Kanta säästää aikaa ja rahaa

Jaa

Suurin hyöty saadaan, kun tarvittavat tiedot ovat ammattilaisen käytettävissä.

Kanta-palvelujen tietosuojaan liittyvät kysymykset ovat herättäneet viime aikoina keskustelua. Vähemmälle on jäänyt asiallinen keskustelu siitä, kuinka digitaaliset ratkaisut helpottavat suomalaisten arkea sosiaali- ja terveysasioissa, ja miten paljon niillä säästetään aikaa ja veronmaksajien rahaa.

Moniko muistaa kaiholla sitä, kun lääkäri lähetti perinteistä kirjepostia vastaanotollaan käyneelle potilaalle? Päiväkausia matkannut kirje kertoi potilastiedot – paitsi silloin, kun se hukkui matkalle. Omakannasta potilas näkee lääkärin kirjaamat tiedot usein jo saman päivän aikana.

Kanta-palvelut ovat olemassa, että tieto liikkuisi mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti. Sen ansiosta kaikilla potilasta hoitavilla ammatti-ihmisillä on saatavilla sama tieto samaan aikaan. On sitten kyse mökkipaikkakunnan terveyskeskuksessa asioivasta tai työmatkallaan terveydenhoitoa tarvitsevasta ihmisestä, tieto seuraa potilaan mukana. 

Eri paikoissa olevan sote-tiedon yhdisteleminen on erityisen tärkeää silloin, kun kyse on vaikkapa kotihoidossa olevasta vanhuksesta. Hoito on sujuvaa hoitajasta riippumatta. Kattavan tiedon saaminen on tärkeää myös esimerkiksi silloin, kun asiakas tarvitsee lääkärin lausunnon ajokorttia varten. Jos ajokykyyn vaikuttavat kielteiset terveystiedot eivät ole lääkärin ulottuvilla, asiakas saa ajokorttinsa, mutta arvio ajokyvystä on virheellinen. 

Nykyisin onnistuu sekin, että ammatti-ihminen näkee potilaan/asiakkaan kaikkien sote-palvelujen tilanteen yhdellä silmäyksellä. Kun tiedetään, että sosiaali- ja terveydenhuollossa pieni asiakasryhmä käyttää valtaosan palveluista, tilannekuvan hahmottaminen on sote-ammattilaiselle tärkeää. Samoja asioita ei tehdä turhaan moneen kertaan, säästetään rahaa.

"Olisi taloudellista ja vastuullista, että hyvinvointialueet ratkoisivat sote-alan ongelmia yhteistyöllä."

Kotimaiset UNA Oy ja Atostek Oy ovat olleet rakentamassa sote-palveluille valtakunnallista digialustaa. Kannan päälle rakennetut ratkaisut monipuolistavat sote-ammattilaisen työkalupakkia: kun työkalut ovat kunnossa, työ sujuu. Kattavat ja oikein kirjatut tiedot takaavat, että ammattilaista auttavat päätöksen tuki- ja varoitusjärjestelmät toimivat. Eniten hyötyy tavallinen ihminen, jonka asiointi helpottuu. Sote-ammattilaiselle jää aiempaa enemmän aikaa potilaan kohtaamiseen, ja toisaalta hän ehtii ottaa päivän aikana vastaan useampia asiakkaita kuin aiemmin. 

Hyvinvointialueilla on luvassa monenlaista rahanmenoa tulevina vuosina. Olisi taloudellista ja vastuullista, että hyvinvointialueet ratkoisivat sote-alan ongelmia yhteistyöllä. Sen sijaan, että jokainen alue tuskailee ongelmiensa kanssa itsekseen, yhdessä saadaan samalla rahalla enemmän aikaan. Yhteisesti kehitettyjä kotimaisia digitaalisia ratkaisuja on jo olemassa, ne vain pitää ottaa kaikilla hyvinvointialueilla käyttöön.

Pekka Mustonen
toimitusjohtaja
Kustannus Oy Duodecim

Katja Rantala
toimitusjohtaja
UNA Oy

Mika Torhola
toimitusjohtaja
Atostek Oy

Janne Tuominen
liiketoimintajohtaja
Digia Oyj

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UNA Oy

Potilasturvallisuus vaatii sujuvaa tiedonkulkua2.5.2023 09:48:00 EEST | Tiedote

Sote-alan digitaalisilla järjestelmillä säästetään aikaa ja rahaa. Kun sote-ammattilaisten työkalut ovat kunnossa ja työ sujuu, asiakkaat saavat varmemmin tarvitsemansa avun. Työkalut eivät kuitenkaan auta, jos niiden käyttö on hankalaa. Järjestelmien oikeanlainen käyttö takaa, että potilasturvallisuus säilyy. Jos sote-ammattilainen ei osaa käyttää järjestelmää siten kun se on suunniteltu, virheiden mahdollisuus kasvaa. Voi myös käydä niin, että kun ammattilaisen aikaa tuhraantuu monimutkaisen järjestelmän kanssa askaroidessa, tekee mieli jossain työvaiheessa oikaista. Liian vaikeat järjestelmät aiheuttavat riskejä, muistuttaa Esko Systemsin toimitusjohtaja Kaisa-Liisa Harjapää. Kesän kynnyksellä potilasturvallisuus herättää erityistä huolta. Lomakaudella potilasmääriä joudutaan jo muutenkin rajaamaan, ja järjestelmäongelmat pahentavat tilannetta entisestään. Kaikkien etu olisi, että mahdollisimman moni saisi asiointiinsa avun – helposti ja turvallisesti. Käytettävyydellä ja sujuvalla

Lomakeralli työllistää lääkäreitä turhaan28.3.2023 13:47:31 EEST | Tiedote

Lääkäreiden työajasta tarpeettoman suuri osa kuluu todistusten ja lomakkeiden täyttämiseen. Esimerkiksi Poliisi vaatii ajokyvyn arviointilomakkeita ja työnantajat A-todistuksia työntekijöiltään. Tekemistä riittäisi asiakastyössäkin. Sairaalat ja terveyskeskukset ovat terveyden asiantuntijoita. Lomakkeiden täyttäminen on terveydenhuollon kannalta ylimääräistä työtä, jota tehdään asiakkaan jonkin toisen prosessin takia, muistuttaa neurokirurgi, johtava asiantuntija Pirkko Kortekangas UNA Oy:stä. UNA Oy:n kehittämä ratkaisu lomakerallin vähentämiseksi on Lomake UNA. Se on rakennettu suoraan Kanta-järjestelmän päälle, jolloin lääkärinlausunto menee Lomake UNAn avulla välittömästi Kantaan. Vastaavaa terveydenhuollon sovellusta, jonka voi integroida mihin tahansa potilastietojärjestelmään, ei ole muita. Lakisääteisesti tuotettavia lomakkeita on nelisenkymmentä, mutta niistä vain joka neljäs voidaan tällä hetkellä viedä suoraan Kanta-järjestelmään. Viranomaisyhteistyö takkuaa. Kanta-yhteys on

Sotetiedon liikkumiseen on jo ratkaisu10.3.2023 10:45:27 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kasvavat ongelmat kiinnostavat vaalien lähestyessä yhä useampaa. Elinkeinoelämän keskusliitto ja sen toimialaliitot kokosivat hiljattain Sotedigin työkalupakiksi nimeämänsä listan asioista, joilla sotepalveluiden saatavuutta, tuottavuutta ja vaikuttavuutta niiden mukaan parannettaisi. Kela, Verohallinto, Kuntaliitto, Eläketurvakeskus, Tilastokeskus ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy ilmaisivat puolestaan torstaina huolensa tiedon liikkuvuuden ongelmista. Sotealan hankaluuksien nostaminen julkiseen keskusteluun on ilahduttavaa. UNA Oy on tehnyt jo vuosia töitä yhdessä sotealan toimijoiden kanssa näiden ongelmien kampittamiseksi. Yhteistyössä muun muassa sairaanhoitopiirien kanssa kehitetyt ratkaisut ovat jo nyt toteuttamassa elinkeinoelämän peräänkuuluttamia tavoitteita ja parantamassa tiedon kulkua. Elinkeinoelämä kaipaa yhteentoimiviin tietojärjestelmiin kansallista ohjeistusta ja panostusta. UNAlla on jo tarjota tähän vastaus, laajassa yhteistyössä kehite

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme