SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Salonen: Vammaispalvelujen kilpailutukseen tehtävä korjaukset viimeistään seuraavalla hallituskaudella

Jaa

Ei myytävänä! –kansalaisaloite vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettamisesta käsiteltiin tällä viikolla eduskunnassa. Eduskunta päätti hylätä aloitteen teknisesti, mutta hyväksyi vastauksessaan kolme pontta, jotka mahdollistavat jatkotyöskentelyn kilpailuttamisen lopettamiseksi keskeisissä vammaispalveluissa, kuten asumispalveluissa, henkilökohtaisessa avussa, Kelan puhe- ja kuulovammaisten tulkkipalveluissa sekä vaikeammin vammaisten ihmisten lääkinnällisessä kuntoutuksessa.

Vaikka kansalaisaloite saikin eduskunnalta teknisen hylkäyksen, niin kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) pitää merkittävänä sitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on yksimielisesti lausunnossaan tunnistanut, että vammaisten henkilöiden oikeudet eivät toteudu hankintaprosessissa eivätkä kilpailuttamalla hankitut palvelut vastaa riittävällä tasolla asiakkaiden tarpeisiin.

- Kansalaisaloite on osoittanut, että kilpailuttaminen on huono tapa järjestää vammaisten henkilöiden asumispalvelut tai muut pitkäkestoisen välttämättömän huolenpidon tarpeita koskevat palvelut. Olen tyytyväinen siihen, että kansalaisaloitteen käsittely otettiin vakavasti eduskunnassa, Salonen toteaa.

Eduskunnan ponnessa esitetään ratkaisuksi valtioneuvoston asettaman asiantuntijaryhmän perustamista valmistelemaan tarvittavia säädösehdotuksia ongelmien korjaamiseksi. Salonen toivoo, että työryhmä saa työnsä päätökseen mahdollisimman nopeasti ja seuraava hallitus toimeenpanee aidosti ne toimet, joilla ongelmakohdat saadaan muutettua.

- Valiokunnan asiantuntijakuulemisissa tuli selkeästi esille kilpailuttamisen aiheuttamat vahingolliset vaikutukset vammaisten henkilöiden hyvinvointiin ja lisääntyneeseen erikoissairaanhoidon tarpeeseen. Esimerkiksi Rovaniemellä palveluntuottajan vaihtumisen jälkeen erääseen yksikköön hälytettiin kevään aikana ambulanssi 42 kertaa yhden asukkaan epilepsiakohtauksen vuoksi, koska hän reagoi henkilöstön vaihtumiseen niin voimakkaasti. Noin puolet näistä tilanteista johtivat erikoissairaanhoidon tarpeeseen, Salonen sanoo.

Salonen on toiminut Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen suojelijana ja tehnyt kansanedustajana pitkään työtä erilaisten vammaisjärjestöjen kanssa ja vammaisten perheiden kanssa. Salonen kertoo kohdanneensa näiden ihmisten kautta niitä arjen tilanteita, joihin kilpailuttamiset erityisesti asumispalveluiden osalta ovat vammaisten kohdalla johtaneet.

Kilpailutuksissa vammaisten henkilöiden osallisuutta heitä koskevassa päätöksenteossa ei ole riittävästi huomioitu, palvelujen jatkuvuutta ei ole turvattu eikä palveluja käyttävillä vammaisilla tai heidän omaisillaan ole riittäviä oikeussuojakeinoja hakea muutosta järjestämistavan valintaan. Nämä tilanteet ovat olleet perheille isoja tragedioita, ja huolta on kannettu tietenkin pysyvän ympäristön ja kodin vaihtumisesta sekä myöskin turvallisuutta tuovien ihmisten ja hoitajien vaihtumisesta, Salonen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Kansallisen muistiohjelman jatko tulee varmistaa jo hallitusneuvotteluissa25.5.2019 06:20:00 EESTTiedote

Alzheimer’s Disease International eli ADi julkaisi tiistaina raportin, jonka mukaan maailmalla tarvitaan pikaisia toimenpiteitä kansallisten muistiohjelmien kehittämiseksi. Suomessa nykyinen muistiohjelma päättyy vuonna 2020. Kansanedustaja, Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen vaatii, että kansalliselle muistiohjelmalle tarvitaan ehdottomasti jatkokausi vuosille 2021–2030. - ADI:n raportissa todetaan, että Suomessa on tällä hetkellä Muistiohjelma vuosille 2012-2020, mutta rahoituksen riittämättömyys ja hallituksen vaihdos uhkaavat suunnitelman jatkoa. Meillä ei ole varaa menettää edelläkävijyyttä tässä asiassa. Seuraavan kansallisen muistiohjelman jatkokausi tuleekin varmistaa jo hallitusneuvotteluissa, toteaa Mäkisalo-Ropponen. Pari viikkoa sitten ilmestyi Maailmanterveysjärjestön WHO:n tutkimusnäyttöön perustuvat suositukset muistisairauksien ennaltaehkäisemiseksi. Suositusten taustalla on voimallisesti suomalaistutkimuksista saatu näyttö, erityisesti profe

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sosiaali- ja terveystoimessa tarvitaan lähijohtajia varmistamaan alan työhyvinvointi, potilasturvallisuus ja laadukas toiminta19.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä lähes 70 prosenttia on hoitotyöntekijöitä. Erityisesti tämän ammattikunnan työssä jaksaminen on ollut julkisuudessa esillä paljon viime aikoina. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistuttaa, että monien tutkimusten mukaan erityisesti lähijohtajien, kuten osastonhoitajien, toiminnalla on keskeinen merkitys koko sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön hyvinvointiin ja toiminnan sujuvuuteen.

SDP:n Kimmo Kiljunen: Eduskunnan istumajärjestyksessä seurataan Euroopassa vakiintunutta käytäntöä, jolla on pitkä historia7.5.2019 20:04:02 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen pitää perussuomalaisten perustelua eduskunnan istumajärjestyksestä epäjohdonmukaisena. - Jos perussuomalaisille kelpaa istumapaikka kokoomuksen oikealla puolella Euroopan parlamentissa, niin miksi ei täällä eduskunnassa, hän ihmettelee. - Istumajärjestyksen määrittäminen ei ole tuolileikki tai arvoton näytelmä, vaan vahvasti arvoja sisältävä keskustelu. Yhdenkään puolueen ei pidä eikä tarvitse hävetä tai peitellä omaa arvomaailmaansa. - Uusoikeisto Euroopassa käyttää termejä "Afrikan sarven ihmissaasta", "etninen homogeenisuus", vierastaa monikulttuurisuutta ja on vääristänyt kansallismielisyyden vierasvihaksi sekä syrjii vähemmistöjä. Voimme vain toivoa, että tässä keskustelussa kaikki tunnistavat oman tilansa ja antavat arvon toisillekin, kiteyttää Kiljunen.

Merja Mäkisalo-Ropponen: Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnissa kuntoon!5.5.2019 12:05:00 EESTTiedote

Kuntalain mukaan terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kuntien perustehtäviin. Kuntapäättäjien tulisi tiedostaa asian tärkeys, sillä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisellä meillä on mahdollisuus saada todellisia säästöjä tulevaisuuden sosiaali- ja terveysmenoihin. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvätkin tulevaisuudessa ns. ”vahvemmille hartioille” kunnan vastuu ennaltaehkäisevistä toimista ei poistu, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme