Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kansallisen kaupunkipuiston selvitystyö Helsingissä alkaa

Jaa

Helsingin kaupunki selvittää kansallisen kaupunkipuiston perustamista Helsinkiin. Kaupunginvaltuusto teki 22. helmikuuta 2017 yksimielisen päätöksen käynnistää perustamisselvityksen laadinta vuoden 2017 aikana. Perustamisselvitystyö on myös pilottihanke Helsingin uudessa osallisuus- ja vuorovaikutusmallissa. Selvitystyön aloituspamaus pidetään Balderin salissa, Aleksanterinkatu 12, maanantaina 12. kesäkuuta klo 18–20.30.

Tilaisuudessa on tarjolla tietoa siitä, mikä on kansallinen kaupunkipuisto ja miten puiston perustamista Helsinkiin tullaan selvittämään. Selvitystyö myös konkreettisesti käynnistetään tilaisuuden työpajaosuudessa yhdessä kaupunkilaisten kanssa pohtimalla kaupunkipuiston tavoitteita, analysoimalla sen mahdollisuuksia ja hahmottelemalla tarinaa, jota puisto Helsingistä kertoisi.

Tilaisuuden avaa apulaispormestari Anni Sinnemäki. Ohjelmassa on kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liikkeen puheenvuoro ja Aalto yliopiston professori Ranja Hautamäen esitelmä kokemuksista Tampereen kansallisen kaupunkipuiston perustamisvaiheista. Keskustelua pohjustaa myös kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho avaamalla tulevaa vuorovaikutteista työtapaa. Aikaa on varattu myös keskustelulle ja kommenteille.

Työpajaosuudessa kaupunkilaiset pääsevät yhdessä virkamiesten kanssa pohtimaan kaupunkipuiston tavoitteita, analysoimalla sen mahdollisuuksia ja hahmottelemalla tarinaa, jota puisto Helsingistä kertoisi.

Tilaisuuden yhteenvedon esittelee toimistopäällikkö Jussi Luomanen kaupunkiympäristö-toimialalta.

Tilaisuus on osa Helsinki-päivän ohjelmaa ja sen järjestää Kaupunkiympäristön toimiala yhteistyössä Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! –liikkeen kanssa.

Lisätietoja: vuorovaikutussuunnittelija Juha-Pekka Turunen, Helsingin kaupunki puh. 09 310 37403, etunimi.sukunimi@hel.fi

toimistopäällikkö Jussi Luomanen, Helsingin kaupunki puh. 09 310 38626, etunimi.sukunimi@hel.fi

Kansallinen kaupunkipuisto pähkinänkuoressa:

Kansallinen kaupunkipuisto on urbaanien arvokkaiden ympäristöjen muodostama kokonaisuus, johon kuuluvat kaupungin kannalta keskeiset luonnon ja kulttuuriympäristön kohteet. Kansalliseen kaupunkipuistoon voidaan liittää myös maiseman, virkistyksen ja sosiaalisen elämän kannalta tärkeitä alueita.

Kansallisen kaupunkipuiston tarkoituksena on kertoa kaupungin tarina: millaiset luonnonolot alueella on, millaiseksi elämä niiden seurauksena muotoutui menneinä aikoina ja millaista elämä on nykyään. Yhdessä kaikki Suomen kansalliset kaupunkipuistot kertovat Suomen tarinaa.

Kansallinen kaupunkipuisto määritellään maankäyttö- ja rakennuslaissa (9 luku). Selvitystyön jälkeen kaupunkipuiston mahdollisen perustamishakemuksen tekee Helsingin kaupunki ja perustamisesta päättää ympäristöministeriö. Kaupunkipuistojen neljä vaativaa kriteeriä koskevat sisältöä, laajuutta ja eheyttä, ekologisuutta ja jatkuvuutta sekä kaupunkikeskeisyyttä. Työhön kuuluu maankäytön suunnittelua ja vaikutusten arviointia. Työn ensimmäisen vaiheen on arvioitu valmistuvan vuoden 2018 aikana.

Tällä hetkellä Suomessa on kahdeksan kansallista kaupunkipuistoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vuorovaikutussuunnittelija Juha-Pekka Turunen, Helsingin kaupunki
puh. 09 310 37403, etunimi.sukunimi@hel.fi
toimistopäällikkö Jussi Luomanen, Helsingin kaupunki
puh. 09 310 38626, etunimi.sukunimi@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 1.7.20211.7.2021 19:32:35 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 1.7.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 19.8.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Kasin katutyöt muuttavat ratikoiden reittejä 12. heinäkuuta alkaen1.7.2021 12:38:19 EEST | Tiedote

Kasin katutöissä alkaa uusi vaihe Helsinginkadun alueen työmaalla maanantaina 12. heinäkuuta. Toukokuun puolivälissä alkaneiden kiskotöiden painopiste siirtyy Brahenkentän edustalle, Helsinginkadun ja Läntisen Brahenkadun risteykseen ja siitä edelleen Helsinginkatua länteen. Tähän saakka kiskotöitä on tehty Kaarlenkadun ja Helsinginkadun risteyksessä. Kiskotöiden vuoksi ratikoiden 1, 3 ja 8 poikkeusreitit muuttuvat. Korvaava bussi 8X aloittaa Oopperan ja Arabian välillä, ja linjat 2 ja 9 palaavat omille reiteilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme