Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttelyn yleisöohjelmassa keskustelua, tekijäopastuksia ja elokuvafestivaali

Jaa

Yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa tehdyn Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyn ohjelmistokin syntyi yhteisölähtöisesti näyttelytyöryhmän kanssa. Työryhmä koostuu Saamelaismuseo Siidan ja Suomen kansallismuseon työtekijöistä sekä saamelaisyhteisön edustajista. Suomen kansallismuseon Siidalle tekemään saamelaiskokoelman repatriaatio- eli palautusprosessiin kuuluva näyttely on Kansallismuseossa 27.2.2022 asti.

Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto

Tekijän silmin -etäkierrokset 3. ja 8.12.2021 klo 18.30

Tekijät pääsevät valloilleen, kertomaan omin sanoin kokemuksestaan näyttelytyössä: mitkä ovat heidän kohokohtansa näyttelyssä, millaisia tunteita ja ajatuksia työ herätti. Kierrokset striimataan maksuttomasti, eli niitä on mahdollista seurata verkossa mistä päin maata ja maailmaa tahansa.

Lisätiedot verkkosivulta: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/etakierros-kotiinpaluu-nayttely-tekijan-silmin

Äärellä-keskustelu: Duodji ja sen monet merkitykset lauantaina 4.12.2021 klo 15

Saamelaisyhteisölle palautetuista esineistä suurimman mielenkiinnon kohteina ovat käytännölliset arjen esineet. Esineet on tehty käyttöön ja ne kertovat rakkaudesta ja välittämisestä. Saamelaisten käsityö, duodji, heijastelee tekijäänsä, tunteita, sukupolvien historiaa. Millaisia keskusteluja ja mahdollisuuksia Saamelaismuseo Siidalle palautettu saamelaiskokoelma saamelaisille käsityön tekijöille, duojáreille, avaa? Mitä merkityksiä duodji pitää sisällään ja miten sen merkitys on muuttunut kautta aikojen, vai onko?

Äärellä-keskustelussa duodjista ovat keskustelemassa duodjitutkija, filosofian tohtori Sigga-Marja Magga ja Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelytyöryhmään kuuluva repatriaatiotutkija Eeva-Kristiina Nylander (ent. Harlin).

Lisätiedot: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/aarella-duodji-ja-sen-monet-merkitykset

Skábmagovat x Kansallismuseo 22.1.2022

Saamenmaalla toteutettavan alkuperäiskansaelokuvafestivaali Skábmagovatin rinnakkaistapahtumassa Kansallismuseossa pureudutaan tammikuisena lauantaina 22.1.2022 alkuperäiskansojen tilanteeseen ja asemaan. Ohjelmassa on fiktiota, lyhytelokuvaa ja animaatiota sekä keskustelu tekijyydestä. Keskustelemassa ovat elokuvaohjaaja Katja Gauriloff ja taiteilija Marja Helander, jonka teos Maan sisällä linnut nähdään myös Kansallismuseon näyttelyssä. Laulaja-joikaaja Hildá Länsmanin ja harmonikkavirtuoosi Viivi Maria Saarenkylän duo Vildá esiintyy. Ohjelma ja aikataulu tarkentuvat.

Yhteistyössä: Skábmagovat, Goethe-Institut Finnland ja Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVI

Saamelaisten kansallispäivä x Pasilan koulu x Kansallismuseo perjantaina 4.2.2022

Etelä-Suomen ainoat saamenluokat opiskelevat Pasilan peruskoulussa. Koulu juhlistaa vuosittain saamelaisten kansallispäivää, ja tekee sen vuonna 2022 Kansallismuseossa. Tilaisuus on vain koululle, mutta osia siitä tullaan striimaamaan suorana.

Mäccmõš, maccâm, máhccan x Kansallismuseo & Move, I'm Indigenous x Kansallismuseo -soittolistat

Kansallismuseo on muutaman kerran tuottanut soundtrackin näyttelyihinsä ja jatkoa seuraa! Listat on koostanut saamelaisessa DJ-kollektiivi Article 3:ssa vaikuttava Sunna Nousuniemi. Article 3 DJ-kollektiiviin kuuluvat Sunna Nousuniemen lisäksi Alice Jektevik, Anne Henriette Nilut, Christina Hætta ja Elle Márjá Eira. Näyttelyn nimeä kantava, Spotifysta löytyvä soittolista kokoaa yhteen Saamenmaan ääniä yli neljän valtiorajan juhlistamaan saamelaisten kulttuuriperinnön kotiinpaluuta. Toisessa soittolistassa kuullaan alkuperäiskansoja ympäri maailmaa. Musiikki soi tapahtumissa ja museon ravintolassa.

Ajantasainen ohjelma ja tiedot opastuksista:
https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/maccmos-maccam-mahccan-kotiinpaluu-nayttelyn-ohjelmisto

Mediakuvapankki (sis. mm. tekijäopastuskuvia)

Lisätiedot
yhteisömanageri Elisa Sarpo, elisa.sarpo@kansallismuseo.fi, p. 0295 336 380

Avainsanat

Kuvat

Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Lataa
Kotiinpaluu-näyttely on esillä Kansallismuseossa 27.2.2022 asti. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Kotiinpaluu-näyttely on esillä Kansallismuseossa 27.2.2022 asti. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Vuoden 2021 kävijämäärät Suomen kansallismuseon kohteissa edellisvuoden tasolla – Kotimaan matkailijat paikkasivat kansainvälisten matkailijoiden puuttumisen22.12.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Kotimaan matkailun suosion kasvaminen piristi jo toista vuotta pandemiasulkujen ja -rajoitusten keskellä toiminutta Suomen kansallismuseon kymmentä museo- ja nähtävyyskohdetta. Valopilkuiksi nousivat vuoden kävijäennätys Vankilassa, kesän ennätykset Hämeen linnassa ja Olavinlinnassa sekä Kansallismuseon perusnäyttelyuudistuksen valmistuminen. Vaihtuvista näyttelyistä Nick Ervinckin veistokset Hämeen linnassa ja Sami Parkkisen valokuvanäyttely Isä ja poika Kansallismuseossa keräsivät positiivista palautetta. Vuosi huipentui 2200 esineen saamelaiskokoelman palauttamiseen Saamelaismuseo Siidalle ja repatriaatiota kunnioittavan näyttelyn avautumiseen Kansallismuseossa. Suomen kansallismuseon avoinna pitämissä kymmenessä museokohteessa vieraili vuonna 2021 yhteensä 418 086 kävijää.

Kotiinpaluu-näyttely luo uudenlaista saamelaiskulttuurin esittämisen tapaa29.10.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Kansallismuseossa, Helsingissä avautuvassa Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyssä saamelaisten käsityöntekijöiden ja nykytaiteilijoiden teokset ovat vuoropuhelussa esillä olevien kokoelmaesineiden kanssa. Lisäksi näyttelyssä on runsas kerros saamelaisten tarinankertojien tekstejä ja tarinoita, esineiden kertomaa sekä arkistoaineistoa, kuten valokuvia ja joikua. Sunnuntaina 31.10. avautuva Kotiinpaluu-näyttely purkaa museoiden kolonisoituneita saamelaiskulttuurin esittämisen tapoja.

Tapaa sunnuntaina 31.10. avautuvan Kotiinpaluu-näyttelyn tekijöitä torstaina 28.10.26.10.2021 14:35:32 EEST | Kutsu

Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttely on raikas kokonaisuus kulttuurihistoriallista aineistoa, nykytaiteen ilmaisua ja kulttuuripoliittista keskustelua. Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelman palautusprosessiin liittyvä näyttely on esillä Kansallismuseossa 31.10.2021–27.2.2022. Näyttelykokonaisuuden suunnittelusta ja poikkitaiteellisesta toteutuksesta vastaavat Saamelaismuseo Siida ja Suomen kansallismuseo yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa. Kutsumme median edustajia tapaamaan Kotiinpaluu-näyttelytyöryhmän jäseniä ja kuulemaan heiltä näyttelyn teemoista ja sen tekemisestä TORSTAINA 28.10. klo 9–11.

Suomen kansallismuseon kohteissa vieraili alkuvuonna 315 000 kävijää – linnat kiinnostivat kotimaanmatkailijoita20.9.2021 12:38:22 EEST | Tiedote

Kotimaanmatkailijat suuntasivat joukolla Suomen kansallismuseon eri puolella Suomea sijaitseviin kohteisiin, joista Hämeen linnassa, sen viereisessä Vankilassa ja Savonlinnan Olavinlinnassa saavutettiin myös kuukausittaisia yleisöennätyksiä. Uudenmaan kohteiden kävijämäärät laskivat hieman viime vuodesta koronarajoitusten ja matkailijakadon vuoksi. Suomen kansallismuseo vastaa kahdeksan museon ja kahden linnan avoinna pidosta, näyttelyistä ja yleisötyöstä. Kohteissa on vieraillut elokuun loppuun mennessä yhteensä 315 000 kävijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme