SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Paula Werning: Kimolan kanavan väylä vihdoin käyttöön

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Kansanedustaja Paula Werning (sd) iloitsee Kimolan kanavan avautumisesta. Kanavan suunnittelu vesiliikenteen käyttöön aloitettiin jo 1990-luvulla ja sen rakentaminen alkoi v. 2018.

Uusi Kimolan kanava toi kauan odotetun väylän, joka yhdistää Kymijoen Päijänteelle, ja edelleen Vesijärven sekä Keiteleen ja Kansallisveden vesistöihin. Noin 5,5 kilometriä pitkä Kimolan kanava avautui vesiliikenteen käyttöön maanantaina 3.8. Kanava mahdollistaa veneilyn jopa Kouvolasta Jyväskylään saakka.

- Olen tyytyväinen siihen, että kanava vihdoin aukesi veneilykäyttöön. Hanke on ollut vuosien ajan vastatuulessa niin lainsäädännöllisesti kuin rahoitusongelmista johtuen, Werning sanoo.

Kustannuksista valtionosuus on ollut noin 2/3 ja alueen kunnat ovat maksaneet loput kanavan rakentamisesta, jotka olivat yhteensä suunnilleen 21 miljoonaa euroa.

- On hyvä, että kanavan valmistuttua se jää Kouvolan kaupungin omistukseen, sillä tämä tuo kaupungille ja sen lähikunnille elinvoimaa ja auttaa pienyrittäjiä kehittämään kanavan varrelle uusia yrityksiä. Jo nyt alueelle on Kioskirantaan perustettu uusi ravintola ja suunnitteilla on ensi kesälle erilaisia matkailijoita palvelevia toimintoja kuten Vuolenkoskelle rakennettava kyläkeskus. Näen tämän uuden vesiliikenteen reitin mahdollisuutena, en uhkana, Werning toteaa.

Lisäksi Kimolan kanavan erikoisuutena on 70-metrinen veneilytunneli, jollaista Suomessa ei vielä ole ollut. Se on harvinainen myös koko maailmassa. Kanavan sulutuskorkeus 12 metriä on lisäksi poikkeuksellinen. Kanavan sulkua pääsee katselemaan myös näköalatasanteelta.

- Kouvolan alueen ja sen läheisyydessä olevien satamien veneilymahdollisuudet lisääntyvät merkittävästi Kimolan kanavayhteyden avautuessa ja kytkevät seudun vesistöt keskiseen Järvi-Suomeen, Werning sanoo.

Reitille on suunnitteilla reittiliikenteen lisäksi myös useita risteilyjä laiva-bussi-yhdistelmänä.

- Erilaisia risteilyvaihtoehtoja on riittävästi tarjolla. Esimerkiksi iltaristeilylle kanavalle pääsee Heinolasta ja niiden kesto on noin 5 tuntia. Päiväristeilyt kestävät noin kolmisen tuntia. Tarjolla on myös tilausristeilyjä ryhmille. Lahdestakin pääsee 4 tunnin kanavaristeilylle kantosiipialuksella. Kimolan kanava tarjoaa näin monenlaiset mahdollisuudet vapaa-ajan viettoon, Werning toteaa.

Werningin huomauttaa kanavan avaavan lisäksi lukemattomat mahdollisuudet kehittää matkailua varsinkin kesäisin niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten turistien keskuudessa. Tämä on myös tärkeä matkailuvaltti läheisen Pietari-yhteyden huomioon ottaen. Kouvola-Heinola akselilla on myös noin 20 000 vapaa-ajan-asuntoa, joten kanavan avaaminen palvelee asukkaita jatkossa entistä paremmin.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen iloitsee Itärata-linjauspäätöksestä30.9.2020 18:18:05 EESTTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen liikenne- ja viestintäministeriön päätöksestä jatkaa itäisen suunnan hankeyhtiöneuvotteluita Lentorata–Porvoo–Kouvola -raidelinjauksen pohjalta. - Päätös tästä niin kutsutusta Itäradasta itäisen suunnan nopean raideyhteyden oli erittäin toivottu ja odotettu. Sillä on merkittäviä vaikutuksia koko itäisen Suomen liikenneyhteyksien ja elinvoiman kannalta. Hallitusohjelman mukaisesti itäistä raideyhteyttä kehitetään tasaveroisesti Helsingistä länteen ja pohjoiseen suuntautuvien ratojen ohella, joten on hienoa, että nyt myös Itäradan osalta hankeyhtiöneuvottelut voivat edetä, kun raidelinjauksesta on päätetty, Kymäläinen painottaa. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan neuvotteluja jatketaan Porvoo–Kouvola-linjauksen pohjalta, koska alueen toimijoiden vastausten perusteella kuntien rahoitusosuus, eli 34,3 miljoonaa euroa, Itäradan yhteensä noin 70 miljoonan euron suunnittelukustannuksista

SDP:n Heinäluoma: Poliisin virka-apu kuntien sosiaalitoimelle säilytettävä maksuttomana30.9.2020 17:44:18 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee muuttunutta linjausta poliisin virka-avun maksullisuudesta kuntien sosiaalitoimelle. Poliisihallituksen tuoreen ohjeistuksen mukaan poliisin virka-apu muuttuu maksulliseksi lokakuun alusta. - On ymmärrettävää, että virka-apu kuormittaa poliisia paljon. Tehtäviä on useita kymmeniä tuhansia vuosittain. Virka-avun maksullisuus ei kuitenkaan vähentäisi tehtävien määrää vaan johtaisi melkoiseen laskutusviidakkoon, sanoo kansanedustaja Heinäluoma. Poliisin virka-apu on keskeisessä roolissa esimerkiksi lastensuojelussa. Uudistus kuormittaisi kuntien sosiaaliviranomaisia paitsi rahallisesti, myös lisääntyvän byrokratian kannalta. - Tämä ei ole tarkoituksenmukaista. Toivonkin, että ministeri Ohisalo korjaa epäkohdan, jotta poliisin virka-apu pysyisi jatkossakin maksuttomana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme