SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Piritta Rantasen vappupuhe

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kulunut vuosi on tuonut keskustelukentälle koronakriisin hoidon lisäksi monia vakavasti otettavia aiheita. Näin työn juhlan päivänä on hyvä puhua siitä murroksesta, jota työelämämme kokee tässä ajassa. Syksyllä omaan kotikaupunkiini vahvasti vaikuttanut uutinen Kaipolan paperitehtaan lakkauttamisesta, myöhemmin perässä seurannut Naantalin jalostamon tilanne ja vielä viimeisimmäksi uutiset aikeista Kemin suuren tehdaskokonaisuuden sulkemisesta kertovat karulla tavalla maailman muutoksesta. Meille tärkeät tuotteet eivät enää mene kaupaksi samalla tavalla kuin aikaisemmin. Minkälaisia muutoksia ja tulevaisuuden suuntauksia tehtailla olisi pitänyt nähdä jo aiemmin? Olemmeko riittävästi varautuneet näihin suunnanmuutoksiin? Tuloksia katsellessa, emme ole osanneet näihin muutoksiin varautua ajoissa.

Työttömyys ja lomautukset ovat kasvaneet koronakriisin aikana. Niihin eivät työntekijät eivätkä kaikki yrityksetkään ole voineet vaikuttaa. Parasta työllisyys- ja talouspolitiikkaa, mitä hallitus on voinut tässä kriisitilanteessa tehdä, on nimenomaan ollut pyrkiä mahdollisimman tehokkaasti vaikuttamaan koronataudin kurissa pitämiseen. Yritysten ja kuntien tukeminen on ollut välttämätöntä, jotta olemme valmiina uuteen nousuun, kun tämä kriisi helpottaa.

SDP on ollut työn ja työntekijöiden puolue koko historiansa ajan. Sitä se on myös tulevaisuudessa ja siksi minäkin olen juuri tähän puolueeseen mukaan lähtenyt. Tummat pilvet kuitenkin roikkuvat tulevan syksyn työehtosopimusneuvotteluiden yllä. On tärkeää pitää palkansaajien puolta, emmekä voi antaa johtaa itseämme harhaan puheilla mahtavasta joustavuudesta ja kaikesta hyvästä. Paikallisesta sopimisesta on tullut tämän hetken muotisana ja näyttää siltä, että jokainen sen käyttäjä tulkitsee sanaparia itselle parhaalla tavalla.

Yhdessä sopiminen ja paikallinen sopiminen eivät läheskään aina sovi samaan lauseeseen. Vaikka itse ajattelisi pärjäävänsä neuvotteluosapuolena, enpä haluaisi, että lapsemme olisivat neuvottelemassa ensimmäisissä työpaikoissaan omista palkoista, työajoista ja lomista. Tasavertaisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta on pidettävä tiukasti kiinni. Joukkovoima on tässä tilanteessa paras ystävämme!

Tahto murtaa työehtojen yleissitovuus tässä kriisitilanteessa tuntuu ajoitukseltaan ja keskustelun tasoltaan käsittämättömältä. Isänmaamme vakauden kannalta etu ei voi olla se, että koko Suomen työlainsäädännön perusta halutaan moukaroida ja murentaa. Lainsäädäntömme on tältä osin yhtä valmis kuin se on ollut koronan kaltaisiin pandemioihin, edes alkeet eivät ole kunnossa! Työehtoneuvottelut eivät ole maan hallitusten, vaan työmarkkinaosapuolten tehtäviä!

Kaikkien näiden viimeaikaisten käänteiden jälkeen on kuitenkin tärkeä pysähtyä miettimään sitä, mitä tämä hallitus on saanut aikaan. Vaikka hallitus ei ole määrittelemässä suoraan työelämää, se on luomassa kuitenkin sitä ympäristöä, jossa yritykset toimivat ja ihmiset elävät. Me olemme alentaneet varhaiskasvatusmaksuja, joilla on suora yhteys pienten lasten äitien työllistymiseen. Olemme pitäneet kiinni koulutuslupauksista ja panostaneet koulutukseen ja osaamiseen. Itsekin lukiolaisen ja ammattikoululaisen nuoren äitinä pidän näitä panostuksia todella tärkeinä.

Olemme parantaneet pienituloisten ja heikommassa asemassa olevien ihmisten arkea. Lisäksi hallitus on helpottanut yrittäjien pääsyä sosiaaliturvan piiriin, pidämme kaikista huolta. Vanhusten hoitajamitoitus on vihdoin saatu lakiin, ja hoitajat voivat paremmin keskittyä ammattitaitonsa käyttämiseen työssään. Tuki kunnille on tarkoitettu myös hoitajille ja heidän työnsä mahdollisuuksien turvaamiseksi. Tämän koronakriisin jälkeen hoitohenkilökunnan suureen huoleen hoitotyön tulevaisuudesta on löydettävä konkreettisia toimia sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lisäksi. Huoli alan houkuttelevuudesta, pitovoimasta ja inhimillisyydestä on aito.

Olemme selvinneet maailmanlaajuisesta pandemiasta verraten hyvin. Pääministeri Marin on osoittanut kykyä johtaa haasteellisia neuvotteluja ja tehnyt hienoa työtä koko Suomen eteen. Hyvinvointivaltiomme tarvitsee määrätietoisuutta, pitkäjänteisyyttä ja ennustettavuutta. SDP:llä on halua ja kykyä tehdä työtä yhdessä sopimalla ja rakentamalla.

Haluan kiittää kaikkia jaksamisesta tämän kriisin keskellä ja toivottaa kaikille iloista työväen juhlaa. Hyvää Vappua!

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: SDP pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta6.5.2021 16:24:52 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purran syytöksiä siitä, että SDP pyrkisi romuttamaan työvoiman saatavuusharkinnan. Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että työvoiman saatavuusharkintaa sujuvoitetaan yhtenäistämällä alueellisia linjauksia. Lisäksi niihin luodaan yhtenäinen, digitalisaatiota hyödyntävä malli, joka tukee lupakäsittelyn nopeutumista. Linjaus on täysin hallitusohjelman mukainen eikä tarkoita saatavuusharkinnasta luopumista.

SDP:n Kymäläinen: Laajalla keinovalikoimalla yhteisiin päästövähennystavoitteisiin6.5.2021 14:20:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kertoo, että valtioneuvosto on tänään istunnossaan hyväksynyt periaatepäätöksensä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä kotimaan liikenteessä, lentoliikenteessä sekä meri- ja sisävesiliikenteessä. Erityisesti tieliikennettä koskeva periaatepäätös, joka tunnetaan paremmin fossiilittoman liikenteen tiekarttana, on keskeisessä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä tulevina vuosina.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Suomen valttikortteja ovat korkea koulutustaso ja korkea osaaminen  5.5.2021 15:05:05 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään saanut käsiteltäväkseen hallituksen koulutuspoliittisen selonteon. Selonteko on kirjattu Sanna Marinin johtaman hallituksen hallitusohjelmaan SDP:n esityksestä. Selonteossa osoitetaan Suomen koulutuksen kehittämisen tiekartta 2030-luvulle ja pidemmälle, jotta Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta perustuu SDP:n laatimaan Osaamispolku 2030 -näkemykseen. Selonteko on ensimmäinen 15 vuoteen ja kattaa laajan tilannekuvan ja 2040-luvulle yltävää ennakointia tulevasta.

SDP:n Eloranta: Suomi elää osaamisesta5.5.2021 14:17:40 EEST | Tiedote

Sanna Marinin hallituksen koulutuspoliittisessa selonteossa esitetään 2040-luvulle ulottuva koulutuksen ja tutkimuksen tavoitetila sekä toimet, joilla luodaan merkityksellisen elämän edellytykset kaikille. Tiekartan avulla voidaan varmistaa, että Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta-ajatus on samasuuntainen SDP:n Osaamispolku 2030 -näkemyksen kanssa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lisätalousarvio rakentaa vahvaa siltaa kulttuurille4.5.2021 14:01:56 EEST | Tiedote

– Kulttuuritoimijoita tarvitaan yhteiskunnan uudelleen rakentamisessa koronapandemian jälkeen, sanoo kansanedustaja ja valtakunnallisen kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Eduskunta keskusteli tänään tiistaina hallituksen esityksestä vuoden toiseksi lisätalousarvioksi, joka pitää sisällään laajan tukipaketin kulttuurille, taiteelle ja liikunnalle. Meillä on lukuisia hyviä kokemuksia tieteen ja taiteen yhdessä tekemisestä tulevaisuuden ennakoinnissa. Taiteen ja kulttuurin ammattilaisilla on ammatinkin edellyttämää luovuuspotentiaalia ja juuri tätä nyt tarvitaan koronan jälkeisen yhteiskunnan rakentamisessa. – Toivonkin, että nyt kulttuurialalla lähdetään tietoisesti miettimään alan tulevaisuutta myös täysin uusista näkökulmista ja toisaalta, että taiteen ja kulttuurin kumppanuudet nähdään mahdollisuutena yhteiskunnassa myös muilla aloilla, Mäkisalo-Ropponen jatkaa. Nyt on tärkeää myös edistää kulttuurihyvinvoinnin toimintaedellytyksiä yhteiskunnassa, sillä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme