SDP EDUSKUNTA

Kantola vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin

Jaa

Kansanedustaja Ilkka Kantola (sd) vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin. Kantola palauttaa mieliin Euroopan mahtimaiden toiminnan siirtomaavaltakaudella Lähi-idässä. Hän muistuttaa, että siirtomaavalta alkoi purkautua olennaisilta osin vasta toisen maailmansodan jälkeen, kun ajatus kansojen itsemääräämisoikeudesta ja ihmisoikeuksista korostui.

SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

– Lähi-idän monien konfliktien taustalla ovat siirtomaakauden aikana kehittyneet ongelmat. Alue pilkottiin ensimmäisen maailmansodan voittajavaltioiden toimesta tilkkutäkiksi, jolla ei ole historiallista taustaa. Lähi-itä ei ole toipunut kolonialismin taakasta.

Kantola toteaa, että Eurooppa ei voi katsoa sivusta Lähi-idän epävakautta ja siitä johtuvaa pakolaiskriisiä. Suurin osa pakolaisista hakeutuu konfliktimaiden lähialueille. Pakolaisia on Turkissa 3,6, Libanonissa 1 ja Jordaniassa 0,7 miljoonaa. Osa hakeutuu Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää.

– Eurooppa selviytyy tästä, jos haluaa. Meillä ei ole todellista tarvetta sanoutua irti pakolaissopimuksista tai muista ihmisoikeussopimuksista Kantola vakuuttaa.

Kantola korostaa, että nyt tarvitaan enemmän yhteisöllisyyttä EU:n sisälle, solidaarisuutta jäsenmaiden kesken pakolaisvirran aiheuttaman haasteen kohtaamisessa.

– Tulijat tuovat lisävoimaa Eurooppaan, mutta aiheuttavat alkuvaiheessa kustannuksia ja erilaista päänvaivaa. Ulkorajavalvonnan ja ihmiskaupan torjunnan ohella yhteisesti tulee hoitaa kustannusten taakanjako ja turvapaikka- ja kotouttamisvastuu.

– Nationalismin nousu eurooppalaisissa maissa on paluuta siirtomaavaltakauteen. Siihen maailmaan, jossa pidettiin luontevana, että ihmisen arvo riippui hänen kansallisuudestaan ja ihonväristään.

Kantola arvioi, että laajempi solidaarisuus sammuu ensimmäiseksi niissä jäsenmaissa, joissa isot väestöryhmät kärsivät maan sisäisen solidaarisuuden puutteesta.

– Mitä heikompaa on yhteisöllisyys kansallisella tasolla, sitä vaikeampaa on vaatia katkeroituneilta kansalaisilta yhteisöllisyyttä yli oman maan rajojen. Liberaali demokratia tarvitsee yhteisöllisyyttä hyvin toimiakseen. Tätä ei minkään maan hallitus saa unohtaa, Ilkka Kantola muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Räsänen: Hallituksen on harkittava sisäministeriön pimeän ulkomaisen työvoiman valvontayksikön uudelleen perustamista20.2.2019 14:45:02Tiedote

SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen pitää hallituksen tänään julkaisemaa toimenpidepakettia seksuaalirikosten ja ulkomaalaistaustaisten rikollisuuden torjumiseksi kannatettavana. Räsäsen mukaan on tervetullutta, että hallitus on paketissaan esittänyt toimenpiteitä myös laittomasti maassa oleskelevien hyväksikäytön estämiseksi työmarkkinoilla.

SDP: Kymäläinen aktiivimallin kumoamista vaativasta kansalaisaloitteesta: ”Onko hallitus vihdoin valmis siirtymään rankaisusta rohkaisuun?”19.2.2019 16:06:23Tiedote

Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativa ja yli 140 00 allekirjoittajaa kerännyt kansalaisaloite käsitellään tänään eduskunnan täysistunnossa. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää mietinnössään kansalaisaloitteen hylkäämistä, johon valiokunnan sd-edustajat ovat jättäneet eriävän mielipiteen.

Torsti: Ihalaisen aikaisen Nuorisotakuun vaikutus alkaa näkyä - ja sitä pitää heikennyksien jälkeen vahvistaa19.2.2019 14:04:11Tiedote

Tilastokeskuksen tänään julkaiseman tiedon mukaan NEET-nuorten eli kokonaan koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten osuus on vuoden 2018 tilastoissa vähentynyt. Tämä on hyvä uutinen. Tiedostustilaisuudessa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen teki aivan oikean johtopäätöksen siinä, että talouden koheneminen on parantanut myös nuorten työllisyyttä. Sen sijaan varhaiskasvatuksesta puhuminen johtaa harhaan: tämän hetken 25-vuotiaiden elämään eivät nykytoimenpiteet varhaiskasvatuksessa vaikuta.

Opposition edustajat: Sotessa eivät hyvät aikeet riitä, voitontavoittelua pitää suitsia – muuten edessä on vielä villimpi länsi19.2.2019 07:57:32Tiedote

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Anneli Kiljunen (sd), Kristiina Salonen (sd), Krista Kiuru (sd), Arja Juvonen (ps), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Veronica Rehn-Kivi (r) muistuttavat, ettei vastuullinen toiminta hoiva-alan yrityksissä voi olla vain tahdon asia. Mahdollisuus tehdä riittäviä lakikirjauksia ei kuitenkaan ole hallituspuolueille kelvannut.

Ihalainen: Turvaa ja parannuksia vammaisten palveluihin ja työmarkkinoille pääsylle18.2.2019 14:06:09Tiedote

Ei myytävänä -kansalaisaloite vammaisten palvelujen välittömän avun kilpailutuksen lopettamisesta keräsi yli 75 000 kannattajaa. Aloitteen viesti oli selkeä: kilpailuttaminen ei sovi vammaisten palveluihin ja vammaisten palveluja sekä oikeussuojaa on parannettava. Vammaisia on kuultava paremmin heitä koskevissa asioissa. Vammaisten oikeuksien ja ihmisarvoisen elämän puoltajia ei ole liikaa ja vammaiset eivät ole saaneet aina ääntään kuuluville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme