BearIT Oy

Kartoitus: ICT-alalle tarvitaan laaja-alaisia koulutusratkaisuja työllisyyden edistämiseksi

Jaa

Monilta ICT-alan työnhakijoilta puuttuu osaamista ohjelmistoalan perustyökalujen käytöstä sekä modernin ohjelmistokehityksen teknologioista ja toimintamalleista, mikä hankaloittaa merkittävästi työllistymistä alan tehtäviin. Perinteinen rekrytointikoulutus ei välttämättä riitä täydentämään puuttuvaa osaamista.

Suuri osa pirkanmaalaisista ICT-alan työnhakijoista kokee puutteet tiettyjen ohjelmistokehityksen teknologioiden ja ohjelmointikielien osaamisessa suurimmaksi haasteeksi työllistymisen kannalta. Tämä käy ilmi ohjelmistoyritys BearIT Oy:n ja Pirkanmaan ELY-keskuksen yhteistyönä toteuttamasta ICT-alan työnhakijoiden osaamiskartoituksesta. Kartoituksen tavoitteena oli selvittää ICT-alan hakijoiden näkemyksiä siitä, mitkä tekijät hankaloittavat heidän työllistymistään ICT-alalle ja millaista tukea he kokevat tarvitsevansa työllistyäkseen alan tehtäviin. 

Kartoituksessa vastaajat arvioivat osaamistaan eri ohjelmistokehityksen teknologioista ja menetelmistä taitotasoasteikolla. Kautta linjan suurimmalta osalta vastaajista puuttui oman arvionsa mukaan ammattilaistason osaaminen eri osa-alueisiin (joita olivat mm. ohjelmistotuotanto, ohjelmointikielet ja -teknologiat, infra- ja pilvipalvelut sekä palvelutuotanto) liittyvistä taidoista. Ammattilaistaidon osaamisella tässä yhteydessä tarkoitetaan osaamista, jota pystyy hyödyntämään itsenäisesti työssä. 

Osaamisen kehittämistarpeet erityyppisiä

Kartoituksen tuloksena tunnistettiin neljä eri työnhakijaryhmää. Ensimmäiseen ryhmään luettiin kuuluviksi ulkomaalaistaustaiset työnhakijat, joiden joukossa on varsin osaaviakin henkilöitä, mutta joiden keskeisenä työllistymisen esteenä on puutteellinen suomen kielen taito. Toisen ryhmän muodostavat kokeneet osaajat, joilla haasteena on teknologiaosaamisen vanhentuminen ja puutteellinen tuntemus tämän päivän ohjelmistokehityksen toimintamalleista ja projektinhallinnan menetelmistä. Kolmannen ryhmän muodostavat vastavalmistuneet. Heidän haasteenaan on useimmiten se, että koulutuksessa opiskeltu tieto ja opiskeluprojekteissa hankittu kokemus ei vastaa riittävän hyvin työelämän tarpeisiin. Neljäntenä ryhmänä ovat alanvaihtajat, joka on hyvin heterogeeninen joukko työnhakijoita ja joilla myös osaamisen kehittämistarpeet ovat varsin moninaiset.

Valtaosaa vastaajista (84 prosenttia) kiinnostikin osaamisen kehittäminen lisä- tai uudelleenkouluttautumalla. Erityisesti vastaajia kiinnosti lisäkoulutus, jonka puitteissa on mahdollisuus päivittää ja täydentää aiempaa osaamistaan ja johon sisältyy mahdollisuus käytännön harjoitteluun esimerkiksi työssäoppimisen puitteissa. 

- Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että työnhakijoiden työllistymisen edistämiseksi ICT-alalle tarvitaan erityyppisiä, laaja-alaisempia ja pitkäkestoisempia koulutusratkaisuja. Tarvitaan koulutusta, jossa koulutettavat pääsevät aidosti soveltamaan oppimaansa käytäntöön sekä harjoittamaan tiimityöskentely- ja projektityötaitojaan tosielämän ohjelmistokehitysprojekteissa esimerkiksi työssäoppimisjakson aikana. Toisaalta suuri osa ICT-alan työnhakijoista vaikuttaa tarvitsevan laaja-alaisempaa ammatillisen osaamisen päivittämistä kuin mitä esimerkiksi perinteisten rekrytointikoulutusten puitteissa on mahdollista kouluttaa, BearIT:n toimitusjohtaja Teemu Karhu summaa.

Uudenlaisia ratkaisuja työllisyyden edistämiseen

Kartoituksessa hyödynnettiin BearIT:n kehittämää digitaalista OSKAR-osaamiskartoitustyökalua, joka on tarkoitettu henkilön osaamisen ja osaamisen kehittämiskohteiden tunnistamiseen. Yritys käyttää työkalua mm. osana IT-alan osaajille tarkoitettuja LearnIT-valmennuksiaan. Rekrytoivina koulutuksina toteutettavat LearnIT-valmennukset tähtäävät puuttuvan IT-alan osaamisen täydentämiseen yritystarpeiden pohjalta räätälöitävien sisältöjen avulla lähiopetus- ja työssäoppimisjaksoilla.

BearIT Oy ja Pirkanmaan ELY-keskus toteuttivat ICT-alan osaamiskartoituksen yhteistyönä lokakuun 2019 ja helmikuun 2020 välisenä aikana. Kartoitukseen vastasi 232 henkilöä 344 kutsutusta henkilöstä. Valtaosalla vastaajista oli ICT-alan korkeakoulututkinto, ja he kokivat tämän hetkisen pohjakoulutuksensa olevan ajankohtainen työmarkkinoilla. Kartoituksen loppuraportti on luettavissa Kansalliskirjaston Doria-julkaisuarkistossa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

BearIT Oy
Åkerlundinkatu 11
33100 Tampere

http://www.bearit.fi

Kovaa osaamista pehmein arvoin. BearIT on ohjelmisto- ja työelämäpalveluihin keskittynyt moderni asiantuntijayritys. Meitä leimaa poikkeuksellisen mittava kokemus digitalisaatiosta sekä ainutlaatuinen kyky tunnistaa osaamista. Hyödynnämme niitä ennakkoluulottomasti uusien, hyvää tekevien ratkaisujen kehittämisessä. Meille on myönnetty Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta BearIT Oy

BearIT Oy Manse PP:n naisten edustusjoukkueen yhteistyökumppaniksi7.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

Ohjelmistoyritys BearIT Oy ja pesäpalloseura Manse PP ovat solmineet sopimuksen, jolla BearIT Oy toimii naisten Superpesiksen edustusjoukkueen yhteistyökumppanina kesän 2020 ajan. - Haluamme tukea naisurheilua ja urheiluseurojen toimintaa. Seurojen toiminnan tukeminen on erityisen tärkeää nyt, kun seurat ovat poikkeusolojen vuoksi olleet erittäin haastavassa tilanteessa, BearIT:n toimitusjohtaja Teemu Karhu toteaa.

BearIT Oy TiPS:n naisten edustusjoukkueen pääyhteistyökumppaniksi30.6.2020 11:01:21 EESTTiedote

Ohjelmistoyritys BearIT ja Tikkurilan Palloseura ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jolla BearIT toimii naisten edustusjoukkueen pääyhteistyökumppanina seuraavat kolme vuotta eli vuoteen 2022 saakka. - Haluamme tukea naisjalkapalloa ja jalkapalloseurojen toimintaa. Pidämme seurojen toiminnan tukemista tärkeänä erityisesti nyt, kun monet seurat ovat olleet poikkeusolojen takia erittäin haastavassa tilanteessa. Tikkurilan Palloseura on aktiivisesti toimiva seura ja tekee hienoa työtä jalkapallon hyväksi, BearIT:n toimitusjohtaja Teemu Karhu toteaa. Kovaa osaamista pehmein arvoin. BearIT on ohjelmisto- ja työelämäpalveluihin keskittynyt moderni asiantuntijayritys. Meitä leimaa poikkeuksellisen mittava kokemus digitalisaatiosta sekä ainutlaatuinen kyky tunnistaa osaamista. Hyödynnämme niitä ennakkoluulottomasti uusien, hyvää tekevien ratkaisujen kehittämisessä. Tikkurilan Palloseura (TiPS) on Vantaalla, Suur-Tikkurilan, Kartanonkosken, Leinelän ja Hakunilan alueella toimiva erityisesti ja

BearIT Oy voittajaksi Pohjois-Savon ELY-keskuksen haastekilpailussa – digitaalisuudella joustavuutta työllistymisen palveluihin28.11.2019 11:04:05 EETTiedote

Pohjois-Savon ELY-keskus toteutti avoimen haastekilpailun, jolla etsitään ratkaisuja yritysten rekrytointiongelmiin. Kilpailun tavoitteena on löytää innovatiivisia ja vaikuttavia palveluja, joilla ratkaistaan työvoiman saatavuushaasteita ja yritysten rekrytointiongelmia koko Pohjois-Savon alueella. Haastekilpailussa on valittu voittajat alle 200 000 euron ja yli 200 000 euron ratkaisukategorioille. Kilpailussa oli jaossa palkintorahaa yhteensä kaksi miljoonaa euroa.

Verkostosta vauhtia työllisyyden edistämiseen – ohjelmistoyritys ja työllisyyskentän toimijat yhteen11.11.2019 10:34:54 EETTiedote

Kaikki peliin! -verkosto sai alkunsa vuoden 2019 aikana, kun verkostoon kuuluvat toimijat jättivät yhdessä tarjouksen Pirkanmaalla kilpailutettuun isoon työvoimapalveluiden ulkoistushankkeeseen. Kovatasoisessa tarjouskilpailussa verkosto ylsi toiselle sijalle ja jatkaa yhteistyötä kehittäen uudenlaisia ratkaisuja työllistymisen edistämiseksi Pirkanmaalla.

BearIT Oy avaa toimiston Helsinkiin1.8.2019 11:35:07 EESTTiedote

BearIT Oy avaa uuden toimipisteen Helsingin Eteläesplanadille elokuun alusta alkaen. 25 henkilöä työllistävän yrityksen päätoimipiste sijaitsee Tampereen Tulli Business Parkissa, ja nyt avattavan toimiston myötä yritys laajentaa toimintaansa pääkaupunkiseudulla. – Kasvuvauhtimme on jatkunut hyvänä, ja kasvua on odotettavissa myös pääkaupunkiseudulla. Uusi toimisto on meille tärkeä askel kohti tavoitteitamme, BearIT:n toimitusjohtaja Teemu Karhu toteaa. BearIT Oy on pilvi- ja web-kehitykseen keskittynyt ohjelmistoyritys, joka lisäksi valmentaa alan osaajia ja kehittää työllistymistä edistäviä ratkaisuja. Vuonna 2018 yrityksen liikevaihto oli 1,8 miljoonaa euroa. Tänä vuonna BearIT Oy rekrytoi niin Tampereelle kuin Helsinkiin uusia työntekijöitä ohjelmistokehityksen ja valmennushankkeiden pariin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme