Suomen Lakimiesliitto - Finlands Juristförbund ry

Kansalaisten oikeusturvaan on tehtävä selkeä investointi

Jaa

Suomen Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä haluaa, että valtio tekee selkeän investoinnin oikeuslaitoksen kehittämiseen ja resursoimiseen. ”Ei voi olla maan poliittiselle johdolle yhdentekevää, miten valtio kansalaisten oikeusturvan ylläpitämisen ja kehittämisen hoitaa. Kyseessä on yksi valtion ydintehtävistä”, Rytkölä sanoo.

Viimeisimmän Euroopan neuvoston European Judicial Systems-tutkimuksen mukaan Suomi panostaa vuodessa oikeusjärjestelmäänsä asukasta kohden yli 30 euroa vähemmän kuin Ruotsi. ”Satsaukset oikeuslaitokseen vaikuttavat koko yhteiskunnan ja talouden tehokkuuteen. Ruuhkautuvat käsittelyt johtavat siihen, että ihmiset ja yritykset joutuvat odottamaan oikeusturvaansa kohtuuttoman pitkään. Tämä vähentää tuloksentekokykyä kaikkialla yhteiskunnassa.”

Antero Rytkölä pitää oikeuslaitoksen tärkeimpänä kehityshankkeena tuomioistuinviraston perustamista. ”Viraston perustaminen nostaa Suomen tuomioistuinlaitoksen riippumattomuuden muiden Pohjoismaiden kanssa samalle tasolle. Oikein resursoituna tuomioistuinvirasto pystyy yhteistyössä tuomioistuinten kanssa tehostamaan tuomioistuinlaitoksen toimintaa. Tällöin se myös maksaa itsensä tutkitusti takaisin muutamassa vuodessa.”

Oikeusministeriön järjestämällä lausuntokierroksella tuomioistuinviraston perustamista kannatti 56 lausunnonantajaa, yksikään ei vastustanut. ”Harvoin on millään valtionhallinnon kehityshankkeella ollut näin yksimielinen kannatus kentällä”, Antero Rytkölä toteaa.

Viraston perustamiseen tehtävä investointi on Rytkölän mielestä välttämätön oikeuslaitoksen pitkäjänteisen kehittämisen takaamiseksi. ”Oikeusministeriön hallinnonala on valtion budjetista vain 1,6 prosenttia. Hallitus on hallitusohjelmassaan sitoutunut turvaamaan oikeudenhoidon palvelut koko maassa ja mahdollistamaan tuomioistuinten keskittymisen ydintehtäviinsä. Käräjäoikeuksia on tällä vaalikaudella lakkautettu seitsemän kappaletta. Nyt on aika tehdä investointi tuomioistuinvirastoon niin, että rahoitusta ei oteta tuomioistuinten toiminnasta.”

Lisätietoja:

Hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä, 0503039104, antero.rytkola@lakimiesliitto.fi

Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Mikko Salo, 0414580033, mikko.salo@lakimiesliitto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lakimiesliitto - Finlands Juristförbund ry
Suomen Lakimiesliitto - Finlands Juristförbund ry
Uudenmaankatu 4-6 B
00120 Helsinki

041 458 0033http://www.lakimiesliitto.fi/

Lakimiesliitto on vuonna 1944 perustettu kaikkien lakimiesten etu- ja palvelujärjestö sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Jäseniä on yli 15500, eli noin 75 % suomalaisista juristeista. Liitto on yksi Akavan perustajajärjestöistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lakimiesliitto - Finlands Juristförbund ry

Tervetuloa XLV Lakimiespäivään Finlandia-talossa perjantaina 6.10.2017 - puhuja- ja medialounas klo 12:303.10.2017 14:36Tiedote

Suomi100-juhlavuoden viralliseen ohjelmaan kuuluva XLV Lakimiespäivä tuo perjantaina 6.10. Finlandia-talon lavalle oikeuselämän ja yhteiskunnallisen keskustelun ykkösvaikuttajia. Lähes 1500 osallistujaa tekee Lakimiespäivästä vuoden suurimman oikeudellisen tapahtuman. Puhujina tapahtumassa mm. Alexander Stubb, Antti Häkkänen, Timo Esko, Pauliine Koskelo, Jorma Uotinen ja Raija Toiviainen.

Oikeudenhoito on yhteiskunnan ydintehtävä, ruuhkien purkamiseen pitää panostaa31.8.2017 10:45Tiedote

Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölällä on selkeä mielipide oikeudenhoitoon ja turvallisuuteen tehtävien satsauksien tarpeellisuudesta. ”Varsinkin näinä aikoina oikeudenmukaisuuteen tulee yhteiskunnassamme panostaa. Kun oikeuslaitoksessa tulee ruuhkia, ne pitää purkaa. Nykytilanteessa hallituksen tulee osoittaa hallinto-oikeuksille ja korkeimmalle hallinto-oikeudelle riittävät resurssit ulkomaalaisasioiden käsittelyyn. Se on koko suomalaisen yhteiskunnan etu.”