Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

Kansallisgalleria julkaisee Siv ja Rolando Pieraccinin lahjoittamasta Tiepolo-kokoelmasta kirjan

Jaa

Siv ja Rolando Pieraccini ovat lahjoittaneet Kansallisgallerialle noin neljän vuosikymmenen aikana keräämänsä kokoelman venetsialaisten 1700-luvun taiteilijoiden Giovanni Battista Tiepolon ja hänen poikiensa Giovanni Domenicon ja Lorenzon grafiikkaa ja piirustuksia. Merkittävään kokoelmaan kuuluu yhteensä 71 viivasyövytystä ja neljä piirustusta.

Giovanni Domenico Tiepolo (1696–1770)
Kentauri ryöstää naispuolisen satyyrin.
Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelma, Kansallisgalleria
Kuva: Kansallisgalleria, Jenni Nurminen
Giovanni Domenico Tiepolo (1696–1770) Kentauri ryöstää naispuolisen satyyrin. Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelma, Kansallisgalleria Kuva: Kansallisgalleria, Jenni Nurminen

Giovanni Battista Tiepolo (1696–1770) oli suurten freskokoristelujen ja monumentaalisten maalausten mestari, joka tunnettiin koko Euroopassa. Hän loi yhdessä poikiensa Giovanni Domenicon (1727–1804) ja Lorenzon (1736–1776) kanssa menestyvän työhuoneen, joka sai tilauksia venetsialaisilta aatelisperheiltä ja ulkomaisilta hoveilta. Tiepolot olivat myös erinomaisia piirtäjiä ja grafiikan tekijöitä, joiden taidetta alettiin kerätä jo heidän elinaikanaan.

Pieraccinin lahjoituskokoelmassa on kaksi Giovanni Battista Tiepolon piirustusta ja 20 viivasyövytystä, joiden joukossa on hänen Vari Capricci -sarjansa sekä esimerkkejä Scherzi di Fantasia -sarjasta. Piirustuksista kaksipuolinen liidulla piirretty Tutkielma naisen pääs ja Tutkielma miehen päästä on erityisen merkittävä, koska se on yksi harvoista säilyneistä luonnoksista Milanon Palazzo Archinton toisessa maailmansodassa tuhoutuneita freskoja varten ja esimerkki myös taiteilijan varhaisista liitupiirustuksista 1730-luvun alusta. Suurin kokonaisuus on vanhemman taiteilijapojan Giovanni Domenicon teoksia, kaksi yksipiirustusta ja 46 viivasyövytystä, muun muassa koko Ristin tie -sarja ja osia Pako Egyptiin -sarjasta ja miesten päitä esittävästä kokonaisuudesta. Lorenzon viivasyövytyksiä on kokoelmassa viisi.

”Olemme erittäin kiitollisia Siv ja Rolando Pieraccinille tästä ainutlaatuisesta ja kansainvälisestikin merkittävästä kokoelmalahjoituksesta. Se vahvistaa vanhan eurooppalaisen taiteen kokoelmaamme oleellisesti, koska erityisesti vanhemman arvotaiteen hankintaan Kansallisgallerian määrärahat ovat liian vähäiset”, kiittää Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä.

Kirja merkittävästä kokoelmalahjoituksesta

Kansallisgalleria on julkaissut Pieraccinin Tiepolo-kokoelmasta kirjan Tiepolot ja Eurooppa. Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelma (I Tiepolo e l’Europa. Collezione Rolando e Siv Pieraccini | The Tiepolos and Europe. The Rolando and Siv Pieraccini Collection) Siinä esitellään kuvin ja tekstein jokainen kokoelman teos. Sen lisäksi julkaisussa on italialaisen Tiepolo-asiantuntijan Benedetta Spadaccinin kirjoittama johdanto ja Giovanni Battista Tiepolon ja hänen poikiensa Giovanni Domenico ja Lorenzo Tiepolon elämäkerrat. Kirjan on toimittanut erikoistutkija, FT Hanna-Leena Paloposki Kansallisgalleriasta. Julkaisu on kolmikielinen: italia, suomi ja englanti. Kirja on saatavilla Kansallisgallerian Museokaupasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa kokoelmalahjoituksesta:
Kimmo Levä, pääjohtaja, puh. 050 9113 884

Lisätietoa kirjasta:
Hanna-Leena Paloposki, erikoistutkija, puh. 040 136 7929

Kuvat

Giovanni Domenico Tiepolo (1696–1770)
Kentauri ryöstää naispuolisen satyyrin.
Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelma, Kansallisgalleria
Kuva: Kansallisgalleria, Jenni Nurminen
Giovanni Domenico Tiepolo (1696–1770) Kentauri ryöstää naispuolisen satyyrin. Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelma, Kansallisgalleria Kuva: Kansallisgalleria, Jenni Nurminen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kaivokatu 2
00100 HELSINKI

0294 500 200http://www.kansallisgalleria.fi

Kansallisgallerian muodostavat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Kansallisgallerian vastuulla on valtion taidekokoelma, jonka ylläpitämisestä huolehtii Kansallisgallerian kokoelmahallintaosasto. Kansallisgalleriaan kuuluu lisäksi Valtion taideteostoimikunta kokoelmineen. www.kansallisgalleria.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

THE DIGITAL NATIONAL GALLERY PROGRAMME WILL PROVIDE A PLATFORM FOR NEW ART EXPERIENCES12.5.2022 14:08:07 EEST | Press release

The Board of the Finnish National Gallery has established a three-year Digital National Gallery programme for the creation of a functional platform for new digital and experience-oriented services online. Johanna Eiramo has been named as director of the programme as of 1 June 2022. Ms. Eiramo will transfer to the programme from her previous position as the Head of Communications at Ateneum Art Museum.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme