Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kansalaistorin ja Kaisaniemen välinen pyörä- ja jalankulkuyhteys tulossa päätöksentekoon

Jaa

Kansalaistorin ja Kaisaniemen välille suunniteltua pyörä- ja jalankulkuyhteyttä on selvitetty rakennettavuusselvityksessä. Selvityksessä tutkittiin kolme eri vaihtoehtoa: alikäytävää (tunneli), eteläistä ylikäytävää Oodin ja Sanoma-talon välistä (eteläinen silta) sekä pohjoista ylikäytävää Oodin pohjoispuolelta (pohjoinen silta). Suunnitelmaa käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa tiistaina 30.10.

Uusi yhteys loisi sujuvampia ja suorempia reittejä


Nykyinen yhteys Baanalta itään ja Hakaniemen suuntaan on hankala. Uuden, suoremmalla yhteydellä on tärkeä rooli pyöräliikenteen baanaverkossa. Se tarjoaa suoran yhteyden nykyiseltä Baanalta radan vartta kulkevalle Pohjoisbaanalle sekä Hakaniemen suuntaan ja Itäbaanalle. Uusi yhteys luo myös sujuvampia ja suorempia reittejä ydinkeskustassa liikkuville pyöräilijöille ja jalankulkijoille.

Vaikutuksia kaupunkikuvaan, rakennettavuuteen ja kustannuksiin selvitettiin


Tunnelia ja kahta siltavaihtoehtoa tarkasteltiin liikenteen, rakennettavuuden, kaupunkikuvan ja maiseman näkökulmista. Lisäksi jokaisesta vaihtoehdosta arvioitiin rakentamiskustannukset ja ylläpitokulut.

Selvityksessä tunnelia pidettiin liikenteellisesti, maisemallisesti ja kaupunkikuvallisesti toimivimpana ratkaisuna. Siltavaihtoehtojen keskeisimmät ongelmakohdat liittyvät haastavaan rakennuspaikkaan. Eteläisessä vaihtoehdossa Oodin, Kiasman ja Sanomatalon tarpeet tekevät toimintojen yhteensovittamisesta vaikeaa, ja pohjoinen vaihtoehto on juuri rakennetun Töölönlahden puiston kaavallisten tavoitteiden vastainen. Lisäksi molemmat siltavaihtoehdot levittäytyisivät asemakaavalla suojeltuun, kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen Kaisaniemen puistoon, joka on Helsingin ja Suomen vanhin julkinen puisto.

Tunnelin kustannuksissa on säästetty alkuperäisestä arviosta kolme miljoonaa euroa jättämällä pyöräpysäköinti pois. Se voidaan kuitenkin toteuttaa suunnitellulle paikalle myöhemmin. Siltojen kustannukset ovat esitettyä vielä arviolta 30 prosenttia suuremmat, mikäli siitä halutaan rakentaa näyttävä maamerkki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reetta Putkonen
Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 37079
reetta.putkonen@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Urhea-kampuksen rakennustyöt alkavat toukokuussa Helsingissä18.4.2019 12:04:57 EESTTiedote

Mäkelänrinteen lukion yhteyteen kohoavan Urhea-kampuksen rakennustyöt käynnistyvät toukokuussa 2019. Valtakunnallisesti merkittävän kampuksen muodostavat uusi monilajisen urheilun harjoitushalli, uusi asuinkerrostalo opiskeleville urheilijoille sekä Mäkelänrinteen lukion rakennus, joka perusparannetaan ja laajennetaan. Kampuksella toimii myös Mäkelänrinteen Uintikeskus, johon suunnitellaan laajennusosaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme