Tampereen yliopisto

Kantasolujen kaltaiset vastustuskykyiset solujoukot ennustavat eturauhassyövän hoitovastetta

Jaa

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja Suomessa vuosittain noin 5000 miestä saa eturauhassyöpädiagnoosin. Useimmat eturauhassyövät eivät ole aggressiivisia, mutta osa kasvaimista kehittyy kuolemaan johtavaksi kastraatioresistentiksi taudin muodoksi. Yksi kliinisen työn suurimmista haasteista nykyisin on selvittää, millainen hoito toimii parhaiten niillä erilaisilla potilaisryhmillä, joiden tauti on aggressiivinen.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat tunnistivat tietyn hoidolle vastustuskykyisen solujoukon, joka havaittiin tutkimusnäytteissä jo ennen hoitoa ja joka oli näytteissä myös hoitotoimien jälkeen. Single-cell ATAC and RNA sequencing reveal pre-existing and persistent cells associated with prostate cancer relapse -tutkimusta johtavat professori Matti Nykter Tampereen yliopistosta ja tri Alfonso Urbanucci Oslon yliopistollisesta sairaalasta.

— Analysoimalla geenien ilmentymistä ja DNA:n geenisäätelyalueita näissä soluissa pystyimme ennustamaan potilaan hoitovastetta, kertoo Sinja Taavitsainen, joka oli vastuussa tutkimuksen laskennallisista analyyseista.

— Näiden solujen geenien ilmentymisessä oli kantasolumaisia piirteitä.

Tutkimuksessa käytettiin yhdistelmää hoitoresistentin eturauhassyövän malleista, joista osa on kehitetty Tampereen yliopistossa professori Teemu Murtolan ja professori Teemu Tammelan tutkimusryhmissä, sekä bioinformatiikan menetelmiä, joilla analysoitiin yleisesti käytetyn Xtandi-lääkkeen (entsalutamidi) hoitovastetta yhden solun tasolla.

Tuloksista voidaan päätellä, että hoidolle vastustuskykyisten solujen ilmeneminen syöpäkudoksessa voi ennakoida taudin uusiutumista ja kehittymistä pahanlaatuiseksi. Tämä tieto voi auttaa räätälöimään hoitoa erilaisille eturauhassyöpäpotilaiden ryhmille.

— Uusimmat tutkimusmenetelmät – RNA ja kromatiinin rakenteen sekvensointi yhden solun tasolla, spatiaalinen RNA-sekvensointi ja kehittynyt data-analyysi – mahdollistivat sen, että pystyimme analysoimaan hoidon vastustuskykyisyyden kehittymistä tarkemmin kuin aiemmin on ollut mahdollista ja näin löytämään uutta tietoa, professori Matti Nykter toteaa.

Tutkimus tehtiin Tampereen yliopiston Eturauhassyövän tutkimuskeskuksessa ja yhteistyössä kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa, joita oli useista eurooppalaisista ja yhdysvaltalaisista tutkimusryhmistä.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nature Communications -tiedelehdessä.

Taavitsainen, S., Engedal, N., Cao, S. et al. Single-cell ATAC and RNA sequencing reveal pre-existing and persistent cells associated with prostate cancer relapse. Nat Commun 12, 5307 (2021).
https://doi.org/10.1038/s41467-021-25624-1

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Matti Nykter
matti.nykter@tuni.fi

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Suomalainen järjestelmäpiirisuunnittelu vahvistuu – Tampereella SoC Hub-yhteistyön tuloksena valmistumassa piiriprototyyppi21.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Viime vuonna käynnistetyn järjestelmäpiirisuunnitteluun keskittyvän SoC Hub -avauksen ensimmäisen maaliviivan ylitys lähestyy. Yritysten ja yliopiston yhteisen kehitystyön tuloksena saadaan pian valmiiksi ensimmäinen piiriprototyyppi, mikä osaltaan edistää Euroopan teknologista itsenäistymistä piiriteknologiassa. Samalla Tampereen yliopisto vahvistaa asemiaan johtavana järjestelmäpiirisuunnittelun kouluttajana Suomessa.

Vanhemmat eivät aina saa riittävästi tukea lapseen kohdistunutta väkivaltarikosta tutkittaessa20.9.2021 09:51:17 EEST | Tiedote

Suomessa tutkitaan hyvin monimuotoisia lapsiin kohdistuvia väkivaltaepäilyjä rikoksena. Tietyissä tilanteissa poliisi voi pyytää virka-apua terveydenhuollosta epäilyn selvittämiseksi ja myös lapsen suojelulliset tarpeet on huomioitava selvittämisen aikana. YTM Essi Julinin väitöstutkimus osoittaa, että monialainen viranomaistoiminta aiheuttaa vanhemmille monenlaisia seurauksia, kun heidän lapseensa kohdistunutta väkivaltaa tutkitaan.

Tulevaisuuden pehmeät robotit liikkuvat valon avulla20.9.2021 09:06:25 EEST | Tiedote

Pehmeä robotiikka on nopeasti kehittyvä tutkimusala, mikä pyrkii tuottamaan uusia pehmeisiin materiaaleihin pohjautuvia ratkaisuja nykyisin käytössä oleville metallikuorisille roboteille, joiden liikettä ohjataan sähköllä. Lupaavimmat materiaalit pehmeiden robottien valmistuksessa ovat ”älykkäät”, ulkoisiin ärsykkeisiin reagoivat polymeerit, joiden liikettä voidaan ohjata käyttämällä polttoaineena valoenergiaa.

Uudet mallit ja uusi mittausmenetelmä helpottavat uusiutuvien energianlähteiden liittämistä sähköverkkoon15.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon jatkuvasti lisää tehoelektroniikkaa hyödyntäen. Laitteiden määrän kasvaessa vuorovaikutukset laitteiden välillä voivat kuitenkin johtaa epästabiiliuteen. Mallintamalla epälineaarisuuksia ja nopealla laajakaistamittauksella mahdollisia riskejä voidaan havaita ennakkoon, selviää Matias Bergin väitöskirjassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää, kun uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme