SPR VeripalveluSPR Veripalvelu

Kantasolusiirto pelastaa vuosittain kymmeniä potilaita – 30 vuotta täyttävä Kantasolurekisteri tarvitsee jatkuvasti uusia jäseniä

Jaa

Tänä keväänä 30 vuotta täyttävä Suomen Kantasolurekisteri on välittänyt toimintansa aikana potilaiden hoitoon 2384 kantasolusiirrettä. Suomesta kantasolujaan on rekisterin kautta luovuttanut 875 henkilöä. Veripalvelun ylläpitämässä rekisterissä on sellaisten vapaaehtoisten henkilöiden tiedot, jotka ovat luvanneet luovuttaa veren kantasoluja niitä tarvitseville potilaille.

Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias, perusterve henkilö. Kuva: Noe Anttonen.
Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias, perusterve henkilö. Kuva: Noe Anttonen.

Onnistunut kantasolusiirto edellyttää sitä, että potilaan ja kantasolujen luovuttajan kudostyypit sopivat yhteen. Sopivan kantasolusiirteen löytäminen on usein vaikeaa ja edellyttää kansainvälistä yhteistyötä. Noin ¾ suomalaisten potilaiden saamista siirteistä tuodaan ulkomaisista rekistereistä, ja Suomen Kantasolurekisteri onkin kansainvälisesti vahvasti verkostoitunut.

”Kantasolusiirtoa käytetään syöpähoidoissa usein viimeisenä hoitomuotona, kun muita parantavia vaihtoehtoja ei enää ole. Suomessa tehdään vuosittain noin 150 kantasolusiirtoa terveeltä luovuttajalta kerätyillä siirteillä”, kertoo Kantasolurekisterin ylilääkäri Matti Korhonen. Yleisimmin kantasolusiirrolla hoidetaan leukemiapotilaita.

Tällä hetkellä Kantasolurekisterissä on jo yli 63 000 jäsentä. Rekisteriin liittyy uusia jäseniä vuosittain 3 000 – 10 000. Uusia liittyjiä tarvitaankin jatkuvasti, sillä kantasolusiirron tulokset ovat parhaat, kun luovuttaja on mahdollisimman nuori.

Kantasolurekisteri järjestää juhlavuoden kunniaksi symposiumin 25.5. klo 13–15.30. Tilaisuudessa keskustellaan Kantasolurekisterin ajankohtaisista aiheista ja soluhoitojen tulevaisuuden näkymistä. Median edustajat voivat ilmoittautua tilaisuuteen 19.5. mennessä täällä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylilääkäri Matti Korhonen: puh. 050 396 9450, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, matti.korhonen@veripalvelu.fi

Tiedottaja Tuuli Vuori, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, puh. 029 300 1174, tuuli.vuori@veripalvelu.fi

Kuvat

Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias, perusterve henkilö. Kuva: Noe Anttonen.
Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias, perusterve henkilö. Kuva: Noe Anttonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Kivihaantie 7
00310 HELSINKI

vaihde 029 300 1010https://www.veripalvelu.fi
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60,5 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme