Helsingin yliopisto

Kansalaiset kertoivat näkemyksistään ilmastolain verkkokuulemisessa

Jaa

Ilmastolain valmistelussa voitaisiin käyttää lähiosallistumista jalkauttamalla osallistuminen kansalaisten arkipäivään. Vastauksissa pidettiin myös tärkeänä, että erityisryhmien kuten ikääntyneiden, nuorten ja vammaisten sekä saamelaisten oikeudet otetaan valmistelussa ja valmisteluun osallistamisessa huomioon, selviää Helsingin yliopiston BIBU-tutkimushankkeen ilmastolain uudistukseen liittyvän verkkokuulemisen tuloksia käsittelevässä raportissa.

Ympäristöministeriö järjesti verkkokuulemisen ilmastolain uudistuksen valmisteluun liittyen loka-marraskuussa 2020 yhdessä BIBU -tutkimushankkeen kanssa. Kuulemisessa tiedusteltiin kansalaisten näkemyksiä kansalaisosallistumisesta, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, tiedonsaannista ja saamelaisten oikeuksista ilmastolaissa.

Vastaajat näkivät kansalaisosallistumisen lisäävän ilmastotoimien oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoisuutta, tuovan ideoita ja tietoa valmisteluun sekä sitouttavan kansalaisia päätöksiin. Vastaajat myös korostivat monipuolisten ja monikanavaisten osallistumismahdollisuuksen ja tiedotuksen merkitystä sekä selkokielisyyden ja monikielisyyden tarvetta.

Erityisryhmien, kuten ikääntyneiden, nuorten ja vammaisten osallistamiseksi ehdotettiin lähiosallistumista eli osallistumisen jalkauttamista paikkoihin, jotka ovat ryhmien arkipäiväisessä käytössä, kuten kirjastoihin, kouluihin ja hoitolaitoksiin. Myös asiantuntijatiedon rooli nähtiin tärkeänä ilmastotoimien valmistelussa, ja eri toimijoiden välisen mutkattoman yhteistyön merkitystä korostettiin. Verkko ja digitaalisuus nostettiin esiin toivottuina keinoina saada tietoa valmistelun etenemisestä perinteisten keinojen rinnalla, ja vastaajat näkivät potentiaalia digitaalisten välineiden mahdollisuuksissa esittää tietoa visualisoinnin tai vuorovaikutteisuuden avulla. 

Alkuperäiskansan eli saamelaisten oikeuksia käsittelevissä kysymyksissä pyydettiin näkemyksiä eri keinoista huomioida saamelaisten oikeuksia ilmastolain uudistuksessa. Valtaosa vastaajista piti myönteisenä sitä, että ilmastolaissa edellytettäisiin ilmastosuunnitelmien yhteydessä tehtäviä saamelaiskulttuuria koskevia vaikutusten arviointeja. Vastauksista käy myös ilmi, että näiden vaikutusten arviointien toivotaan käsittelevän erilaisia asioita, esimerkiksi elinkeinoja, kulttuuria ja saamelaisten itsehallintoa.

Lue raportti täältä.

Lisätietoja:

Tanja Aitamurto, apulaisprofessori, University of Illinois at Chicago, tanja.aitamurto@gmail.com

Isak Vento, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, isak.vento@helsinki.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Ikiroutasoiden ilmastovaikutukset menneisyydessä yllättivät tutkijat16.6.2021 10:31:31 EEST | Tiedote

Suot ovat merkittävä ilmakehän hiilenkiertoa säätelevä ekosysteemi. Helsingin yliopiston vetämä monitieteinen tutkijaryhmä selvitti Venäjällä sijaitsevan ikiroutasuon ilmastovastetta viimeisen 3 000 vuoden aikana. Ryhmä huomasi yllättäen, että viileä ilmastovaihe, joka sai aikaan ikiroudan muodostumisen pohjoisiin soihin, aiheutti positiivisen eli lämmittävän ilmastovaikutuksen.

Hittibiisien kirjoittaminen on myös tulevaisuuksien luotaamista15.6.2021 14:59:43 EEST | Tiedote

Riikka Hiltusen väitöstutkimus valottaa popmusiikin tekemistä erityisesti tulevaisuuteen suuntautuneen ajattelun ja trendiennakoinnin näkökulmasta. Tutkimus tarkastelee ennakoivuutta luovuuden osa-alueena ja osoittaa, että vaihtoehtoisten tulevaisuuksien ajatteleminen tai pyrkimykset vaikuttaa tulevaisuuteen voivat sekä ruokkia että rajoittaahitteihin tähtäävien biisinkirjoittajien luovaa työskentelyä.

Väitös: Nuorten liikkuvuus Euroopan unionin sisällä usein kuviteltua raadollisempaa15.6.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

Euroopan unionin sisällä liikkuvat nuoret saattavat joutua selviämään omillaan työmarkkinoiden riskeistä EU-kansalaisten oikeuksien muuttuessa yhä ehdollisemmiksi ja epävarmemmiksi. Vapaata liikkuvuutta poikkeuksellisesta näkökulmasta lähestyvä tutkimus nostaa esiin EU:n liikkuvuuspolitiikan ristiriidat ja näiden ristiriitojen rapauttavat seuraukset nuorten työurille, tulevaisuuden näkymille ja jopa terveydelle.

Perhosten on vaikea sopeutua nopeasti muuttuvaan ilmastoon10.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suuria muutospaineita lajeille ja monimuotoisuudelle. Tuore Helsingin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen tutkimus osoittaa, että Suomessa ovat parhaiten pärjänneet ne harvat perhoslajit, jotka ovat kyenneet sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon aikaistamalla lentoaan ja siirtymällä pohjoisemmaksi. Sen sijaan 40 prosenttia perhoslajeista ei ole pystynyt reagoimaan kummallakaan tavalla ja niiden kannat ovat taantuneet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme