Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttelyn yleisöohjelmassa keskustelua, tekijäopastuksia ja elokuvafestivaali

Jaa
Yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa tehdyn Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyn ohjelmistokin syntyi yhteisölähtöisesti näyttelytyöryhmän kanssa. Työryhmä koostuu Saamelaismuseo Siidan ja Suomen kansallismuseon työtekijöistä sekä saamelaisyhteisön edustajista. Suomen kansallismuseon Siidalle tekemään saamelaiskokoelman repatriaatio- eli palautusprosessiin kuuluva näyttely on Kansallismuseossa 27.2.2022 asti.
Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto

Tekijän silmin -etäkierrokset 3. ja 8.12.2021 klo 18.30

Tekijät pääsevät valloilleen, kertomaan omin sanoin kokemuksestaan näyttelytyössä: mitkä ovat heidän kohokohtansa näyttelyssä, millaisia tunteita ja ajatuksia työ herätti. Kierrokset striimataan maksuttomasti, eli niitä on mahdollista seurata verkossa mistä päin maata ja maailmaa tahansa.

Lisätiedot verkkosivulta: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/etakierros-kotiinpaluu-nayttely-tekijan-silmin

Äärellä-keskustelu: Duodji ja sen monet merkitykset lauantaina 4.12.2021 klo 15

Saamelaisyhteisölle palautetuista esineistä suurimman mielenkiinnon kohteina ovat käytännölliset arjen esineet. Esineet on tehty käyttöön ja ne kertovat rakkaudesta ja välittämisestä. Saamelaisten käsityö, duodji, heijastelee tekijäänsä, tunteita, sukupolvien historiaa. Millaisia keskusteluja ja mahdollisuuksia Saamelaismuseo Siidalle palautettu saamelaiskokoelma saamelaisille käsityön tekijöille, duojáreille, avaa? Mitä merkityksiä duodji pitää sisällään ja miten sen merkitys on muuttunut kautta aikojen, vai onko?

Äärellä-keskustelussa duodjista ovat keskustelemassa duodjitutkija, filosofian tohtori Sigga-Marja Magga ja Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelytyöryhmään kuuluva repatriaatiotutkija Eeva-Kristiina Nylander (ent. Harlin).

Lisätiedot: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/aarella-duodji-ja-sen-monet-merkitykset

Skábmagovat x Kansallismuseo 22.1.2022

Saamenmaalla toteutettavan alkuperäiskansaelokuvafestivaali Skábmagovatin rinnakkaistapahtumassa Kansallismuseossa pureudutaan tammikuisena lauantaina 22.1.2022 alkuperäiskansojen tilanteeseen ja asemaan. Ohjelmassa on fiktiota, lyhytelokuvaa ja animaatiota sekä keskustelu tekijyydestä. Keskustelemassa ovat elokuvaohjaaja Katja Gauriloff ja taiteilija Marja Helander, jonka teos Maan sisällä linnut nähdään myös Kansallismuseon näyttelyssä. Laulaja-joikaaja Hildá Länsmanin ja harmonikkavirtuoosi Viivi Maria Saarenkylän duo Vildá esiintyy. Ohjelma ja aikataulu tarkentuvat.

Yhteistyössä: Skábmagovat, Goethe-Institut Finnland ja Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVI

Saamelaisten kansallispäivä x Pasilan koulu x Kansallismuseo perjantaina 4.2.2022

Etelä-Suomen ainoat saamenluokat opiskelevat Pasilan peruskoulussa. Koulu juhlistaa vuosittain saamelaisten kansallispäivää, ja tekee sen vuonna 2022 Kansallismuseossa. Tilaisuus on vain koululle, mutta osia siitä tullaan striimaamaan suorana.

Mäccmõš, maccâm, máhccan x Kansallismuseo & Move, I'm Indigenous x Kansallismuseo -soittolistat

Kansallismuseo on muutaman kerran tuottanut soundtrackin näyttelyihinsä ja jatkoa seuraa! Listat on koostanut saamelaisessa DJ-kollektiivi Article 3:ssa vaikuttava Sunna Nousuniemi. Article 3 DJ-kollektiiviin kuuluvat Sunna Nousuniemen lisäksi Alice Jektevik, Anne Henriette Nilut, Christina Hætta ja Elle Márjá Eira. Näyttelyn nimeä kantava, Spotifysta löytyvä soittolista kokoaa yhteen Saamenmaan ääniä yli neljän valtiorajan juhlistamaan saamelaisten kulttuuriperinnön kotiinpaluuta. Toisessa soittolistassa kuullaan alkuperäiskansoja ympäri maailmaa. Musiikki soi tapahtumissa ja museon ravintolassa.

Ajantasainen ohjelma ja tiedot opastuksista:
https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/maccmos-maccam-mahccan-kotiinpaluu-nayttelyn-ohjelmisto

Mediakuvapankki (sis. mm. tekijäopastuskuvia)

Lisätiedot
yhteisömanageri Elisa Sarpo, elisa.sarpo@kansallismuseo.fi, p. 0295 336 380

Avainsanat

Kuvat

Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Lataa
Kotiinpaluu-näyttely on esillä Kansallismuseossa 27.2.2022 asti. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Kotiinpaluu-näyttely on esillä Kansallismuseossa 27.2.2022 asti. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Suomen merimuseon uudessa näyttelyssä nähdään meren inspiroimaa huippumuotia ja klassikoita vuosikymmenien varrelta – tervetuloa mediatilaisuuteen27.3.2024 08:45:00 EET | Kutsu

Suomen merimuseossa avautuvan näyttelyn Oceanista – muoti ja meri pääosaan nousee merestä, merenkulkijoista ja meriluonnosta inspiroitunut huippumuoti. Laajassa, noin 110 vaatetta ja asustetta kokoavassa näyttelyssä nähdään myös vahvoja muistoja herättäviä merihenkisiä klassikkoasuja ja katumuotia aina 1800-luvun loppupuolelta asti. Näyttely on avoinna 19.4.–29.9.2024. Näyttely esitellään medialle torstaina 18. huhtikuuta klo 14–16.

Kansallismuseo odottaa kutsua kylään eri puolilla Suomea sijaitseviin museoihin – ensimmäisenä vuorossa Tornio7.2.2024 08:58:30 EET | Tiedote

Parhaillaan peruskorjaus- ja lisärakennushankkeen takia kiinni oleva Kansallismuseo lähtee kylään eri puolilla Suomea sijaitseviin museoihin. Ensimmäisenä pysähdyspaikkana on Tornionlaakson museo 17.–18. helmikuuta. Tornioon Kansallismuseo ottaa mukaansa seitsemän klassikon asemaan noussutta aarrettaan. Yksi näistä on paikkakunnalta kotoisin olevan taiteilija Eetu Iston teos Hyökkäys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye