Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote 19.12.2017

Jaa

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 19.12. kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutuslautakunnan-suomenkielinen-jaosto-paatostiedotteet?year=2017 

Jaosto päätti muun muassa A1-kielen varhentamisesta ja alkamisesta 1.8.2018 alkaen.

A1-kieli alkaa helsinkiläisissä peruskouluissa 1.8.2018 alkaen – Helsinki tarjoaa monia eri kieliä

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto hyväksyi A1-kielen varhentamisen ensimmäiseltä vuosiluokalta alkaen. Helsingin 1.vuosiluokilla opiskellaan elokuusta 2018 alkaen englantia, espanjaa, kiinaa, ruotsia, ranskaa, saksaa tai venäjää. A1-kielen opetuksen minimiryhmäkoko 1. vuosiluokalla alkavassa kielessä on vähintään 12-15 oppilasta. Koulu päättää omassa opetussuunnitelmassaan tarkemman ryhmäkoon. A1-kielen aloittaminen 1. vuosiluokalta antaa pääkaupunkiseudun lapsille entistä vankemman perustan elinikäiselle kielten oppimiselle.

Helsinkiläisten lasten kaksikielistä opetusta lisätään

Jätkäsaaren peruskoulussa, Kaisaniemen ala-asteen koulussa, Ruoholahden ala-asteen koulussa ja Taivallahden peruskoulussa tarjotaan ensimmäiseltä luokalta alkavaa kielirikasteista suomi-englanti-opetusta. Kielirikasteisella opetuksella ei ole vaikutusta oppilaaksiottoon.

Malmin peruskoulussa tarjotaan ensimmäiseltä luokalta alkavaa laajamittaista kaksikielistä suomi-englanti-opetusta. Oppilaaksiottoalue on koko kaupunki ja oppilaat otetaan kouluun soveltuvuuskokeella. Aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 12 ja enimmäisoppilasmäärä 25 oppilasta.

Helsingissä voi opiskella myös saameksi

Pasilan peruskoulussa aloitetaan elokuusta 2018 alkaen laajamittainen kaksikielinen suomi-saame-opetus. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomi-saamen opetusta annetaan saman koulun tiloissa sekä esiopetuksessa että perusopetuksessa. Suomi-saame kielinen toiminta alkaa syksyllä 2018 varhaiskasvatuksessa ja 1-2 –luokilla, ja opetus voidaan aloittaa jo viidellä oppilaalla.

Tutustu tästä koulukohtaisiin kielivalintoihin: 

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kasvatus-ja-koulutus/perusopetus/mita-opiskellaan/kielten/a1-kieli-ykkosluokalta

Helsingin kaupunkistrategiassa vuosille 2017–2021 todetaan, että helsinkiläisten kielitaitoa monipuolistetaan ja ensimmäisen vieraan tai toisen kotimaisen kielen opetus aloitetaan kaupungissa jo ensimmäiseltä luokalta. Helsingin vuoden 2018 talousarvioehdotus sisältää määrärahalisäyksen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle, joten budjetti mahdollistaa strategian mukaisen A1-kielen opettamisen aloittamisen peruskouluissa jo ensimmäiseltä vuosiluokalta lähtien. A1-kielen varhentaminen eli ensimmäisen vieraan kielen aloittaminen 1. vuosiluokalta alkaen vastaa kielten opetuksen kehittämisen tarpeisiin kaupungissa.

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingfors växer och behöver fler lärare – över 300 lediga ordinarie tjänster19.1.2018 14:26Tiedote

Ansökningstiden för ordinarie lärartjänster vid Helsingfors stads grundskolor och gymnasier pågår som bäst. Det finns över 300 lediga tjänster, av dessa 42 i de svenska skolorna. Ansökningstiden går ut den 29 januari och anställningen börjar i augusti. Antalet barn och unga ökar betydligt i Helsingfors. Det behövs lärare såväl för nya uppdrag som i stället för dem som går i pension.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 23.1.18.1.2018 16:28Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu ensi viikon tiistaina 23.1.. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutus-asiakirja?ls=11&doc=Kasko_2018-01-23_Kklku_1_El Esityslistalla on muun muassa seuraavat esitykset: 4 Ammatillisen koulutuksen positiivisen diskriminaation määrärahan käyttöperiaatteet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala esittää, että kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä seuraavat käyttöperiaatteet ammatilliselle koulutukselle myönnetyn 500 000 euron positiivisen diskriminaation (PD) määrärahan jakamiselle: PD-määräraha kohdennetaan ammatillisiin perustutkintoihin, joissa 1. vieraskielisten opiskelijoiden suhteellinen osuus on suuri ja / tai 2. runsaasti tukea tarvitsevien opiskelijoiden suhteellinen osuus on suuri ja 3. läpäisyaste on alhainen. Euromääräinen määräraha kohdennetaan tutkintoihin opiskelijamä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme