Kansallinen senioriliitto ry

Kansallinen senioriliitto vaatii: Kodit ja asuinympäristöt on muutettava ikäystävällisiksi ajoissa

Jaa

Senioreiden kotona asumisen laadusta ja mahdollisuuksista tulee huolehtia ajoissa. Yli 75-vuotiaiden kotitalousvähennystä on korotettava.

Asuinympäristöä voidaan kehittää ikäystävällisemmäksi esimerkiksi lisäämällä penkkejä. Kuva: Tiina Saari
Asuinympäristöä voidaan kehittää ikäystävällisemmäksi esimerkiksi lisäämällä penkkejä. Kuva: Tiina Saari

Kansallisen senioriliiton hallitus vaatii ikäystävällisiä asuinympäristöjä ja monipuolisia tukia senioreille kotona asumisen mahdollistamiseksi.

Tällä hetkellä yli 90 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä asuu kotonaan tavallisissa asunnoissa, pääosin omistamissaan kodeissa. He tarvitsevat ajoissa ympärilleen palveluita, kulttuuri- ja liikkumismahdollisuuksia.

Pienissä kunnissa olemassa olevien asuntojen korjausrakentaminen on ehdottoman tärkeää. Korjausinvestoinnit mahdollistavat kotona asumisen jatkumisen. Pienituloisten senioreiden tietoisuutta on lisättävä korjausavustusten saamisen mahdollisuuksista.

Maan hallituksen tulee vahvistaa laina- tai tukijärjestelmää, joka nopeuttaa ikääntyneiden omistamien asuntojen energiaratkaisujen muuttamista kestävän kehityksen periaatteiden mukaisiksi. Tuen saamisen mahdollisuudesta tulee tiedottaa nykyistä tehokkaammin ikääntyneille. Lisäksi erityisesti kotitalousvähennystä pitää nostaa.

Kaikkien kuntien on nimettävä viranomainen, joka vastaa ikä- ja muistiystävällisten asuinympäristöjen luomisesta. Muistiystävällisyyttä ovat muun muassa valoisat, selkeät ja johdonmukaiset kulkureitit. Ikä- ja muistiystävällisyyden voi nähdä kunnan vetovoimatekijänä.

Esteetön ympäristö hyödyttää myös muita ikäryhmiä kuin senioreita. Esimerkiksi noin joka toisessa kerrostalossa ei ole hissiä. Lisäksi ihmiset tarvitsevat lähelleen viheralueita ja yhteisöllisyyttä. Kokoontumispaikoille ja ulkoilureiteille tulee laittaa huomattavasti lisää penkkejä. Myös senioreille tarkoitetut kuntopolut tarjoavat oivan lisän arkeen!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anneli Taina, puheenjohtaja, puhelin 0400 852 626
Matti Niiranen, toiminnanjohtaja, puhelin 040 501 9192

Kuvat

Asuinympäristöä voidaan kehittää ikäystävällisemmäksi esimerkiksi lisäämällä penkkejä. Kuva: Tiina Saari
Asuinympäristöä voidaan kehittää ikäystävällisemmäksi esimerkiksi lisäämällä penkkejä. Kuva: Tiina Saari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kansallinen senioriliitto edistää ikääntyvien ja eläkeläisten sosiaalista turvallisuutta ja hyvinvointia sekä valvoo heidän oikeuksiaan liiton arvoja noudattaen. Liitto on puolueisiin kuulumaton.

Liitossa on 15 piirijärjestöä ja 165 paikallista senioriyhdistystä, jotka järjestävät monipuolista toimintaa kaikkialla Suomessa.Jäseniä on jo 26 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kansallinen senioriliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme