Helsingin yliopisto

Kansalaiset kertoivat näkemyksistään ilmastolain verkkokuulemisessa

Jaa
Ilmastolain valmistelussa voitaisiin käyttää lähiosallistumista jalkauttamalla osallistuminen kansalaisten arkipäivään. Vastauksissa pidettiin myös tärkeänä, että erityisryhmien kuten ikääntyneiden, nuorten ja vammaisten sekä saamelaisten oikeudet otetaan valmistelussa ja valmisteluun osallistamisessa huomioon, selviää Helsingin yliopiston BIBU-tutkimushankkeen ilmastolain uudistukseen liittyvän verkkokuulemisen tuloksia käsittelevässä raportissa.

Ympäristöministeriö järjesti verkkokuulemisen ilmastolain uudistuksen valmisteluun liittyen loka-marraskuussa 2020 yhdessä BIBU -tutkimushankkeen kanssa. Kuulemisessa tiedusteltiin kansalaisten näkemyksiä kansalaisosallistumisesta, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, tiedonsaannista ja saamelaisten oikeuksista ilmastolaissa.

Vastaajat näkivät kansalaisosallistumisen lisäävän ilmastotoimien oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoisuutta, tuovan ideoita ja tietoa valmisteluun sekä sitouttavan kansalaisia päätöksiin. Vastaajat myös korostivat monipuolisten ja monikanavaisten osallistumismahdollisuuksen ja tiedotuksen merkitystä sekä selkokielisyyden ja monikielisyyden tarvetta.

Erityisryhmien, kuten ikääntyneiden, nuorten ja vammaisten osallistamiseksi ehdotettiin lähiosallistumista eli osallistumisen jalkauttamista paikkoihin, jotka ovat ryhmien arkipäiväisessä käytössä, kuten kirjastoihin, kouluihin ja hoitolaitoksiin. Myös asiantuntijatiedon rooli nähtiin tärkeänä ilmastotoimien valmistelussa, ja eri toimijoiden välisen mutkattoman yhteistyön merkitystä korostettiin. Verkko ja digitaalisuus nostettiin esiin toivottuina keinoina saada tietoa valmistelun etenemisestä perinteisten keinojen rinnalla, ja vastaajat näkivät potentiaalia digitaalisten välineiden mahdollisuuksissa esittää tietoa visualisoinnin tai vuorovaikutteisuuden avulla. 

Alkuperäiskansan eli saamelaisten oikeuksia käsittelevissä kysymyksissä pyydettiin näkemyksiä eri keinoista huomioida saamelaisten oikeuksia ilmastolain uudistuksessa. Valtaosa vastaajista piti myönteisenä sitä, että ilmastolaissa edellytettäisiin ilmastosuunnitelmien yhteydessä tehtäviä saamelaiskulttuuria koskevia vaikutusten arviointeja. Vastauksista käy myös ilmi, että näiden vaikutusten arviointien toivotaan käsittelevän erilaisia asioita, esimerkiksi elinkeinoja, kulttuuria ja saamelaisten itsehallintoa.

Lue raportti täältä.

Lisätietoja:

Tanja Aitamurto, apulaisprofessori, University of Illinois at Chicago, tanja.aitamurto@gmail.com

Isak Vento, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, isak.vento@helsinki.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye