Suomen kansallismuseo

Kansallismuseossa avautuu näyttely kunnianosoituksena ukrainalaiselle käsityö- ja kirjontataidolle

Jaa
Kansallismuseon kesän pop up -näyttely Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima esittelee Suomen kansallismuseon kokoelmissa olevia nykyisen Ukrainan alueelta tulevia tekstiilejä ja vaatteita. Esillä 18.5.–15.10.2023 oleva pop up -näyttely avautuu Vyshyvanka-päivänä ja kansainvälisenä museopäivänä torstaina 18.5. Museon Keskihallissa on avajaisviikonlopun esillä vyshyvanka-paitainstallaatio.
Paita 1900-luvun alusta on esillä Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima -näyttelyssä. Kullankeltainen risti-, tikki- ja etupistoin tehty tiheä koristelu oli tyypillistä esimerkiksi Polesian ja Podolian alueille. Kuva: Museovirasto
Paita 1900-luvun alusta on esillä Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima -näyttelyssä. Kullankeltainen risti-, tikki- ja etupistoin tehty tiheä koristelu oli tyypillistä esimerkiksi Polesian ja Podolian alueille. Kuva: Museovirasto

Kansallismuseon pop up -näyttelyssä on esillä ukrainalaisia kirjontakoristeisia paitoja eli vyshyvankoja, pöytäliinoja, avohame, esiliinoja. Niissä näkyvät kirjontakoristelun, tekniikoiden ja värienkäytön alueelliset vaihtelut. Osissa Ukrainaa on suosittu kukka- ja kasviaiheita, toisaalla geometrisia kuvioita, joilla on usein symbolisia merkityksiä.

“Kokoelmissamme olevia vyshyvankoja 1900-luvun alusta on esillä kaksi. Toivomme kävijöiden jakavan näyttelyssä tietämystään ukrainalaisista käsitöistä”, intendentti Anna-Mari Immonen Suomen kansallismuseosta sanoo.

Lisäksi esillä on Maryna Sokolenkon pukemia Barbie-nukkeja, jotka ovat saaneet inspiraatiota ukrainalaisesta musiikki-, kirjallisuus- ja kasakkaperinteestä.

Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima -näyttely avautuu torstaina 18.5.2023, joka on Vyshyvanka-päivä. Sitä juhlistetaan Ukrainassa ja yli sadassa maassa ympäri maailmaa vuosittain toukokuun kolmantena torstaina. Vyshyvanka-päivän viettämisen perinne alkoi Ukrainassa vuonna 2006 opiskelijoiden aloitteesta, siitä tuli virallinen juhlapäivä vuonna 2015 ja sen ovat sittemmin ottaneet omakseen lukuisat yhteisöt ja instituutiot Ukrainassa ja kansainvälisesti.

Kulttuuriperinnön identiteettiä vahvistava voima

Suomen kansallismuseo on tehnyt yhteistyötä Suomessa asuvien ukrainalaisten ja Ukrainan suurlähetystön kanssa esimerkiksi lasten kesäleirien toteutuksessa vuonna 2022. Suomen kansallismuseo on lähettänyt Ukrainaan myös esineiden suojaamiseen ja konservointiin käytettäviä materiaaleja.

Ajatus kansalliskokoelmien ukrainalaisesineiden esittämisestä syntyi pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

”Suomessa oleville ukrainalaisille näyttely ja Vyshyvanka-päivän viettäminen voivat tarjota voimaannuttavan, identiteettiä vahvistavan kokemuksen, joka syntyy oman kulttuuriperinnön näkemisestä ja kokemisesta Kansallismuseon kaltaisen kansallisen instituution tiloissa. Näyttelyllä ja tapahtumalla haluamme tehdä tunnetuksi ukrainalaista kulttuuria ja osoittaa tukemme ukrainalaisille edelleen vaikeassa tilanteessa”, Immonen jatkaa.

Suomen kansallismuseon kokoelmissa on nykyisen Ukrainan alueelta noin sata esinettä. Kokoelmasta yli puolet on tekstiileitä, mutta kokonaisuudessa on myös käyttö- ja koriste-esineitä, muun muassa keramiikka-astioita. Esineet keräsi pääosin teollisuusneuvos Lauri Kuoppamäki (1877–1935) 1910-luvulla Valtion Kotiteollisuusmuseoon, josta ne siirrettiin Suomen kansallismuseon etnografiseen kokoelmaan, osaksi Suomen kansalliskokoelmia vuonna 1961.

Toukokuun kolmantena torstaina vietettävä Vyshyvanka-päivä on virallinen juhlapäivä Ukrainassa

Kansallismuseon Keskihallissa torstaista sunnuntaihin, 18.–21.5., esillä olevassa vyshyvanka-installaatiossa kymmenet ukrainalaisten paidat muistuttavat kulttuuriperinnön merkityksestä ihmisille ja identiteetille. Suomessa asuvat ukrainalaiset ovat lainanneet installaatioon oman kirjontakoristeisen paitansa ja pystyttäneet installaation yhdessä museon työntekijöiden kanssa. Installaatio toteutetaan Ukrainan-suurlähetystön tuella.

Koko museoon on perjantaina 18.5. kansainvälisen museopäivän kunniaksi vapaa pääsy. Museokaupan vieressä sijaitsevaan pop up -näyttelyyn on aina vapaa pääsy.

Näyttelystä verkossa: https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/vyshyvanka-ja-ukrainalaisen-kasityon-voima

Vyshyvanka-päivästä verkossa: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/vyshyvanka-paiva-2023

Mediakuvapankki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

intendentti Anna-Mari Immonen, anna-mari.immonen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6433


museolehtori Sanna Valoranta-Saltikoff, sanna.valoranta-saltikoff@kansallismuseo.fi, p. 029 533 6270,

Kuvat

Paita 1900-luvun alusta on esillä Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima -näyttelyssä. Kullankeltainen risti-, tikki- ja etupistoin tehty tiheä koristelu oli tyypillistä esimerkiksi Polesian ja Podolian alueille. Kuva: Museovirasto
Paita 1900-luvun alusta on esillä Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima -näyttelyssä. Kullankeltainen risti-, tikki- ja etupistoin tehty tiheä koristelu oli tyypillistä esimerkiksi Polesian ja Podolian alueille. Kuva: Museovirasto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Contemporary ceramics exhibition finds a romantic setting in Hvitträsk2.6.2023 08:22:00 EEST | Press release

The Atelier Life exhibition, opening in June, will bring the contemporary ceramics of the Arabia Art Department Society to Hvitträsk’s unique milieu. The artists of the Arabia Art Department Society, which celebrates its 20-year anniversary this year, all have their own unique ways of approaching clay as a material. The works of art included in the exhibition showcase the many possibilities of clay and its burned form. The exhibition is open from 9 June to 30 September 2023. Media representatives are invited to the exhibition opening ceremony on Thursday 8 June 2023 at 17.00. Please register with Communications Officer Katariina Käyhkö, tel. +358 295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi.

Arabias Konstavdelningsförenings nutidskeramik hittar sin plats på utställningen som ordnas i den nationalromantiska miljön på Hvitträsk2.6.2023 08:21:00 EEST | Tiedote

På Hvitträsk öppnas i juni utställningen Ateljéliv, som presenterar Arabias Konstavdelningsförenings nutidskeramik i den unika miljön. Föreningen firar i år sitt 20-årsjubileum och alla dess konstnärer har sitt unika sätt att närma sig leran. Verken på utställningen presenterar de många möjligheter som leran och dess brända form ger. Utställningen är öppen 9.6–30.9. Medierna är välkomna till vernissagen torsdagen den 8 juni kl. 17. Vänligen anmäl dig på förhand till kommunikationsexpert Katariina Käyhkö, tfn 0295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi.

Arabian Taideosastoyhdistyksen nykykeramiikka löytää paikkansa Hvitträskin kansallisromanttiseen ympäristöön luodussa näyttelyssä2.6.2023 08:20:00 EEST | Tiedote

Kesäkuussa Hvitträskissä avautuva näyttely Ateljee-elämää tuo Arabian Taideosastoyhdistyksen nykykeramiikan osaksi Hvitträskin ainutlaatuista ympäristöä. Tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettävän Arabian Taideosastoyhdistyksen taiteilijoilla on jokaisella oma uniikki tapansa lähestyä savea. Näyttelyn teokset ilmentävät saven ja sen poltetun muodon monia mahdollisuuksia. Näyttely on avoinna 9.6.–30.9. Median edustajat ovat tervetulleita näyttelyn avajaisiin torstaina 8. kesäkuuta klo 17. Ilmoittautumiset viestintäasiantuntija Katariina Käyhkölle, puh. 0295 336 145, katariina.kayhko@kansallismuseo.fi.

På Nationalmuseet öppnas en omfattande utställning av outsiderkonst4.5.2023 10:07:00 EEST | Tiedote

Den 5 maj öppnar en omfattande utställning av outsiderkonst, Den otämjda konsten, på Nationalmuseet. Under de senaste decennierna har outsiderkonsten, som föds utanför konstfältet, intagit en synlig plats i konstvärlden, utvecklats till ett samlarobjekt och på så sätt gett upphov till specialiserade museer och gallerier. År 2022 hade outsiderkonsten en framträdande plats på Venedigbiennalen. Den otämjda konsten visas på Nationalmuseet i Helsingfors under tiden 5.5–24.9.2023.

Extensive exhibition of outsider art opens at the National Museum4.5.2023 10:07:00 EEST | Press release

Untamed Art, an extensive exhibition of outsider art, will open at the National Museum on 5 May. In recent decades, outsider art created outside of the art scene has become a visible part of the art world, attracting art collectors and giving rise to museums and galleries specialising in outsider art. In 2022, outsider art was prominently displayed at the Venice Biennale. Untamed Art will be on display at the National Museum in Helsinki from 5 May to 24 September 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme