Aluehallintovirasto

Käräjäoikeus tulkitsi, että huoltoseisokkityömaahan sovellettiin rakennustyömaan säännöksiä: työtapaturmasta sakkoja työmaan seisokkipäällikölle ja telinefirman työnjohtajalle

Jaa

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut paperitehtaan vuosihuoltoseisokin aikana tapahtuneesta työturvallisuusrikoksesta telinetöitä suorittaneen yrityksen työnjohtajan 15 päiväsakon sakkorangaistukseen. Lisäksi seisokkityömaalla päätoteuttajan vastuuhenkilönä toiminut seisokkipäällikkö tuomittiin työturvallisuusrikoksesta 10 päiväsakon sakkorangaistukseen. Telinetyötä suorittanut yritys tuomittiin 2 000 euron yhteisösakkoon ja korvaamaan asianomistajalle henkilövahingosta aiheutuneita kuluja. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 1.7.2021.

Tuomio liittyi Imatralla paperitehtaan soodakattilassa 19.9.2018 sattuneeseen tapaturmaan, jossa soodakattilan vuosihuoltotöitä varten tehtiin telineiden muutostöitä. Niiden yhteydessä telineasentaja pudotti vahingossa kaideputken, joka osui telineen alla työskennelleen henkilön käteen aiheuttaen tälle vamman.

Käräjäoikeus katsoi, että telinetyön turvallisesta toteuttamisesta vastannut työnjohtaja laiminlöi velvollisuutensa varmistaa, ettei soodakattilan sisällä tehtävistä telinemuutostöistä aiheudu vaaraa työmaalla työskenteleville. Vaara-aluetta ei ollut merkitty varoitusnauhalla, eikä pääsyä sinne estetty esimerkiksi aidalla. Työnjohtaja ei myöskään ennen telineiden muutostyön aloitusta riittävän huolellisesti varmistanut, että telineiden alapuolella (kattilan pohjalla) ei ole ketään.

Huoltoseisokkityömaan tulkittiin olevan rakennustyömaa

Käräjäoikeus otti ratkaisussaan kantaa siihen, onko huoltoseisokkityömaa ollut rakennustyömaa, ja ovatko rakennustyötä koskevat säännökset siten tulleet sovellettavaksi. Käräjäoikeus viittasi työsuojeluhallinnon rakennusalan valvonnan koordinaatioryhmän muistioon, jonka mukaan seisokkityömaat ovat verrattavissa perinteisiin rakennustyömaihin. Käräjäoikeuden mukaan muistio ei ole tuomioistuinta velvoittava tulkintaohje siitä, miten tai mihin rakennustyön turvallisuudesta annettua valtioneuvoston asetusta tulisi soveltaa. Se osoittaa käräjäoikeuden mukaan kuitenkin, miten rakennusalan toimijat ovat itse asetuksen soveltamisalaa tulkinneet. Asetusta on sovellettu myös kyseessä olevalla työmaalla.

Käräjäoikeus piti asetuksen soveltamisen kannalta ratkaisevana sitä, voidaanko soodakattilaa pitää asetuksen tarkoittamana rakennelmana. Soodakattila on ollut 35,5 metriä korkea ja useita metrejä leveä. Soodakattiloita ei käytännössä pureta tai siirretä muualle. Käräjäoikeus katsoikin, että soodakattilaa voidaan pitää rakennustyön turvallisuutta koskevan asetuksen mukaisena muuna rakennelmana. Näin ollen soodakattilassa tehtyjen kunnossapitotöiden osalta on sovellettava asetuksen säännöksiä.

Rakennustöiden turvallisuussuunnittelu ja päätoteuttajan vastuu yhteisellä rakennustyömaalla

Rakennustyön turvallisuutta koskevan asetuksen mukaan rakennustyömaan päätoteuttajan on huolehdittava, että pykälän määrittelemät turvallisuussuunnitelmat on tehty. Päätoteuttaja vetosi siihen, että turvallisuussuunnittelu tehtiin yhteistyössä urakoitsijoiden kanssa. Telinetyöstä vastannut urakoitsijayritys toimitti telinetyötä koskevan HSE-suunnitelman kuitenkin vasta tapaturman jälkeen, joten turvallisuussuunnittelu ei toteutunut tarkoitetulla tavalla.

Käräjäoikeus arvioi, että päällekkäin työskentelyn vaaroja tunnistettiin päätoteuttajan toiminnassa ja sen aiheuttamia vaaroja pyrittiin ohjeistuksella poistamaan. Tässäkin kuitenkin annettiin vastuuta työmaalla toimiville tahoille, kehottamalla niitä huomioimaan kyseisiä seikkoja omissa HSE-suunnitelmissaan. HSE-suunnitelmien laatimisen ja toimittamisen valvonta ei ole puolestaan ollut toimivaa, kun telinetyöstä vastannut urakoitsija on voinut aloittaa työskentelyn ilman sitä. Turvallisuussuunnittelu olisi tullut järjestää niin, ettei tällaista tilannetta pääse syntymään. Näin ollen päätoteuttaja ei ole täyttänyt suunnitteluvelvollisuuttaan vaarojen tunnistamisen ja poistamisen osalta.

Käräjäoikeus totesi perusteluissaan, että HSE-suunnitelma ei ole vain muodon vuoksi laadittava asiakirja, vaan sillä on konkreettista merkitystä töiden turvallisen järjestämisen kannalta. Sen puuttumisen voidaan tässä tapauksessa katsoa omalta osaltaan mahdollistaneen rikoksen tapahtumisen. Päätoteuttajan työmaan vastuuhenkilöksi nimeämä seisokkipäällikkö on viime kädessä vastannut siitä, että työturvallisuutta koskevat suunnitelmat ovat ajan tasalla.

Työsuojelun lakimies Annika Häggman Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa myös, että yhteisillä rakennustyömailla on erityisen tärkeää huolehtia riittävällä tavalla toimintojen yhteensovittamisesta ja tiedonkulusta eri toimijoiden välillä. Tästä, kuten koko työmaan yleisestä turvallisuudesta, huolehtiminen on päätoteuttajan vastuulla.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tuomio 01.07.2021, asianumero R 20/928

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Annika Häggman, 0295 016 659, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi kokoontumisrajoitukset koko Kainuuseen29.7.2021 14:43:43 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tartuntatautilain 58§ mukaiset koronarajoitukset koskemaan koko Kainuun maakuntaa. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla ja seurueilla on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Rajoitus koskee yli 10 hengen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 6.8.2021-27.8.2021.

Asbestipurkutöiden valvonta on valtakunnallisesti yhdenmukaista29.7.2021 08:48:43 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastojen (avi) työsuojelun vastuualueet suorittavat asbestipurkutyön valvontaa valtakunnallisilla hankkeilla. Hankkeilla yhdenmukaistetaan asbestipurkutöiden valvontaa. Valvontaa tehdään asbestipurkutyölupien ja työpaikalla suoritettavien asbestipurkutöihin liittyen. ”Vuoden 2021 suoritetussa asbestityön valvonnassa havaitut puutteet kohdentuvat tasaisesti työn eri osa-alueille”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto avin työsuojelun vastuualueelta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme