Asuntosäätiö

Karakallion Joutsenmerkki-kerrostaloissa pienennetään hiilijalanjälkeä

Jaa

Asuntosäätiö aloittaa Joutsenmerkkiä hakevan asumisoikeuskerrostalon rakennuttamisen Espoon Karakalliossa. Asuntosäätiö on kehittänyt hanketta yhdessä NCC:n ja Espoon Asuntojen kanssa. Hankkeella halutaan osoittaa, että kohtuuhintaisessakin rakentamisessa hiilijalanjälkeä voidaan pienentää hyvällä suunnittelulla.

Karakalliossa sijaitseviin kolmeen 7-kerroksiseen taloon tulee yhteensä 143 ARA-rahoitteista vuokra- ja asumisoikeusasuntoa. Rakennustyöt käynnistyvät alueen raivauksella sekä kallion räjäytystöillä. Rakentamisesta vastaa NCC. Kohde valmistuu loppuvuodesta 2022.

– Energiaratkaisuilla on suuri vaikutus rakennusten käytönaikaiseen hiilijalanjälkeen. Taloissa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa ja ne rakennetaan A-energialuokkaan. Aurinkopaneelien lisäksi tontille tulee yhteensä 17 maalämpökaivoa. Energiatehokkuutta lisätään myös erilaisilla taloteknisillä ratkaisuilla, kertoo NCC:n yksikön johtaja Tuomas Tonteri.

Tavoitteena on, että aurinkopaneelien avulla katettaisiin rakennuksien kesäaikainen kiinteistösähkönkulutuksen tarve.

Asukkaita kannustetaan yhteisölliseen ja ympäristöystävälliseen asumiseen

– Joutsenmerkki kertoo turvallisesta, terveellisestä ja viihtyisästä kodista. Lisäksi haluamme tarjota asukkaille vaihtoehtoja kestävämpään asumiseen esimerkiksi aulanäyttöjen asukasohjauksen, materiaalivalintojen, energiasäästön ja pyöräilyn edistämisen kautta. Nämä kaikki vaikuttavat osaltaan myös kohteen hiilijalanjälkeen, sanoo Espoon Asuntojen rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä.

– Karakalliossa korostetaan yhteisöllisyyttä. Yhteiskäyttöpiha, viljelylaatikot sekä yhteiset kerhotilat ja pyörähuoltopisteet tuovat asukkaille mahdollisuuden tutustua naapureihin ja viettää aikaa yhdessä. Yhteisöllisyys lisää asumisen viihtyvyyttä, Asuntosäätiön rakennuttamisjohtaja Turkka Keravuori kuvailee.

Hankkeelle on asetettu hiilijalanjälkitavoite

Karakalliontien taloille asetettu numeerinen hiilijalanjälkitavoite, joka pohjautuu tuloksiin NCC:n vuonna 2018 Kaskelantielle toteuttamasta kerrostalonhankkeesta, minkä yhteydessä tutkittiin hiilijalanjälkeä Joutsenmerkki-rakentamisessa. Karakallion kohteesta tehdään useampi hiilijalanjälkilaskelma, joiden avulla ohjataan hankkeen suunnittelua ja toteutusta. Hankkeelle on tehty rakennuslupavaiheessa laskelma myös ympäristöministeriön pilotoimalla laskentamenetelmällä.

Rakentamisen etenemistä voi seurata työmaasivujen kautta: ncc.fi/karakallio

Karakalliontie 1 numeroina

 • Espoon Asunnot
  • Talot K ja J, 7 krs., 2 x 2500 kem2
  • 91 vuokra-asuntoa
 • Asuntosäätiö
  • Talo L, 7 krs., 2500 kem2
  • 52 asumisoikeusasuntoa
 • Nimeämättömiä autopaikkoja yhteensä 121 (autohallissa 80, pihalla 41)
 • Hiilijalanjälkitavoite < 1250 kg CO2/brm2/talo
 • NCC vastaa hankekehittämisestä ja toteuttamisesta. Kokonaissuunnittelusta vastaa Optiplan.

Joutsenmerkitty talo

 • Joutsenmerkin kriteerit perustuvat rakennuksen elinkaariajatteluun
 • Talo on energiatehokas ja viihtyisä koti asukkaille
 • Sisäilma on hyvä
 • Talossa käytetyt rakennusmateriaalit ovat turvallisia, terveellisiä ja niillä on alhaiset päästöt

Lisätietoja:

Turkka Keravuori, rakennuttamisjohtaja, Asuntosäätiö, puh. 020 161 2271, turkka.keravuori@asuntosaatio.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Asuntosäätiö
Asuntosäätiö
Tuulikuja 2
02100 Espoo

020 161 2400http://www.asuntosaatio.fi

Asuntosäätiö on neljänneksi suurin asuinkiinteistöjen omistaja Suomessa. Tarjoamme lähes 18 000 kotia 31 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme vuonna 2019 oli noin 200 miljoonaa euroa. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.

asuntosaatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme