SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Kvarnström (SDP): Terapian tarve ei katoa vuodenvaihteessa

Jaa

Kansanedustaja Johan Kvarnström on yhdessä useiden puolueiden kansanedustajien kanssa jättänyt lakialoitteen, jolla turvataan asiakkaiden pääsy vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen ja heidän valitusoikeutensa kuntoutusasioissa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Monia kosketti tarina perheestä, josta HBL kirjoitti (24.4.2022). On täysin epäoikeudenmukaista, että Kela ensi epää asiakkaalta tärkeän terapian, ja että se vielä muutoksenhakulautakunnan päätöksen jälkeenkin kieltäytyy uudelleen. Tämä on saatava loppumaan, Kvarnström sanoo.

Tapaus liittyy tilanteisiin, joissa sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta on päättänyt, että Kela on hylännyt lääkinnällisen kuntoutuksen virheellisin perustein ja joissa lautakunta on edellyttänyt kuntoutuksen myöntämistä, mutta hakija on jäänyt ilman kuntoutusta määräajan päättymisen vuoksi. Koska muutoksenhakulautakunnan käsittelyajat voivat olla hyvinkin pitkiä, kalenterivuosi voi kulua loppuun ennen kuin ratkaisu valmistuu. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjallista kuntoutussuunnitelmaa ja myöntämisvuoden kuntoutusta ei enää pidetä seuraavana vuonna pätevänä. Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tarve ei kuitenkaan ole hävinnyt minnekään, päinvastoin se on voinut lisääntyä ja muutoksenhakulautakunnan päätös on voitava panna täytäntöön huolimatta kalenterivuoden ylittymisestä.

- Jos tätä epäkohtaa ei ratkaista, monet hakijat jäävät edelleen ”Catch 22:een”, jossa he voivat hakea kuntoutusta, saada kielteisen vastauksen ja siihen myöhemmin korjauksen ja sitten toistaa menettelyn, mutta eivät kuitenkaan koskaan saa kuntoutusta, johon heillä on todistetusti ollut oikeus, Kvarnström sanoo.

Kvarnström on ollut vuoden aikana yhteydessä Kansaneläkelaitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön vastuuhenkilöihin.

- Ministeriöstä sanottiin yhtenä ratkaisuna, että sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan käsittelyajat lyhenevät. Olen täysin samaa mieltä. Meidän on kuitenkin korjattava myös tarpeeton byrokratia. Kalenterin vaihtuminen ei muuta tärkeän kuntoutuksen tarvetta. Siksi teemme nyt lakialoitteen, Kvarnström selittää.

Lakialoitteessa kansanedustajat esittävät, että Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annettua lakia muutetaan siten, että laissa tarkoitettua vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta voidaan antaa huolimatta kalenterivuoden ylittymisestä ja että kuntoutusaikaa pidennetään valituksen tosiasiallista käsittelyaikaa vastaavalla ajanjaksolla.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Mäkisalo-Ropponen: Yhdenvertaisuus kuuluu myös koeaikaan26.1.2023 15:43:33 EET | Tiedote

Marraskuussa hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että työnantajalla ei ollut koeaikana velvollisuutta toteuttaa kuulovammaiselle työntekijälle yhdenvertaisuuslain mukaisia kohtuullisia mukautuksia. Päätös ei ole vielä lainvoimainen ja siihen ollaan hakemassa valituslupaa. Yhdenvertaisuuslaissa määriteltyjen kohtuullisten mukautusten tarkoituksena on mahdollistaa vammaisten työntekijöiden yhdenvertaisuus työpaikalla. SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden kannalta välttämättömänä, että kohtuulliset mukautukset tehdään jo koeaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme