Suomen Kalankasvattajaliitto ry

Kasvatetun kalan kysyntä kasvaa, mutta kotimainen tuotanto polkee paikallaan

Jaa
Vesiviljely on maailman nopeimmin kasvava elintarvikesektorin osa. Kalan kysyntä kasvaa tasaisesti kulutustottumuksien kohdistuessa terveellisiin ja keveisiin elintarvikkeisiin kuten kalaan. Suomessa kalatuotteiden kasvava kysyntä tyydytetään pääosin ulkomailta tuodulla, viljellyllä kalalla, vaikka kotimaisuutta arvostetaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vesiviljelyelinkeino pyrkii korjaamaan kotimaisen alituotannon lisäämällä tuotantoa.

Elinkeinon toimintaedellytysten parantamiseksi, tuotannon kestävän kasvun ja omavaraisuuden turvaamiseksi on maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö yhteistyössä laajan asiantuntijaverkoston kanssa käynnistänyt vesiviljelyn sijainninohjauksen. Vesiviljelylle on etsitty entistä parempia sijoituspaikkoja merialueelta. Näillä alueilla tuotanto voi kasvaa ympäristövaikutukset ja muut vesienkäyttömuodot huomioon ottaen.

Suomessa vesiviljelyn toimintaedellytysten luominen tapahtuu kuitenkin hitaasti. Tästä syystä suomalaiset yritykset ovat lisänneet tuotantokapasiteettia Ruotsissa missä vesiviljely on nähty tärkeänä osana kestävää luonnonvarataloutta joka työllistää ja elävöittää etenkin saaristo- ja maaseutualueita ympärivuotisesti. Ruotsissa elinkeino on nähty aluetaloudellisen kasvun veturina millä on positiivisia kerrannaisvaikutuksia kuntien talouteen ja palvelutasoon. Yritysten käynnistäminen on tästä syystä ollut hallinnollisesti nopeampaa ja helpompaa Ruotsissa kuin Suomessa. Suomen markkinoille tuleekin vuosittain suomalaisten Ruotsissa kasvattamaa kirjolohta yli 5 miljoonaa kiloa. Ruotsin tavoitteena on kymmenkertaistaa vuosituotanto 50 miljoonaan kiloon vuoteen 2019 mennessä.

Kalankasvattajaliitto korostaa että kotimaisen elintarviketuotannon ja yrittäjyyden säilyttäminen Suomessa on tärkeää. Elinkeinon tuottamat kansantaloudelliset hyödyt kuten verokertymät ja työpaikat jäisivät tuolloin kotimaahan. Esimerkkinä 100 tonnin laitoksen kansantaloudellinen tuotannon arvo välillisinä kerrannaisvaikutuksineen on yli 12 miljoonaa eroa ja työllisyysvaikutus 79 henkilötyövuotta kymmenessä vuodessa.

Perusteet markkinavetoiselle kasvulle on jo olemassa. Tavoitteena on nostaa omavaraisuusastetta viljeltyjen kalojen osalta jolloin kotimaan tuotantoa on lisättävä nykyisestä 10 miljoonasta kilosta 30 miljoonaan kiloon.


Lisätietoja: toimitusjohtaja Anu Toivonen p. 040 504 39 72
puheenjohtaja Johan Åberg p. 040 523 38 64
www.kalankasvatus.fi

 
Ympäristöministeriön selvitysten perusteella Suomen vesiviljelyelinkeino on saavuttanut sille asetetut vesiensuojelun tavoitteet ja täyttää sekä Suomen vesiensuojelun tavoiteohjelmassa asetetut että Itämeren suojelukomission (HELCOM) tavoitteet päästöjen vähentämiseksi. Lisäksi kalankasvatus on ruuantuotantomuodoista kaikkein ekotehokkain eli vähemmistä raaka-aineista ja energiasta tuotetaan enemmän lopputuotetta. Tämä on mahdollista sillä vaihtolämpöisenä eläimenä kala ei tarvitse energiaa lämmöntuotantoon joten se käyttää saamansa ravinnon erittäin tehokkaasti kasvuun. Kasvatetun kalan hiilijalanjälki on myös kuusinkertaisesti pienempi kuin lihalla.

Kuvat

Kirjolohia, kuva Raisioagro.jpg
Kirjolohia, kuva Raisioagro.jpg
Lataa
Parainen Turku AMK, kuva Kalankasvattajaliitto.jpg
Parainen Turku AMK, kuva Kalankasvattajaliitto.jpg
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Pasilankatu 2
00240 HELSINKI

https://www.kalankasvatus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kalankasvattajaliitto ry

EU:n jättibarometri: COVID-19 pandemia lisäsi suomalaisten kalan kulutusta.19.10.2021 06:00:00 EEST | Uutinen

Kalan kulutus on Suomessa suurempaa verrattaessa kulutustottumuksia EU27 maiden keskiarvoon. Suomalaisista 76 % ilmoittaa syövänsä kalaa vähintään kerran kuukaudessa. enemmän kalaa kulutetaan mm Portugalissa, Espanjassa, Kreikassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Suomi sijoittuu kymmenenneksi maiden kalankulutustottumuslistalla. Keskimäärin Euroopassa 64 % sanoo syövänsä kalaa vähintään kerran kuussa. Suurin osa kalasta ostetaan kaupoista ja valmistetaan kotona. Suomalaisista 95 % sanoo ostavansa kalan kaupasta. Ravintolassa kalaa kertoo syövänsä vähintään kerran kuussa noin viidennes suomalaisista, saman verran kuin EU27-maissa keskimäärin. Euroopan komission toimesta haastateltiin maalis-huhtikuussa EU- alueella 26699, joista Suomessa 1017 kuluttajaa.

Mitä kalaa suomalaiset syövät tulevaisuudessa? Ja kuka sen tuottaa?7.5.2021 05:30:00 EEST | Tiedote

Kalan käyttö lisääntyy jatkuvasti, mutta EU:n vesiviljelytuotanto ei ole kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana ja Brexitin takia se vähenee nykytasosta. Kalamarkkinoita hallitsee yhteisön ulkopuolelta tuotu kala. Tahtoa kehittää ja lisätä omaa vesiviljelytuotantoa, samoin mahdollisuuksia kalan kestävään tuotantoon EU:n alueelta kyllä löytyy. EU:ssa on aktiivisia vesiviljelyalan yrityksiä sekä osaamista, mutta löytyykö osaavaa työvoimaa? Kehittyvät ja uudistuvat vesiviljely-yritykset tarvitsevat osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, mutta vesiviljelyalan koulutukseen hakeutuu hyvin vähän uusia opiskelijoita. Tätä työvoiman saatavuuden vinoumaa pyritään oikaisemaan kansainvälisellä BRIDGES-hankkeella.

Suomalainen kuluttaja ei tiedä, onko lautasella villiä vai kasvatettua kalaa - Miltei puolet suomalaisista ei tiedä Norjan merilohen olevan kasvatettua kalaa3.3.2021 06:30:00 EET | Tiedote

Suomalaiset ovat kaupan kalatiskillä eksyksissä. Ruokakaupoissa myydään käytännössä kahta punalihaista lohikalalajia: lohta ja kirjolohta. Kumpikin tarjolla oleva laji on miltei poikkeuksetta kasvatettua kalaa. Lohta kuitenkin markkinoidaan muun muassa termeillä merilohi, Norjan lohi ja Jäämeren lohi. Nämä ovat vääristäneet suomalaisten käsityksen siitä, mitä he syövät. 90 prosenttia kuluttajista luulee, että merilohi on kalalaji. 79 prosenttia luulee samaa Norjan lohesta. Etenkin merilohta ja Jäämeren lohta luullaan vieläpä villeiksi kalalajeiksi. Nämä mielikuvat vaikuttavat osaltaan siihen, että yli 80 prosenttia suomalaisten kaupasta ostamasta kalasta on tuontikalaa.

Vesistöjen hyvän ekologisen tilan saavuttaminen edellyttää ympäristötiedon avoimuutta osoittaa tuore selvitys26.2.2020 10:59:01 EET | Tiedote

Suomen Kalankasvattajaliiton toimeksiannosta Gaia Consulting on selvittänyt vesistöjen ekologista tilaluokitusta. Hankkeessa kartoitettiin eri toimijoiden roolit luokitteluprosessissa, sekä käytetyt tietokannat ja tausta-aineistot. Nykytilanteessa vesistöhanketta suunnittelevan ei ole mahdollista ennakoida toimintansa vaikutusta vesistön tilaluokitukseen ja tavoitteisiin julkisten aineistojen avulla.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye