskeskuksen vuoden 2016 työtapaturmatilastoista.

- Altisteet voivat johtaa jopa työkyvyttömyyteen. Altisteiden aiheuttamista ammattitaudeista seuraa yksilöille vahinkoa ja niistä johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet aiheuttavat taloudellista haittaa yrityksille ja yhteiskunnalle, sanoo Työturvallisuuskeskuksen kehittämispäällikkö Marjo Uusi-Pantti.

Työturvallisuuskeskus järjestää viisi Kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaaria 27.4.2018 Espoossa, Kuopiossa, Raumalla, Rovaniemellä ja Vaasassa yhteistyössä aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden kanssa. Rovaniemen seminaaria voi seurata myös webinaarina. Seminaareissa käsitellään asiantuntijapuheenvuorojen ja työpaikkaesimerkkien avulla, miten erilaisia altistumisriskejä voidaan tunnistaa ja hallita.

Altistumisen ehkäisy onnistuu ammattilaisten tuella

Työhygieenisten altisteiden riskinarviointi vaatii ammattitaitoa. Harvalla työpaikalla on tähän arviointityöhön riittävästi asiantuntemusta. Siksi onkin tärkeää tehdä kiinteää yhteistyötä työterveyshuollon ja erityisten työhygienian asiantuntijoiden kanssa.

Työterveyshuollolla on suuri merkitys altistumisriskien arvioinnissa. Kansainvälisen työturvallisuuspäivän tilaisuuksien puheenvuoroissa kuullaan, miten altistumista voidaan ehkäistä yhteistyössä työterveyshuollon kanssa.

- Riskien arviointi on systemaattinen tapa varmistaa, että työntekijöille ei aiheudu vaaraa työstä. Työhygieenisten altisteiden arvioinnissa työterveyshuollon osaaminen korostuu, sillä arviointi vaatii erityisosaamista, sanoo toimitusjohtaja Rauno Hanhela Työturvallisuuskeskuksesta.

Kansainvälisen työjärjestö ILOn koordinoimaa Kansainvälistä työturvallisuuspäivää vietetään maailmanlaajuisesti. Päivänä muistetaan myös työssään menehtyneitä työntekijöitä.

Kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaarien ohjelmat:

Espoo

Kuopio

Rauma

Rovaniemi

Vaasa

Seminaarit pidetään perjantaina 27.4. klo 8.30 - 12. Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuuksia ja haastattelemaan niissä esiintyviä asiantuntijoita ja työpaikkojen edustajia. 

Lisätietoja:

kehittämispäällikkö Marjo Uusi-Pantti, puh. 040 145 8595, marjo.uusi-pantti@ttk.fi

toimitusjohtaja Rauno Hanhela, puh. 0400 72 5723, rauno.hanhela@ttk.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työturvallisuuskeskus
Työturvallisuuskeskus
Yrjönkatu 29 C
00100 Helsinki

09 61 6261https://ttk.fi

Työturvallisuuskeskus edistää työturvallisuutta työpaikoilla ja tukee työsuojelun yhteistoimintaa. Tarjoamme työpaikoille koulutusta, tietoa ja kehittämispalveluja sekä ylläpidämme työsuojeluhenkilörekisteriä. Työmarkkinakeskusjärjestöt hallinnoivat Työturvallisuuskeskusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työturvallisuuskeskus

Työsuojelun yhteistoimintaa on hyödynnettävä enemmän koronapandemian aikana1.6.2020 11:37:38 EESTTiedote

Työntekijöiden terveyteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavat asiat ja niitä koskevat muutokset käsitellään työsuojelun yhteistoiminnassa. Kuntatyöpaikat ovat poikkeusoloissa toteuttaneet nopeasti erilaisia työsuojelutoimenpiteitä. Työsuojeluhenkilöstö arvioi, että työyksikkökohtaisessa vaarojen arvioinnissa on silti haasteita. Työturvallisuuskeskuksen kuntaryhmä toteutti huhtikuussa 2020 kunta-alan työsuojelupäälliköille ja työsuojeluvaltuutetuille kyselyn työsuojelun yhteistoiminnan toteutumisesta koronapandemia-aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme