Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kantakaupungin kiekkopaikkoja muutetaan maksullisiksi

Jaa
Yhteensä noin 1 400 aiemmin maksutonta, mutta aikarajattua pysäköintipaikkaa Helsingin kantakaupungissa muutetaan tämän vuoden aikana maksullisiksi. Maksullisiksi muutettavat paikat sijaitsevat pysäköintivyöhykkeellä 2.
Kuva Antti Pulkkinen / Helsingin kaupunki
Kuva Antti Pulkkinen / Helsingin kaupunki

Helsingin kaupunki muuttaa noin 1 400 aiemmin maksutonta pysäköintipaikkaa kantakaupungissa maksullisiksi. Kyseiset paikat ovat olleet aikarajattuja eli niin sanottuja kiekkopaikkoja. Maksullisiksi muutettavat pysäköintipaikat sijaitsevat pysäköintivyöhykkeellä 2, eli alueella, joilla kadunvarsipysäköinti on entuudestaan maksullista.

Esimerkiksi Vallilan teollisuusalueella päätös koskee noin 280 paikkaa, Laakson sairaalan ympäristössä noin sataa paikkaa, Kalasataman ja Tukkutorin seudulla noin 300 paikkaa ja Hernesaaressa noin 175 paikkaa. Kaikki maksullisiksi muutettavat pysäköintipaikat näkyvät oheisessa kartassa.

Muutos yhtenäistää pysäköinnin sääntöjä ja rajoituksia

Maksullisiksi muutettavilla pysäköintipaikoilla pätevät muutoksen jälkeen samat pysäköintisäännöt ja -rajoitteet muun muassa hinnan ja enimmäispysäköintiajan suhteen kuin muillakin samojen alueiden paikoilla. Muutoksella edistetään Helsingin ilmastotavoitteiden toteutumista. Päätös on linjassa kaupungin liikenne- ja ilmastotavoitteiden kanssa, mutta on myös pysäköintipaikkojen käyttäjien etu.

”Maksullisuus edistää paikkojen saatavuutta, kun niitä ei käytetä ajoneuvojen pidempiaikaiseen säilytykseen”, kertoo liikenneinsinööri Elina Rundell kaupunkiympäristön toimialalta.

Taustalla kaupungin pysäköintipolitiikka ja kaupunginvaltuuston aloite

Kaupunginhallitus päätti huhtikuussa 2016 pysäköinnin uusista maksuvyöhykkeistä. Samalla kantakaupungissa, eli pysäköinnin vyöhykkeillä 1 ja 2, päätettiin luopua maksuttomista, mutta aikarajatuista pysäköintipaikoista.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi syksyllä 2022 valtuustoaloitteen, jossa peräänkuulutettiin kantakaupungin viimeisten maksuttomien pysäköintipaikkojen muuttamista maksulliseksi. Valtuustoaloitteessa käsiteltiin erityisesti kantakaupungin alueella sijaitsevia paikkoja, joilla maksuton pysäköinti on ollut sallittua enintään 24 tunnin ajan. Niiden lisäksi maksullisiksi muutetaan nyt kaupungin pysäköintipolitiikan mukaisesti myös eräitä paikkoja, joilla on saanut pysäköidä kahden tunnin ajan maksutta. Näitä sijaitsee muun muassa Tukkutorin ympäristössä.

Lopulliset liikenne- ja katusuunnitelmapäätökset pysäköintimuutoksista on tarkoitus tehdä keväällä. Tämän jälkeen muutosta aletaan toteuttaa siten, että kaikilla alueilla uudet pysäköintirajoitukset ovat voimassa tämän vuoden aikana. Pysäköintipaikkojen käyttäjien kannattaakin kiinnittää huomiota päivittyviin liikennemerkkeihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Rundell
liikenneinsinööri
Kaupunkiympäristön toimiala
elina.rundell@hel.fi
09 3102 5597

Juha Hietanen
liikenneinsinööri
Kaupunkiympäristön toimiala
juha.hietanen@hel.fi
09 3103 7120

Kuvat

Kuva Antti Pulkkinen / Helsingin kaupunki
Kuva Antti Pulkkinen / Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 16.3.202316.3.2023 19:37:40 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 16.3.2023 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 30.3.2023 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme