SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Paula Werningin vappupuhe

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Hyvät kuulijat,

Vapun alkuperäisen merkityksen keskiössä on ollut työväki ja työ, nykypäivänä vapusta on kuitenkin tullut meidän kaikkien juhla. Vapusta alkaen katseet suuntaavat tulevaan kesään ja ajatukset siirtyvät jo lämpimiin kesäaamuihin.

Vuosi on vierähtänyt eduskuntavaaleista ja lähes vuoden sosiaalidemokraatit ovat olleet pääministeripuolueena Suomen hallituksessa. Voidaan sanoa, että kahta samanlaista päivää ei tämän vuoden aikana ole ollut. Mukaan on mahtunut niin vauhtia, kuin vaarallisia tilanteitakin.

Tätä kevättä 2020 on hallinnut näkymätön vihollinen, joka ei antanut itsestään minkäänlaista vinkkiä ennen kuin saapui voimalla meidän jokaisen arkeen. Korona-viruksesta on tullut yhteinen nimittäjä tähän kevääseen. Tämän vuoksi, myös Suomessa on jouduttu tekemään poikkeuksellisia toimia, joilla on jouduttu rajoittamaan ihmisten arkea hyvin voimakkaasti. Liikkumistamme on rajoitettu, työntekemistä on jouduttu järjestelemään uudella tavalla, lasten koulunkäynti on valtaosin tapahtunut etänä. Moni on kohdannut taloudellisia haasteita ja moni on joutunut lomautetuksi tai työt ovat loppuneet kokonaan, esimerkkejä vaikutuksista on loputtomiin. Tähän tilanteeseen ei kukaan voinut ennalta varautua.

Kriisin keskellä nykyinen hallitus on Pääministeri Sanna Marinin johdolla uurastanut päämäärätietoisesti jokaisen suomalaisen hyvinvoinnin eteen ja päätöksenteossa on näkynyt inhimillisyys.

Politiikkaa tehdään joukkueena, ja jokaisella joukkueen jäsenellä on valtava merkitys lopputulokseen. Yhdessä tekemällä ja tiiviinä joukkueena me sosiaalidemokraatit voimme tehdä Suomesta paremman ja selviytyä myös tästä koronasta aiheutuneesta kriisistä.

Joukkuehenkeä on kysytty myös monilla työpaikoilla ja monilla aloilla tänä haasteellisena aikana. Haluan kiittää jokaista arjessa uurastajaa, työssä kuin kotona. Monet työntekijät ovat joutuneet suoriutumaan työstään ilman selvää ohjeistusta, työpaikoilla on arki otettu haltuun yhdessä toimien ja yhteiseen hiileen puhaltaen. Nyt jos koskaan on vaadittu rohkeutta, yhteistyötä ja vastuullisuutta. Monella alalla muiden hyvinvoinnin turvaaminen on asetettu oman turvallisuuden edelle, kentältä löytyvät ne arjen supersankarit, jotka ahertavat tänä poikkeuksellisena aikana meidän jokaisen eteen.

Hyvät kuulijat,

Tätä vappua ei juhlita kuten olemme tottuneet. Tänä vappuna ei marssita eikä osoiteta mieltä. Poliittiset puheetkin pidetään poikkeuksellisesti näin kameran välityksellä tai paperilla. Vaikka tänä vappuna ei kokoonnuta yhteen, niin siitä huolimatta meitä ohjaavat yhteiset työväen arvot ja yhteiset aatteet. Koronan vallitessa olemme huomanneet sen, että tämä aate on se mikä auttaa meitä rakentamaan huomista, yhdessä ja oikeudenmukaisesti. Me sosialidemokraatit voimme luottaa huomiseen.

Hyvät ystävät,

Haluan toivottaa teille jokaiselle jaksamista arjessanne. Mennään yhdessä kohti tulevaa kesää ja annetaan auringon tuoda iloa arkeemme. Toivon jokaiselle pieniä valonpilkahduksia tämän poikkeavan tilanteen keskellä, missä nyt elämme. Hyvää vappua juuri sinulle!

Paula Werning
kansanedustaja (sd.),
Kouvola

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Alle 18-vuotiaiden rikosten uhrien esitutkinta tulee tehdä kiireellisesti29.5.2020 10:40:26 EESTTiedote

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien alaikäisten rikosten uhrien esitutkintaa. Nykyisessä esitutkintalaissa velvoitetaan poliisia suorittamaan esitutkinta kiireellisesti, kun rikoksesta epäilty on alaikäinen. Kiireellisyyttä ei kuitenkaan velvoiteta silloin, kun rikoksen uhri on alaikäinen. Tähän olisi Elorannan mielestä syytä saada korjaus. - Lain mukaan tulee esitutkinta suorittaa aina ilman tarpeetonta viivästystä. Rikoksesta epäillyn ollessa alaikäinen velvoitetaan kiireellisyyteen. Kun rikoksen uhri on alaikäinen ei laki sen sijaan velvoita kiireellisyyteen. Tämä olisi kuitenkin tärkeää alaikäisen uhrin suojelun näkökulmasta, jotta traumaattinen asia saadaan nopeasti käsiteltyä ja syntyneitä haittoja voidaan hoitaa eikä elinikäisiä vaurioita pääsisi syntymään. Aikainen puuttuminen ja ennaltaehkäisy antaisi paremmat mahdollisuudet selvitä traumaattisesta kokemuksesta, Eloranta toteaa. - Trauman käsittely on helpompaa, kun se on saatu

SDP:n Tuula Väätäinen: Parhaiten tuemme ravintoloita käyttämällä niiden palveluita29.5.2020 10:26:55 EESTTiedote

Suomen hallitus on keventämässä koronarajoituksia asteittain siten, että ravintoloiden avaaminen asiakkaille 1.6.2020 alkaen sallitaan. Asetetut rajoitustoimet ovat olleet välttämättömiä koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Rajoitustoimilla on onnistuttu hillitsemään tehokkaasti epidemian etenemistä. Nyt Suomessa on mahdollista siirtyä vaiheeseen, jossa laajamittaisista rajoitustoimista luovutaan hallitusti. Ravintolatoiminnassa tulee edelleen noudattaa toimia, joilla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä. - Koronaviruksen leviämisen estämistoimien vaikutukset ovat kohdistuneet erityisen voimakkaasti ravitsemisliikkeisiin. Ravintolat ovat olleet poikkeuslain nojalla suljettuna asiakkailta liki kaksi kuukautta. Nyt rajoituksia ollaan asteittain purkamassa. Hallitus auttaa ravintoloita tukemalla uudelleentyöllistämistä ja hyvittämällä liiketoiminnan rajoittamisesta aiheutuneita menetyksiä, kertoo Väätäinen. - Sulkemisen vaikutukset ravintoloiden omistajien ja työntekijöiden arke

SDP:n Niina Malm: Työelämän eriarvoistuminen on pysäytettävä26.5.2020 14:52:00 EESTTiedote

Vuoden 2019 työolobarometrin ennakkotietojen mukaan sosioekonomisten ryhmien väliset erot näkyivät erityisesti etätyöskentelyn mahdollisuuksissa. Barometrin mukaan ylemmistä toimihenkilöistä lähes kolmasosa oli tehnyt etätyötä viikoittain tai useammin viimeisen vuoden aikana, kun taas työntekijöistä vastaava osuus oli vain kaksi prosenttia. Kansanedustaja Niina Malm (sd.) huomauttaa, että erityisesti koronakriisin aikana työelämän eriarvoisuus on nostanut päätään. - Vaikka etätyö onkin yleistynyt viime vuosina yhä enemmän, on kuitenkin koronakriisin aikana korostunut, että kaikkea työtä ei edes pystytä muuttamaan etätyöksi. Siitä huolimatta on olemassa paljon muita kohtia, joihin panostamalla voidaan pitää huoli siitä, ettei eriarvoisuus työelämässä pääse kasvamaan. Esimerkiksi työntekijöiden kouluttaminen ja vaikutusmahdollisuuksien parantaminen työelämässä ovat tärkeä osa eriarvoisuuden torjuntaa, Malm toteaa. Sosioekonomiset erot näyttäytyvät tällä hetkellä myös koulutusmahdollisuuk

SDP:n Kim Berg: Pohjanmaa pääsi mukaan EU-kaupunkikehittämiseen20.5.2020 16:54:19 EESTTiedote

Vaasa, Seinäjoki ja Kokkola on otettu mukaan kestävän kaupunkikehittämisen hankkeeseen, jolla mahdollistetaan kaupunkien ja valtion tiiviimpi yhteistyö tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden tueksi. Kansanedustaja Kim Berg (sd) pitää pohjalaisten kaupunkien mukaan ottamista EU-taustaiseen hankkeeseen hienona uutisena. - Sopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä ja lisätään vaikuttavuutta. Samalla kootaan tutkimusta ja sitä hyödyntäviä verkostoja isommiksi osaamiskeskittymiksi, Kim Berg iloitsee. Sopimukset solmitaan pääkaupunkiseudun sekä muiden yliopistokaupunkien ja yliopistokeskuskaupunkien kesken. Pohjalaisten mukaan tulon myötä ekosysteemissä on nyt 18 kaupunkia. Mukana on erilaisia suomalaisia alueita ja kaupunkeja, joissa jokaisessa on erilaista osaamispotentiaalia. Ekosysteemisopimukset toteutetaan osana uutta EU:n alue- ja rakennepolitiikan 2021-27 ohjelmaa, joka toteuttaa EU:n kestävän kaupun

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme