Oulun yliopisto

Kasvatustieteen päivillä puhutaan moniäänisyydestä muuttuvassa maailmassa

Jaa

Tämän päivän ihminen elää moniäänisessä maailmassa, jossa kulttuurit, yhteisöt, perheet, suhteet ja arjen tavat toimia ovat moninaisia. Aiheesta puhutaan valtakunnallisilla Kasvatustieteen päivillä Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella 24.–25.11.2022. Keskusteluissa ja esityksissä pohditaan moniäänisyyttä, mitä se on ja miten se ilmenee kasvatuksessa ja laajemmin yhteiskunnassa.

Kuva: Rami Hanafi
Kuva: Rami Hanafi

Teemalla moniäänisyys kasvatuksen muuttuvassa maailmassa halutaan herättää keskustelua siitä, miten moniäänisyys ymmärretään, miten se ilmenee ja miten sitä voidaan tehdä näkyväksi. Päivien aikana pohditaan myös, mikä on yhteisöjen ja yksilöiden vastuu ja millaiset mekanismit auttavat moniäänisyyden tunnistamisessa, tukemisessa ja edistämisessä yksilön ja yhteisön tasolla.

Kasvatustieteen päivät on suurin suomalainen kasvatusalan konferenssi, ja päiville odotetaan noin 600 kasvatustieteiden ja varhaiskasvatuksen tutkijaa.

Tapahtumassa on kolme pääpuhujaa:

Professori, filosofi Veli-Matti Värri työskentelee Tampereen yliopistossa ja on eettisen kasvatuksen dosentti Maanpuolustuskorkeakoulussa. Värrin tutkimus painottuu kasvatuksen filosofian ja etiikan peruskysymyksiin sekä ekofilosofiaan ja ympäristökasvatukseen.

Professori,filosofi Karin Murris työskentelee Oulun yliopistossa ja on pedagogiikan ja filosofian emerita professori Cape Townin yliopistossa Etelä-Afrikassa. Murrisin tutkimus keskittyy kasvatuksen filosofian ja etiikan peruskysymyksiin erityisesti lapsuudentutkimuksen ja demokratian näkökulmista.

Vanhempi tutkija Kristine Lund työskentelee Lyonin yliopistossa Ranskassa. Lundin tutkimus liittyy monitieteisiin näkökulmiin yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen oppimisessa ja yhteistyössä.

Lisää tietoa puhujista

Oulun yliopiston tutkijoita haastateltavaksi ajankohtaisista aiheista:

Inkluusio, professori Marjatta Takala, p. 050 4671194, marjatta.takala@oulu.fi

Inkluusio tarkoittaa jokaisen oppilaan oikeutta päästä opetuksen piiriin tavallisissa koululuokissa riippumatta siitä, onko hänellä oppimisvaikeuksia tai jokin vamma tai sairaus. Inklusiivisessa opetuksessa oppilaita kohdellaan tasaveroisesti eikä heitä luokitella ominaisuuksien tai taipumusten mukaan. Myös oppimisen ja koulunkäynnin tuki järjestetään näihin ryhmiin eikä erillisiä erityiskouluja tai -luokkia välttämättä ole.

Koulukiusaaminen, häiriöt koulussa, professori Maija Lanas, p. 050 3504983, maija.lanas@oulu.fi, https://www.oulu.fi/fi/tutkijat/maija-lanas

  • Lanas on juuri julkaissut kirjan Häiriö? — Näkökulmia työrauhan säröihin koulussa. Mikä koulussa näyttäytyy häiriönä ja miksi, mikä sija rakkaudelle annetaan koulun arjessa ja voiko opettajankoulutus syrjäyttää?

Varhaiskasvatuksen alanvaihtajat, yliopistonlehtori Taina Kyrönlampi, p. 050 5944749, taina.kyronlampi@oulu.fi

  • Kyrönlampi tutkijaryhmänsä kanssa on selvittänyt syitä, jotka saavat varhaiskasvatuksen opettajat vaihtamaan työpaikkaa. Opettajat kokevat lasten kanssa työskentelemisen tärkeänä, mutta sijaisten puute, resurssipula, liika paperityö ja palkkaus suhteessa työn vaativuuteen näkyvät siirtymisenä muihin alan töihin.

Tekoäly, oppimisen digitalisaatio, PISA-tutkimus, professori Sanna Järvelä, sanna.jarvela@oulu.fi, p. 040 5777164, https://www.oulu.fi/en/researchers/sanna-jarvela

  • Oppimisen digitalisaatio, tekoälyn käyttö oppimisessa, tietokoneavusteinen yhteisöllinen oppiminen.
  • Tekoäly voi antaa lapsille mahdollisuuden hallita ja seurata omaa oppimistaan

Kasvatustieteen päivät koostuvat ennen tapahtumaa pidettävistä esiseminaareista sekä tapahtuman aikana järjestettävistä symposiumeista, teemaryhmistä sekä työpajoista, joissa tutkijat esittelevät ajankohtaisia tutkimuksiaan. Lisäksi tapahtuman aikana on muuta oheisohjelmaa.

Kasvatustieteen päivät verkossa ja sosiaalisessa mediassa: Twitter: @KT2022OY ja #ktpäivät2022, Facebook Kasvatustieteenpäivät 2022 Oulussa, Instagram: @kt2022oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kasvatustieteen päivien viestintävastaava Riikka Sirkko, p. 050 4703327, riikka.sirkko@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Rami Hanafi
Kuva: Rami Hanafi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkimus selvittää saamelaiskokoelman palauttamisen taustoja ja merkitystä3.2.2023 10:13:57 EET | Tiedote

Suomen kansallismuseo päätti äkilliseltä tuntuneessa prosessissa palauttaa saamelaiskokoelman Inariin saamelaismuseo Siidaan vuonna 2017. Väitöstutkimuksessa tarkastellaan tämän käänteen taustatekijöitä ja tutkitaan repatriaation eli saamelaisen kulttuuriperinnön palauttamispolitiikan mahdollisuuksia ja haasteita. Keskusteluun on osallistettu suomalaiset virkamiehet, museotyöläiset ja tutkijat, saamelaiset virkamiehet ja tutkijat sekä laaja saamelaisyhteisö.

Oulun yliopiston tutkijat löysivät uusia kohdun myoomille altistavia geenejä – lihasmassaa lisäävät geenit luultua keskeisemmässä roolissa3.2.2023 07:01:00 EET | Tiedote

Kohdun myoomat ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka voivat aiheuttaa elämänlaatua heikentäviä oireita, kuten runsaita kuukautisvuotoja, paineen tunnetta alavatsalla sekä ongelmia raskauden alkamisessa tai sen kulussa. Myoomat ovat hedelmällisessä iässä olevien naisten vaiva, ja ne ovat melko yleisiä, sillä arviolta 30-70 prosentille naisista kehittyy myooma ennen 50. ikävuotta. Yleisyydestään huolimatta myoomiin ei ole saatavilla parantavaa hoitoa, vaan vaikeaoireinen myoomakohtu johtaa usein kohdunpoistoleikkaukseen. FinnGen-hankkeeseen pohjautuvassa Oulun yliopiston tutkimusryhmän johtamassa tutkimuksessa saatiin arvokasta tietoa myoomien riskiä säätelevistä geneettisistä tekijöistä. Tuoreet löydökset voivat auttaa lääkehoitojen kehittämistä myoomiin tulevaisuudessa.

Eurooppa-yliopisto UNICin tarjonta laajenee – luvassa lisää kursseja, tutkintoja ja tapahtumia31.1.2023 15:11:30 EET | Tiedote

Eurooppalainen yliopistoverkosto UNIC laajentaa tarjontaansa. Kymmenen yliopiston rehtorit eri puolilta Eurooppaa allekirjoittivat UNICin uuden, kunnianhimoisen Joint Mission Statement -julistuksen Zabrebissa 27.1. Suunnitelma sisältää runsaasti erilaisia tapahtumia ja uutta tarjontaa niin opiskelijoille, tutkijoille kuin kansalaisillekin eri puolilla Eurooppaa. Päivitetty missio on osa 14,4 miljoonan euron jatkorahoitushakemusta, joka jätettiin Zagrebissa.

Kvanttilaskentaa lääkekehityksen ja talousanalyysien tueksi – merkittävä Business Finland-rahoitus kvanttiohjelmistojen tutkimukseen24.1.2023 09:05:00 EET | Tiedote

Oulun ja Jyväskylän yliopistot saivat rahoituksen 1,2 M€ yhteishankkeeseen, jossa tutkitaan kvanttilaskennan sovellutuksia, ohjelmointia, ohjelmistokehitystä. Tarkoituksena on muun muassa luoda tiekartta kvanttilaskennan hyödyntämiseen suomalaisessa yrityskentässä. Hankkeessa aiotaan kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme