Helsingin yliopisto

Kansalliskirjasto sitoutuu tukemaan tiedejulkaisujen avoimuutta

Jaa

Euroopan komissio ja Science Europe julkaisivat 4. syyskuuta Plan S -julistuksen, joka pyrkii nopeuttamaan siirtymistä avoimeen julkaisemiseen vuoteen 2020 mennessä. Julistukseen on sitoutunut tähän mennessä 11 eurooppalaista tutkimusrahoittajaa. Myös Kansalliskirjasto tukee vahvasti julistuksen tavoitteita.

Plan S:n pyrkimyksenä on saada julkisella rahoituksella tuettu tutkimus välittömästi ja avoimesti saataville. Tieteen avoin saatavuus mahdollistaa tutkimustulosten hyödyntämisen koko yhteiskunnassa.

Tällä hetkellä suuri osa tieteellisestä tutkimuksesta julkaistaan perinteisissä tilausmaksullisissa tiedejulkaisuissa. Monissa näistä lehdistä artikkelin saa avoimeksi maksamalla erillisen maksun. Plan S -julistukseen sitoutuneet rahoittajat vaativat, että tutkimustulokset julkaistaan vuoden 2020 alun jälkeen joko kokonaan avoimissa tiedejulkaisuissa tai avoimilla julkaisualustoilla.

Kansalliskirjasto tukee Plan S -julistuksen tavoitetta siirtyä tutkimustulosten avoimeen julkaisemiseen. Kansalliskirjaston koordinoima FinELib-konsortio käy parhaillaan tiedekustantajien kanssa neuvotteluja, joiden tavoitteena on siirtää tilausmaksut kattamaan avoimen julkaisemisen kustannuksia. Tämä tarkoittaa, että tutkijat voivat julkaista artikkelinsa avoimena ilman erillisiä maksuja. Plan S Preamble -julistus toteaa, että tällaiset siirtymäkauden sopimukset edistävät maksumuurien kaatamista, kunhan siirtymävaihe välittömään avoimeen julkaisemiseen on lyhyt.

”Plan S tulee entisestään kiihdyttämään neuvotteluja. Tiedekustantajien on aika ymmärtää, että siirtymä avoimeen julkaisemiseen on tehtävä nyt”, sanoo Kansalliskirjaston palvelujohtaja Kristiina Hormia-Poutanen. ”On erittäin tärkeää, että Euroopan maat etenevät yhteisessä rintamassa”, jatkaa Hormia-Poutanen, joka kuuluu myös Euroopan komission asettamaan korkean tason Open Science Policy Platform -työryhmään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
palvelujohtaja Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto, puh. +358 50 5523 056, kristiina.hormia(at)helsinki.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme