Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kansainvälisiä osaajia houkutellaan Helsinkiin auttamalla heidän puolisoitaan

Jaa
Helsinki houkuttelee osaajia ulkomailta ja silloin koko perheen viihtyminen kaupungissa on erityisen tärkeätä. Perheitä tuetaan kehittämällä kaupungin omia englanninkielisiä palveluita. Puoliso-ohjelman avulla, kaupunki auttaa kansainvälisten osaajien puolisoiden asettumista Helsinkiin ja se on lähtenyt hyvin käyntiin. Tämä käy ilmi tilannekatsauksesta, johon Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaosto tutustui kokouksessaan 27.2.2023.

Svenskspråkig version publiceras på stadens webbsidor hel.fi så fort som möjligt.

Jaoston viime vuoden maaliskuussa hyväksymä Helsingin kaupungin elinkeinopolitiikan painopisteet asettaa tavoitteita kaupungin elinkeinopolitiikalle vuosille 2022–2025. Tavoitteisiin kuuluvat muun muassa helsinkiläisten työllistymisen parantaminen, yritysten osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen sekä yritysten kilpailukykyä tukevan toimintaympäristön kehittäminen. Lisäksi tavoitteena on, että Helsingin vetovoima kestävän matkailun, kulttuurin ja tapahtumien kaupunkina vahvistuu entisestään.

Kokouksessaan jaoston tutustui tilannekatsaukseen elinkeinopolitiikan painopisteiden toteuttamisesta vuoden 2022 aikana. Katsauksen mukaan erityisen onnistuneita ovat tähän menneessä olleet esimerkiksi kaupungin kampusinkubaattorit-ohjelma. Kaupunginhallituksen erillismäärärahalla avulla alueen korkeakoulut kehittävät vuosien 2021–2025 aikana yrittämisestä kiinnostuneille henkilöille ja yrityksille suunnattuja palveluita. Vuonna 2022 solmittiin yhteistyösopimukset Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Metropolian, Hankenin, Haaga-Helian, Taideyliopiston ja Arcadan kanssa. Vuoden 2022 aikana hautomo-ohjelmiin on ollut yli 400 hakijaa, ohjelman läpikäyneitä henkilöitä oli 305 ja 56 uutta yrittäjää on jo käynnistänyt toimintansa.

Kaupungin kasvun ja kilpailukyvyn näkökulmasta on entistä tärkeämpää saada kansainvälisiä osaajia ulkomailta. Kaupunki on kehittänyt palveluita Helsinkiin työperusteisesti muuttavien henkilöiden asettautumisen tueksi. Puoliso-ohjelmassa tuetaan osaajien puolisoiden asettautumista, työllistymistä sekä tarjotaan mahdollisuuksia kehittää ja laajentaa sosiaalisia ja ammatillisia verkostoja. Vuoden 2022 loppuun mennessä ohjelmaan oli rekisteröitynyt 950 osallistujaa ja 32 aktiivista yrityskumppania. Osaajien ja heidän perheidensä asettautumista Helsinkiin tuetaan myös kehittämällä kaupungin omia englanninkielisiä palveluita.

Katsauksen mukaan haasteita kuitenkin riittää onnistumisista huolimatta. Vaikka työllisyys koheni vuonna 2022, työttömiä työnhakijoita on edelleen enemmän kuin ennen koronapandemiaa.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tilannekatsauksen tiedoksi. Lisäksi jaosto päätti jatkaa tonttivarauksia toimitilahankkeille Kampissa ja Salmisaaressa.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaoston kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla täällä.

Elinkeinojaoston seuraava kokous on maanantaina 27. maaliskuuta 2023. 

 

Taustatietoa

Elinkeinojaosto on strateginen, laajoja linjauksia määrittelevä toimielin, jolla on merkittävä ohjausrooli kaupungin elinkeinopolitiikassa. Elinkeinojaoston puheenjohtajana toimii pormestari Juhana Vartiainen.

*****

Casper Almqvist
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunginkanslia
040 187 9829
casper.almqvist@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641
https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme