Helsingin yliopisto

Kansalliskirjaston vuoden asiakas 2019

Jaa

Kansalliskirjaston vuoden asiakas 2019 on Translocalis-tietokantaa tuottava työryhmä. Heikki Kokon koordinoiman ryhmän työ on osa Pertti Haapalan johtamaa Kokemuksen historian huippuyksikköä (HEX) Tampereen yliopistossa. Kokemuksen historian huippuyksikkö kuuluu Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksikköohjelmaan vuosina 2018–2025.

Translocalis-tietokanta on Kokemuksen historian huippuyksikön (HEX) digitaalinen historiaprojekti. Kokon työryhmä on hyödyntänyt Kansalliskirjaston digitoimia lehtiaineistoja monipuolisesti ja pitkäjänteisesti usean vuoden ajan. Työryhmän tutkimuskohteena ovat 1800-luvun lehdistössä julkaistut paikalliskirjeet, jotka edustavat oman aikansa vuorovaikutteista mediaa. Kirjeet olivat lehtiin lähetettyjä aikalaisten raportteja, joissa kuvattiin oman kotiseudun tilannetta, vaikkapa viljasatoja tai tapahtumia. Ne saattoivat sisältää myös kannanottoja laajempiin yhteiskunnallisiin teemoihin. Monissa lehdissä ne olivat oleellista lehden sisältöä.

”Olemme erityisen otettuja tästä tunnustuksesta, koska Kansalliskirjasto on digitaalisen historian keskeisin instituutio Suomessa. Sen tuottamien uusien aineistojen ja analysointivälineiden avulla saadaan aivan uudenlaista tietoa erityisesti 1800-1900-lukujen historiasta.”, Heikki Kokko kiitteli.

Työryhmä on koonnut digi.kansalliskirjasto.fi -palvelun lehdistöaineistoja Translocalis-tietokannaksi, joka tuo aineistolle uusia analysointimahdollisuuksia. Translocaliksen keskeisin merkitys on, että sen sisältämät paikalliskirjeet ovat ensimmäinen suomenkielisen väestönosan omakätisesti tuottama laaja lähdeaineistokokonaisuus. Tietokanta on tulevaisuudessa tarkoitus avata sekä tutkijoiden että historian harrastajien käyttöön, jolloin aineisto on avoimen tieteen periaatteiden mukaisesti kaikkien hyödynnettävissä.

Kansalliskirjasto haluaa palkita Translocalis-tietokannan tuottajat aktiivisina aineiston käyttäjinä, aineiston uudelleen kehittäjinä sekä tärkeän ja kiinnostavan tutkimuksen tuottajina Vuoden asiakas -palkinnolla. Vuoden asiakas -palkinnolla Kansalliskirjasto haluaa nostaa esiin merkittävää työtä, jota tekevät kirjaston aineistoja ja palveluita hyödyntävät asiakkaat. Palkitut voivat olla yksittäisiä henkilöitä, tutkimusryhmiä tai organisaatioita.

Työryhmän jäsenet:

FT, tutkijatohtori Heikki Kokko
FM, tutkimusavustaja Riikka Suominen
FM, tutkimusavustaja Eeva Nikkilä

Lisätietoa:

Tutkijatohtori Heikki Kokko, heikki.kokko@tuni.fi ,+358503186127

Kokko, H. (2019). Suomenkielisen lehdistön paikalliskirjekulttuuria tallentava digitaalinen Translocalis-tietokanta. Ennen ja Nyt 2/2019. http://www.ennenjanyt.net/2019/08/suomenkielisen-lehdiston-paikalliskirjekulttuuria-tallentava-digitaalinen-translocalis-tietokanta/

Kokemuksen historian huippuyksikkö https://research.uta.fi/hex-fi/

Suomen Akatemian huippuyksikköohjelma 2018-2025 http://www.aka.fi/fi/tiedepoliittinen-toiminta/huippuyksikot/kaynnissa/huippuyksikot-2018-2025/

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot https://digi.kansalliskirjasto.fi

Kuvat

Vuonna 1865 Päivätär-sanomalehdessä julkaistu Translocalis-tietokannasta löytyvä paikalliskirje, jossa lanseerattiin tiettävästi ensimmäistä kertaa käsite ”Suomen Manchester”. Kyseessä ei kuitenkaan ollut Tampere, vaan vielä silloin siihen kuulumaton, nopeasti teollistuva Kyttälän esikaupunkialue. Paikalliskirjeen kirjoittaja nimimerkki G. A. F¬¬-r. halusi Kyttälää kutsuttavan Suomen Manchesteriksi, koska hän näki kotipaikkansa yhtenä maan ”työn ja teollisuuden pesänä”.
Lähde: Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Päivätär no. 45, 18.11.1865.
Vuonna 1865 Päivätär-sanomalehdessä julkaistu Translocalis-tietokannasta löytyvä paikalliskirje, jossa lanseerattiin tiettävästi ensimmäistä kertaa käsite ”Suomen Manchester”. Kyseessä ei kuitenkaan ollut Tampere, vaan vielä silloin siihen kuulumaton, nopeasti teollistuva Kyttälän esikaupunkialue. Paikalliskirjeen kirjoittaja nimimerkki G. A. F¬¬-r. halusi Kyttälää kutsuttavan Suomen Manchesteriksi, koska hän näki kotipaikkansa yhtenä maan ”työn ja teollisuuden pesänä”. Lähde: Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot. Päivätär no. 45, 18.11.1865.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Kansalliskirjasto vastaa kansallisen julkaisuperinnön säilyttämisestä, kuvailusta ja käyttöön asettamisesta osana ainutlaatuisten kokoelmiensa kartuttamista.

Toimimme myös kirjastokentän valtakunnallisena palvelu- ja kehittämisyksikkönä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Vegaaniruokavalio muokkaa merkittävästi pikkulasten aineenvaihduntaa: D- ja A-vitamiinitasot vaativat erityishuomiota21.1.2021 12:51:02 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkimusryhmien yhteistyöprojekti on kansainvälisesti ensimmäinen kartoitus täysin vegaanisen ruokavalion vaikutuksista päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaan. Vegaaniruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös lasten A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.

Tutkijat selvittivät, kuinka rintasyöpä leviää – syöpägeeni käyttää apunaan proteiinia, joka toimii kuin sorkkarauta19.1.2021 09:30:00 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, kuinka syöpägeenit tuhoavat tyvikalvokapselin, joka estää kasvainsolujen tunkeutumisen terveisiin kudoksiin. Tutkimus osoitti, että syövissä yleinen soluviestintäreitti hyödyntää hepsiini-nimistä entsyymiä hajottaessaan tyvikalvon. Tyvikalvon hajoaminen voidaan kuitenkin pysäyttää hepsiinin toimintaa estävillä vasta-aineilla.

Yli 10 miljoonan euron EU-hanke valjastaa tekoälyn ja genomitiedon sairauksien ennaltaehkäisyyn18.1.2021 13:07:35 EETTiedote

Helsingin yliopiston koordinoimassa viisivuotisessa EU-hankkeessa pyritään kehittämään ja hyödyntämään uudenlaisia genomitietoon perustuvia sairastumisriskin arviointiin soveltuvia työkaluja. INTERVENE-hankkeen tavoitteena on osoittaa tekoälyn hyödyntämisen edut genomitietoon perustuvia sairastumisriskiarvioita laadittaessa sekä testata riskitiedon hyödyntämistä käytännön potilastyössä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme