SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Salonen: Eropalveluita on parannettava Suomessa

Jaa

Eduskunta käsitteli torstaina lakiuudistusta lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) nosti keskustelussa esille lakiuudistuksen tuomat parannukset lapselle, mutta myös perhepalveluiden puutteen erotilanteissa. Lakimuutoksella on haluttu erityisesti korostaa molempien vanhempien merkitystä lapselle eron jälkeen ja velvoittaa vanhempia huolehtimaan lapsen edun toteutumisesta.

- Ero on aina kriisi niin aikuisille kuin lapsillekin. Vieraannuttaminen on merkki pahasti tulehtuneesta erotilanteesta, jossa suurin kärsijä on aina lapsi. Vanhemmuussuunnitelman avulla voidaan lisätä keskustelua ja sopimista lapsen huoltoon ja tapaamisiin liittyen, ja siten auttaa vanhempia näkemään lapsen etu ensisijaisena eron jälkeisestä elämästä päätettäessä. Valitettavasti Suomessa on yhä edelleen puutteita eropalveluissa, vaikka juuri niiden avulla voitaisiin välttyä monelta huoltoriidalta ja repivän rikkovilta eroilta, kansanedustaja Salonen sanoo. 

Salosen mukaan lakimuutos ottaa aiempaa paremmin huomioon erilaiset perherakenteet ja tilanteet, jotka ovat olleet jo osana ihmisten arkea, mutta lainsäädännössä vielä tunnistamattomia.

- Vuoroasuminen tulee yhdeksi lain mahdollistamaksi vaihtoehdoksi huollosta sovittaessa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että asumisratkaisu on aina puntaroitava lapsen edun näkökulmasta, eikä vanhempien edun. Lapsen kasvaessa myös järjestelyjä asumisen suhteen voi olla järkevää muuttaa. Vuoroasumisen osalta muutokset jäävät kuitenkin puolitiehen. Koska lapsi voi olla jatkossakin kirjoilla vain yhdessä osoitteessa, erilaiset sosiaalietuudet eivät tunnista vuoroasumista. Tämä on omiaan lisäämään myös riitoja rahasta vanhempien välillä. Sen osalta onkin aloitettava uudistamista valmisteleva työ välittömästi ja korjattava tämä puute, huomauttaa Salonen.

Lapsen oikeuksia vahvistetaan huoltajien velvollisuudella suojella lasta väkivallalta, vaalia lapselle läheisiä ihmissuhteita ja myötävaikuttaa tapaamisoikeuden toteutumiseen.

- Uusi säännös ottaa esimerkiksi huomioon lapsen oikeuden tavata hänelle läheistä henkilöä eron jälkeenkin. Tällaisia lapselle tärkeitä ihmissuhteita voivat olla esimerkiksi lapsen suhde sisaruksiinsa tai isovanhempiinsa. Monen isovanhemman suuri suru on ollut se, ettei ole voinut tavata lastenlastaan lapsen vanhempien tulehtuneiden suhteiden takia. On lapsen edun vastaista menettää tärkeitä ihmissuhteita, ja siksi on hienoa, että nyt lailla halutaan turvata tämän toteutuminen, Kristiina Salonen toteaa.

Salonen näkee, että uudistuksen myötä sosiaali-, terveys- ja oikeusviranomaisia on koulutettava ymmärtämään erotilanteita ja niistä syntyviä konflikteja paremmin.

- On kiinnitettävä huomiota siihen, miten pystymme turvaamaan haavoittuvassa asemassa olevien ja väkivaltaa kohdanneiden lasten aseman. Tämä edellyttää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä oikeuslaitoksen viranhaltijoilta erittäin hyvää perehtyneisyyttä eron jälkeisen väkivallan sekä lasten kokeman väkivallan muotoihin. Asiantuntijakuulemisissa nousi esille, että tässä on meillä vielä paljon kehitettävää, Salonen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan21.3.2019 14:42:50 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen pitää järkyttävänä valtionyhtiö Postin Virosta haettavaa palkkahalpuutusta. Postin tänään päättyneet yt-neuvottelut johtivat 59 työntekijän irtisanomiseen. Irtisanomiset koskivat hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi työtehtäviä siirtyi Suomesta Tallinnaan. Siirtoja on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella suunniteltu jo pidemmän aikaa.

SDP:n Haatainen: Eläkeläisten arjen parantaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä21.3.2019 12:43:20 EETTiedote

- Monen eläkeläisen arki on kamppailua toimeentulon kanssa ja miten pienet tulot saa riittämään elämän välttämättömiin menoihin. SDP on sitoutunut pienituloisten eläkeläisten eläkkeiden korotukseen ja eläkeläisköyhyyden vähentämiseen. Tämän toteuttamiseksi olemme esittäneet useita toimenpiteitä, sanoi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n paneelissa torstaina. - On ensiarvoisen tärkeää, että pienituloisten eläkeläisten käteen jäävää tuloa pystytään nostamaan. Siksi tarvitaan toimenpideohjelma, jolla nostetaan asteittain pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa ansaitsevien eläkeläisten ansioita 100 eurolla. Myös takuueläkkeen korottaminen tuo monille helpotusta tilanteeseen. - Sipilän hallitus on kurjistanut eläkeläisten tilannetta jatkamalla vuosi toisensa jälkeen kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien jäädytyksiä ja tekemällä tasoleikkauksen. Nämä on lopetettava ja indeksitarkistukset palautettava, vaati Haatainen. - Kun ihminen vanhen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme