Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttelyn yleisöohjelmassa keskustelua, tekijäopastuksia ja elokuvafestivaali

Jaa

Yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa tehdyn Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyn ohjelmistokin syntyi yhteisölähtöisesti näyttelytyöryhmän kanssa. Työryhmä koostuu Saamelaismuseo Siidan ja Suomen kansallismuseon työtekijöistä sekä saamelaisyhteisön edustajista. Suomen kansallismuseon Siidalle tekemään saamelaiskokoelman repatriaatio- eli palautusprosessiin kuuluva näyttely on Kansallismuseossa 27.2.2022 asti.

Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto

Tekijän silmin -etäkierrokset 3. ja 8.12.2021 klo 18.30

Tekijät pääsevät valloilleen, kertomaan omin sanoin kokemuksestaan näyttelytyössä: mitkä ovat heidän kohokohtansa näyttelyssä, millaisia tunteita ja ajatuksia työ herätti. Kierrokset striimataan maksuttomasti, eli niitä on mahdollista seurata verkossa mistä päin maata ja maailmaa tahansa.

Lisätiedot verkkosivulta: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/etakierros-kotiinpaluu-nayttely-tekijan-silmin

Äärellä-keskustelu: Duodji ja sen monet merkitykset lauantaina 4.12.2021 klo 15

Saamelaisyhteisölle palautetuista esineistä suurimman mielenkiinnon kohteina ovat käytännölliset arjen esineet. Esineet on tehty käyttöön ja ne kertovat rakkaudesta ja välittämisestä. Saamelaisten käsityö, duodji, heijastelee tekijäänsä, tunteita, sukupolvien historiaa. Millaisia keskusteluja ja mahdollisuuksia Saamelaismuseo Siidalle palautettu saamelaiskokoelma saamelaisille käsityön tekijöille, duojáreille, avaa? Mitä merkityksiä duodji pitää sisällään ja miten sen merkitys on muuttunut kautta aikojen, vai onko?

Äärellä-keskustelussa duodjista ovat keskustelemassa duodjitutkija, filosofian tohtori Sigga-Marja Magga ja Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelytyöryhmään kuuluva repatriaatiotutkija Eeva-Kristiina Nylander (ent. Harlin).

Lisätiedot: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/aarella-duodji-ja-sen-monet-merkitykset

Skábmagovat x Kansallismuseo 22.1.2022

Saamenmaalla toteutettavan alkuperäiskansaelokuvafestivaali Skábmagovatin rinnakkaistapahtumassa Kansallismuseossa pureudutaan tammikuisena lauantaina 22.1.2022 alkuperäiskansojen tilanteeseen ja asemaan. Ohjelmassa on fiktiota, lyhytelokuvaa ja animaatiota sekä keskustelu tekijyydestä. Keskustelemassa ovat elokuvaohjaaja Katja Gauriloff ja taiteilija Marja Helander, jonka teos Maan sisällä linnut nähdään myös Kansallismuseon näyttelyssä. Laulaja-joikaaja Hildá Länsmanin ja harmonikkavirtuoosi Viivi Maria Saarenkylän duo Vildá esiintyy. Ohjelma ja aikataulu tarkentuvat.

Yhteistyössä: Skábmagovat, Goethe-Institut Finnland ja Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVI

Saamelaisten kansallispäivä x Pasilan koulu x Kansallismuseo perjantaina 4.2.2022

Etelä-Suomen ainoat saamenluokat opiskelevat Pasilan peruskoulussa. Koulu juhlistaa vuosittain saamelaisten kansallispäivää, ja tekee sen vuonna 2022 Kansallismuseossa. Tilaisuus on vain koululle, mutta osia siitä tullaan striimaamaan suorana.

Mäccmõš, maccâm, máhccan x Kansallismuseo & Move, I'm Indigenous x Kansallismuseo -soittolistat

Kansallismuseo on muutaman kerran tuottanut soundtrackin näyttelyihinsä ja jatkoa seuraa! Listat on koostanut saamelaisessa DJ-kollektiivi Article 3:ssa vaikuttava Sunna Nousuniemi. Article 3 DJ-kollektiiviin kuuluvat Sunna Nousuniemen lisäksi Alice Jektevik, Anne Henriette Nilut, Christina Hætta ja Elle Márjá Eira. Näyttelyn nimeä kantava, Spotifysta löytyvä soittolista kokoaa yhteen Saamenmaan ääniä yli neljän valtiorajan juhlistamaan saamelaisten kulttuuriperinnön kotiinpaluuta. Toisessa soittolistassa kuullaan alkuperäiskansoja ympäri maailmaa. Musiikki soi tapahtumissa ja museon ravintolassa.

Ajantasainen ohjelma ja tiedot opastuksista:
https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/maccmos-maccam-mahccan-kotiinpaluu-nayttelyn-ohjelmisto

Mediakuvapankki (sis. mm. tekijäopastuskuvia)

Lisätiedot
yhteisömanageri Elisa Sarpo, elisa.sarpo@kansallismuseo.fi, p. 0295 336 380

Avainsanat

Kuvat

Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Lataa
Kotiinpaluu-näyttely on esillä Kansallismuseossa 27.2.2022 asti. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Kotiinpaluu-näyttely on esillä Kansallismuseossa 27.2.2022 asti. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseolle ja Saamelaismuseo Siidalle Euroopan kulttuuriperintöpalkinto30.6.2022 13:00:00 EEST | Tiedote

Euroopan komissio ja kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra palkitsevat museot vuonna 2021 tehdystä kulttuuriperinnön palauttamisesta eli repatriaatiosta sarjassa Citizen Engagement & Awareness Rising. Saamelaiskokoelman palauttaminen on palkintolautakunnan lausunnon mukaan ”erinomainen saavutus ja korvaamaton panos Euroopan kulttuuriperinnön turvaamiseksi”. Vuosittain järjestettävä eurooppalaisen kulttuuriperintötyön palkintojenjako tapahtuu tänä vuonna Prahassa syyskuussa. Juhlat jatkuvat lokakuussa Saamelaismuseo Siidassa.

Majakkalaiva Kemi avautuu yleisölle Kotkassa23.6.2022 12:31:34 EEST | Tiedote

Suomen viimeinen käytössä ollut majakkalaiva on käynyt läpi mittavan restauroinnin ja avautuu museoaluksena yleisölle Kotkassa 27.6.2022. Majakkalaiva Kemi turvasi merenkulkua vuosina 1901–1974 eri puolilla Suomen rannikkoa ja kuuluu kansalliseen Suomen merimuseon aluskokoelmaan. Museokävijät astuvat laivaan, jonka tunnelma vie 1960-luvun kesiin. Majakkalaiva oli omanlaisensa työpaikka, jossa miehistö työskenteli ja asui lähes yhtä mittaa keväästä loppusyksyyn. Kemi on avoinna Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa aina kesäkaudella toisen museoaluslegendan, jäänmurtaja Tarmon rinnalla. Alukset ovat avoinna tänä kesänä 4.9.2022 saakka.

Kansainvälinen metallikonservoinnin huippukonferenssi ensimmäistä kertaa Suomessa syyskuussa15.6.2022 09:29:17 EEST | Tiedote

Suomen kansallismuseon, Metropolia-ammattikorkeakoulun ja kansainvälisen museoliitto ICOM:n konservointikomitean järjestämän viisipäiväisen konferenssin pääteemana on kestävä kehitys kulttuuriperinnön konservoinnissa. Keynote-puhujana kuullaan yhdysvaltalaista Caitlin Southwickia, joka tunnetaan muun muassa kestävää kehitystä edistävän Ki Culture -järjestön perustajana. 5.–9.9.2022 Helsingissä järjestettävään tapahtumaan voi osallistua myös verkossa. Konferenssin ja työpajojen liput ovat nyt myynnissä.

Tutkimusmatkailijoiden jalanjäljillä muinaisessa Lähi-idässä13.5.2022 12:49:14 EEST | Tiedote

Nykyinen Lähi-itä on maailman vanhimpien ja suurimpien historiallisten imperiumien syntyaluetta. Kansallismuseossa nähdään kesällä yhteistyössä Helsingin yliopiston Muinaisen Lähi-idän imperiumit -huippuyksikön ja Keski-Suomen museon kanssa tuotettu näyttely Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään. Näyttely kertoo, miten suomalaistutkijat ovat 1800-luvulta tähän päivään saakka matkanneet tutustumaan ja tutkimaan näitä tuhansien vuosien takaisia sivilisaatioita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme