Tampereen yliopisto

Kansainvälisessä Reproductive Futures -konferensissa visioidaan lisääntymisen paradoksaalista tulevaisuutta

Jaa

Reproductive Futures: Emergent Injustices, Hopes and Paradoxes kokoaa huippututkijoita ympäri maailmaa Tampereelle keskustelemaan siitä, miltä näyttää lisääntymisen tulevaisuus kiihtyvän ilmastokriisin ja luontokadon, lisääntymisteknologioiden kasvavien markkinoiden ja muuttuvien perhekäsitysten aikana.

Tampereella 15.–17. kesäkuuta hotelli Scandic Rosendahlissa järjestetään monialainen yhteiskuntatieteellisesti painottunut lisääntymistutkimuksen konferenssi. Konferenssin teemat liikkuvat mitä ajankohtaisimmissa ja yhteiskunnallisesti tärkeissä aiheissa koskien lisääntymisen tulevaisuutta. Miksi lapsia syntyy vähemmän ja vanhemmalla iällä? Miltä perheet näyttävät tulevaisuudessa? Kuka saa lisääntyä ja millä ehdoilla? Miten ilmastonmuutos vaikuttaa käsityksiimme ja politiikkaan perhe-elämästä? Millaisia eettisiä kysymyksiä lisääntymisteknologiat ja -markkinat herättävät? Muun muassa näihin kysymyksiin konferenssissa etsitään tutkimukseen perustuvia vastauksia.

Konferenssin pääpuhujien esitelmissä käsitellään esimerkiksi CRISPR-geenisaksien, tekoälyn ja koneoppimisen rantautumista avusteiseen lisääntymiseen sekä ympäristökriisin ja perheellistymisen paradoksia. Konferenssissa käydään myös paneelikeskustelu rodun ja etnisyyden merkityksestä lisääntymisen politiikoissa pohjoismaissa. Kolmen päivän aikana kokoontuu myös yhteensä 29 työryhmää erilaisissa lisääntymisen aiheissa.

Konferenssi järjestetään hybridimuotoisena, joten kaikki pääpuheenvuorot, -paneeli ja muutama työryhmäkeskustelu ovat myös onlineosallistujien katsottavissa.

Konferenssi on merkittävän kansainvälisen yhteistyön tulos. Sen järjestämisestä vastaa Tampereen yliopiston Suomen kulttuurirahaston rahoittama Lisääntymisen tulevaisuus -hanke yhteistyössä Cambridgen ja Yalen yliopistojen koordinoiman Wellcome Trustin rahoittaman Changing (In)Fertilities -hankkeen kanssa. Konferenssiin osallistujia on noin 140, 26 maasta ja 84 yliopistosta.

Konferenssin verkkosivut

Yhteyshenkilöt

Hankekoordinaattori
Jenna Siivonen
jenna.siivonen@tuni.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Väitös: Aktivoiva alkuverryttely ehkäisee liikuntavammoja lasten jalkapallossa21.6.2022 09:00:17 EEST | Tiedote

Sekä äkilliset liikuntavammat että rasitusvammat ovat yleisiä lasten jalkapalloharrastuksessa. LL Matias Hilska havaitsi väitöstutkimuksessaan, että jopa kolmasosa ilman kontaktia sattuvista alaraajavammoista voidaan ehkäistä hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn avulla. Suurin vammoilta suojaava vaikutus saavutetaan harjoittelemalla säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme