Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kansainvälisyys kukoistaa Helsingin kasvatuksessa ja koulutuksessa alkavana lukuvuonna

Jaa

Koulutielle astuu Helsingissä noin 6 000 ekaluokkalaista ja noin 27 500 lasta osallistuu varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Kansainvälisyys, kuten Eurooppa-teema, korostuu päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten toiminnassa alkavana lukuvuonna.

Päiväkodit ovat täydessä toiminnassa kesätauon jälkeen 5.8. alkaen. Helsingin kaupungin suomenkielisissä peruskouluissa ja lukioissa lukuvuosi alkaa torstaina 8.8. ja ruotsinkielisissä peruskouluissa ja lukioissa tiistaina 13.8. Stadin ammatti- ja aikuisopiston jatkavat opiskelijat ovat palanneet opintoihinsa 1.8. ja uudet opiskelijat aloittavat 7.8. Työväenopiston ja Arbiksen syksyn kursseille ilmoittautuminen alkaa porrastetusti eri aineissa 12.−14.8.

Uusi lukuvuosi tuo koulutielle noin 6 000 ekaluokkalaista. Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuu noin 27 500 lasta, peruskoululaisia on noin 42 500, lukioissa ja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa opiskelee yli 22 000 opiskelijaa. Työväenopiston ja Arbiksen kursseille osallistuu yli 100 000 henkilöä.

Uusi varhaiskasvatussuunnitelma käyttöön

Helsingissä toteutuu hyvin elinikäisen oppimisen polku. Polku alkaa varhaiskasvatuksesta ja jatkuu perusopetukseen, toisen asteen koulutukseen, aikuisten osaamisen kehittämiseen ja senioreiden omaehtoiseen opiskeluun.

Helsingin varhaiskasvatuksessa (päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja leikkipuistoissa) otetaan syksyn myötä käyttöön uusi varhaiskasvatussuunnitelma, joka ohjaa toimintaa. Uusi varhaiskasvatussuunnitelma korostaa leikin merkitystä, hyviä kaverisuhteita sekä varhaiskasvatuksen laadun arviointia.

Peruskoulun uusi opetussuunnitelma on otettu porrastetusti käyttöön vuodesta 2016 alkaen ja on nyt käytössä kokonaisuudessaan kaikilla luokka-asteilla.

Lukiolain uudistumisen myötä myös lukion opetussuunnitelma uudistuu. Opetushallitus julkaisee uudet Lukion opetussuunnitelman perusteet syksyllä 2019. Valtakunnallisten perusteiden pohjalta laaditaan paikalliset opetussuunnitelmat Helsingin kaupungin lukioihin. Uusien opetussuunnitelmien mukainen opetus aloitetaan elokuussa 2021.

Uuden lukuvuoden alkaessa Helsinki käynnistää kokeilun, jossa se tukee taloudellisesti ensimmäistä opintovuottaan aloittavia toisen asteen opiskelijoita kaupungin lukioissa ja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Tuki koskee kouluista lainattavaa oppimateriaalia ja erilaisia kulttuurikäyntejä. Lisäksi opiskelijat saavat Helsingin sisäisen matkakortin, joka osaltaan mahdollistaa koko kaupungin hyödyntämisen oppimisympäristönä kaupunkistrategian mukaisesti.

Helsingin työväenopistojen opetussuunnitelmien mukaan opistot tarjoavat omaehtoisia oppimismahdollisuuksia eri-ikäisille kieli-, tieto-, taito- ja taideaineissa. Niin työväenopiston kuin Arbiksen opetussuunnitelmat ja sitä täydentävien ainealakohtaisten suunnitelmien päivitys alkaa tulevan lukuvuoden aikana.

Helsinki on kielten opiskelun kaupunki

Kielten opiskelun – ja näin myös oppijoiden kansainvälisyysvalmiuksien - vahvistaminen jatkuu. Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa luodaan pohja elinikäiselle kielten opiskelulle. Kielten opiskelua on lisätty ja lisätään edelleen. Ensimmäisinä vuosina kielten opiskelussa painotetaan leikkiä ja laulua ja kieltä opitaan osana toimintaa ja tekemistä.

Perusopetuksessa vieraitakieliä opiskellaan enemmän kuin valtakunnallinen opetussuunnitelma edellyttää. Helsingin kaupungin peruskoulujen kielivalikoima on monipuolinen: peräti yhdeksää eri kieltä voi opiskella ensimmäisenä vieraana kielenä. Toisen kaikille yhteisen kielen opiskelu aloitetaan 6. luokalta. Lisäksi oppilailla on mahdollisuus opiskella A2-kieltä neljänneltä luokalta alkaen ja B2-kieltä kahdeksannelta luokalta.

Ressun lukiossa tarjotaan englanninkielistä IB-opetusta, ja Alppilan lukiossa sekä Helsingin kielilukiossa voi opiskella painotetusti kieliä, kulttuuria ja kansainvälisyyttä. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa on mahdollista suorittaa muutamia perustutkintoja englanniksi ja tarjonta laajenee jatkossa. Myös työväenopistoilla on tarjolla laaja kielikattaus.

Kävellen ja pyöräillen koulutielle

Helsinki kannustaa koululaisia ja opiskelijoita kävelemään ja pyöräilemään koulumatkat. Koulumatkaliikunta edistää lasten ja nuorten fyysistä aktiivisuutta ja liikunnalla on tutkitusti oppimista edistäviä vaikutuksia. Koulupäivä on myös kiva aloittaa virkeänä. Ekaluokkalaisten kanssa on hyvä harjoitella reittiä koululle etukäteen ja isompienkin kanssa kerrata liikennesääntöjä, jotta koulumatka on kaikille turvallinen.

Helsinki Education Week 4.–8.11. esittelee laadukasta oppimista

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden myötä Eurooppa ja Euroopan Unioni ovat useiden koulujen ja oppilaitosten ilmiöjakson teema ja osa muuta toimintaa.

Helsingin koulujen arkea ja laadukasta oppimista esitellään kansainvälisille vieraille Helsinki Education Week -tapahtumaviikolla 4.–8.11. Viikon teemana on osallistuminen. Toista kertaa järjestettävä Helsinki Education Week tarjoaa ohjelmaa eri-ikäisille oppijoille ja kaikille oppimisesta ja sen kehittämisestä kiinnostuneille. Tapahtuman kohderyhmänä ovat paitsi kansainväliset oppimisen asiantuntijat myös suomalaiset ja erityisesti helsinkiläiset opettajat, oppilaat ja vanhemmat. Tapahtuman virallinen yhteistyökumppani on HundrEd.

Helsingin kaupungin koulujen työ- ja loma-ajat 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 17.12.201913.12.2019 14:03:27 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 17. joulukuuta. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokous on julkinen ja se järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla, osoitteessa Pohjoisesplanadi 11-13. Kaikki ovat tervetulleita seuraamaan kokousta klo 16.00 alkaen. Kokousta voi myös seurata Helsinki-kanavalta www.helsinkikanava.fi. Lautakunta käsittelee kokouksessa muun muassa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulosbudjettia vuodelle 2020 sekä Helsingin luonnontiedelukion uusia tiloja. Tulosbudjetti Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi toimialan tulosbudjetti vuodelle 2020. Tulosbudjetin käyttötalouden määrärahat ovat yhteensä noin 1,2 miljardia euroa ja investointimäärärahat noin 22 miljoonaa euroa. Tulosbudjetin valmistelun pohjana on ollut kasvatus- ja koulutuslautakunnan 27.8.2019 hyväksymä vuoden 2020 talousarvioehdotus huomioiden sen jälkeisessä talousarviokäsittelyssä siihen päätetyt muu

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 10.12.20195.12.2019 16:34:54 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 10. joulukuuta klo 16.30. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa uudet kaksikieliset esiopetusryhmät sekä suomenkielisen perusopetuksen A2-kielen tuntijako. Laajamittaista kaksikielistä suomi-englanti-esiopetusta ehdotetaan alkavaksi 1.8.2020 päiväkoti Nalliin, päiväkoti Aapiskukkoon ja päiväkoti Poutapilveen. Kielirikasteista suomi-englanti-esiopetusta ehdotetaan päiväkoti Neulaseen ja päiväkoti Ruutiin. Ensimmäiset laajamittaiset kaksikieliset suomi-englanti-esiopetusryhmät aloittivat 1.8.2018. Jokaisella varhaiskasvatusalueella alkoi 1.8.2019 vähintään yksi uusi kielirikasteinen esiopetusryhmä Jaostolle esitetään myös, että A2-kieli alkaisi 1.8.2020 kolmannelta luokalta alkaen. Valinnaisen A2-kielen opetuksen tuntimäärän kasvattaminen ja opiskelun aloittaminen kolmannelta luokalta tukee Helsingin kaupunkistrategian tavoitetta helsi

Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 3.12.20193.12.2019 19:00:38 EETTiedote

Lautakunnan kokous pidettiin tiistaina 3. joulukuuta. Kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla samoin kuin esityslista. Lautakunta päätti muun muassa, että sen seuraava kokous on julkinen. Kokous järjestetään kaupungintalon tapahtumatorilla 17. joulukuuta klo 16. Lautakunta toivottaa kaupunkilaiset tervetulleiksi seuraamaan kokousta kaupungintalolle. Kokousta voi myös seurata suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla. Kokouksen esityslista julkaistaan torstaina 12. joulukuuta.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 3.12.201929.11.2019 08:19:03 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 3. joulukuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa filosofian maisteri Harri Korhosen lukiokoulutuksen päällikön virkaan nimittäminen. Listalla on lisäksi useita tilahankkeita: Ressun peruskoulun ja Ressun lukion lisätilan hankesuunnitelman puoltaminen osoitteeseen Ruoholahdenkatu 23 Roihuvuoren ala-asteen ja esiopetuksen lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen osoitteeseen Vuorenpeikontie 7 Koskelan ala-asteen lisätilojen hankesuunnitelman puoltaminen osoitteeseen Käpyläntie 8 Vuoniityn peruskoulun lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen osoitteeseen Heteniityntie 4 Laajasalon peruskoulun lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen osoitteeseen Koulutanhua 1 Maunulan ala-asteen lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen osoitteeseen Maunulanmäki 5 Kannelmäen peruskoulun lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen osoitteeseen Ru

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme