SDP EDUSKUNTA

Kantola vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin

Jaa

Kansanedustaja Ilkka Kantola (sd) vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin. Kantola palauttaa mieliin Euroopan mahtimaiden toiminnan siirtomaavaltakaudella Lähi-idässä. Hän muistuttaa, että siirtomaavalta alkoi purkautua olennaisilta osin vasta toisen maailmansodan jälkeen, kun ajatus kansojen itsemääräämisoikeudesta ja ihmisoikeuksista korostui.

SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

– Lähi-idän monien konfliktien taustalla ovat siirtomaakauden aikana kehittyneet ongelmat. Alue pilkottiin ensimmäisen maailmansodan voittajavaltioiden toimesta tilkkutäkiksi, jolla ei ole historiallista taustaa. Lähi-itä ei ole toipunut kolonialismin taakasta.

Kantola toteaa, että Eurooppa ei voi katsoa sivusta Lähi-idän epävakautta ja siitä johtuvaa pakolaiskriisiä. Suurin osa pakolaisista hakeutuu konfliktimaiden lähialueille. Pakolaisia on Turkissa 3,6, Libanonissa 1 ja Jordaniassa 0,7 miljoonaa. Osa hakeutuu Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää.

– Eurooppa selviytyy tästä, jos haluaa. Meillä ei ole todellista tarvetta sanoutua irti pakolaissopimuksista tai muista ihmisoikeussopimuksista Kantola vakuuttaa.

Kantola korostaa, että nyt tarvitaan enemmän yhteisöllisyyttä EU:n sisälle, solidaarisuutta jäsenmaiden kesken pakolaisvirran aiheuttaman haasteen kohtaamisessa.

– Tulijat tuovat lisävoimaa Eurooppaan, mutta aiheuttavat alkuvaiheessa kustannuksia ja erilaista päänvaivaa. Ulkorajavalvonnan ja ihmiskaupan torjunnan ohella yhteisesti tulee hoitaa kustannusten taakanjako ja turvapaikka- ja kotouttamisvastuu.

– Nationalismin nousu eurooppalaisissa maissa on paluuta siirtomaavaltakauteen. Siihen maailmaan, jossa pidettiin luontevana, että ihmisen arvo riippui hänen kansallisuudestaan ja ihonväristään.

Kantola arvioi, että laajempi solidaarisuus sammuu ensimmäiseksi niissä jäsenmaissa, joissa isot väestöryhmät kärsivät maan sisäisen solidaarisuuden puutteesta.

– Mitä heikompaa on yhteisöllisyys kansallisella tasolla, sitä vaikeampaa on vaatia katkeroituneilta kansalaisilta yhteisöllisyyttä yli oman maan rajojen. Liberaali demokratia tarvitsee yhteisöllisyyttä hyvin toimiakseen. Tätä ei minkään maan hallitus saa unohtaa, Ilkka Kantola muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Heinäluoma: Joskus myös suurinta on puolustettava – Sote-erillisratkaisussa taattava luotettavat lähipalvelut pääkaupunkiseudulle16.8.2019 17:44:28 EESTTiedote

Pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman mukaan hallitus selvittää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelussa Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa. Tämä tavoite on Uudellemaalle erittäin keskeinen. Tänään hallituksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa alueen kuntien ja sote-toimijoiden keskeiset päättäjät olivat asiasta samaa mieltä. ”Joskus myös suurinta on puolustettava. Pääkaupunkiseutu on maan väkirikkain alue, jolla on jo tällä hetkellä riittävän suuret hartiat sote-palvelujen järjestämisessä. Tähänkin saakka erikoissairaanhoito on toiminut varsin hyvin ja ongelmat ovat olleet perusterveydenhoidosta ja vanhustenhoidossa,” painottaa kansanedustaja, SDP:n Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma. ”Uudellamaalla asuu 1,6 miljoonaa ihmistä, joista pelkästään Helsingissä lähes 650 000. Uusimaa on merkittävästi suurempi kuin muut maakunnat ja alueen suurten kaupunkien haa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme