Oulun yliopisto

Kasvatustieteen päivillä puhutaan moniäänisyydestä muuttuvassa maailmassa

Jaa
Tämän päivän ihminen elää moniäänisessä maailmassa, jossa kulttuurit, yhteisöt, perheet, suhteet ja arjen tavat toimia ovat moninaisia. Aiheesta puhutaan valtakunnallisilla Kasvatustieteen päivillä Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella 24.–25.11.2022. Keskusteluissa ja esityksissä pohditaan moniäänisyyttä, mitä se on ja miten se ilmenee kasvatuksessa ja laajemmin yhteiskunnassa.
Kuva: Rami Hanafi
Kuva: Rami Hanafi

Teemalla moniäänisyys kasvatuksen muuttuvassa maailmassa halutaan herättää keskustelua siitä, miten moniäänisyys ymmärretään, miten se ilmenee ja miten sitä voidaan tehdä näkyväksi. Päivien aikana pohditaan myös, mikä on yhteisöjen ja yksilöiden vastuu ja millaiset mekanismit auttavat moniäänisyyden tunnistamisessa, tukemisessa ja edistämisessä yksilön ja yhteisön tasolla.

Kasvatustieteen päivät on suurin suomalainen kasvatusalan konferenssi, ja päiville odotetaan noin 600 kasvatustieteiden ja varhaiskasvatuksen tutkijaa.

Tapahtumassa on kolme pääpuhujaa:

Professori, filosofi Veli-Matti Värri työskentelee Tampereen yliopistossa ja on eettisen kasvatuksen dosentti Maanpuolustuskorkeakoulussa. Värrin tutkimus painottuu kasvatuksen filosofian ja etiikan peruskysymyksiin sekä ekofilosofiaan ja ympäristökasvatukseen.

Professori,filosofi Karin Murris työskentelee Oulun yliopistossa ja on pedagogiikan ja filosofian emerita professori Cape Townin yliopistossa Etelä-Afrikassa. Murrisin tutkimus keskittyy kasvatuksen filosofian ja etiikan peruskysymyksiin erityisesti lapsuudentutkimuksen ja demokratian näkökulmista.

Vanhempi tutkija Kristine Lund työskentelee Lyonin yliopistossa Ranskassa. Lundin tutkimus liittyy monitieteisiin näkökulmiin yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen oppimisessa ja yhteistyössä.

Lisää tietoa puhujista

Oulun yliopiston tutkijoita haastateltavaksi ajankohtaisista aiheista:

Inkluusio, professori Marjatta Takala, p. 050 4671194, marjatta.takala@oulu.fi

Inkluusio tarkoittaa jokaisen oppilaan oikeutta päästä opetuksen piiriin tavallisissa koululuokissa riippumatta siitä, onko hänellä oppimisvaikeuksia tai jokin vamma tai sairaus. Inklusiivisessa opetuksessa oppilaita kohdellaan tasaveroisesti eikä heitä luokitella ominaisuuksien tai taipumusten mukaan. Myös oppimisen ja koulunkäynnin tuki järjestetään näihin ryhmiin eikä erillisiä erityiskouluja tai -luokkia välttämättä ole.

Koulukiusaaminen, häiriöt koulussa, professori Maija Lanas, p. 050 3504983, maija.lanas@oulu.fi, https://www.oulu.fi/fi/tutkijat/maija-lanas

  • Lanas on juuri julkaissut kirjan Häiriö? — Näkökulmia työrauhan säröihin koulussa. Mikä koulussa näyttäytyy häiriönä ja miksi, mikä sija rakkaudelle annetaan koulun arjessa ja voiko opettajankoulutus syrjäyttää?

Varhaiskasvatuksen alanvaihtajat, yliopistonlehtori Taina Kyrönlampi, p. 050 5944749, taina.kyronlampi@oulu.fi

  • Kyrönlampi tutkijaryhmänsä kanssa on selvittänyt syitä, jotka saavat varhaiskasvatuksen opettajat vaihtamaan työpaikkaa. Opettajat kokevat lasten kanssa työskentelemisen tärkeänä, mutta sijaisten puute, resurssipula, liika paperityö ja palkkaus suhteessa työn vaativuuteen näkyvät siirtymisenä muihin alan töihin.

Tekoäly, oppimisen digitalisaatio, PISA-tutkimus, professori Sanna Järvelä, sanna.jarvela@oulu.fi, p. 040 5777164, https://www.oulu.fi/en/researchers/sanna-jarvela

  • Oppimisen digitalisaatio, tekoälyn käyttö oppimisessa, tietokoneavusteinen yhteisöllinen oppiminen.
  • Tekoäly voi antaa lapsille mahdollisuuden hallita ja seurata omaa oppimistaan

Kasvatustieteen päivät koostuvat ennen tapahtumaa pidettävistä esiseminaareista sekä tapahtuman aikana järjestettävistä symposiumeista, teemaryhmistä sekä työpajoista, joissa tutkijat esittelevät ajankohtaisia tutkimuksiaan. Lisäksi tapahtuman aikana on muuta oheisohjelmaa.

Kasvatustieteen päivät verkossa ja sosiaalisessa mediassa: Twitter: @KT2022OY ja #ktpäivät2022, Facebook Kasvatustieteenpäivät 2022 Oulussa, Instagram: @kt2022oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kasvatustieteen päivien viestintävastaava Riikka Sirkko, p. 050 4703327, riikka.sirkko@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Rami Hanafi
Kuva: Rami Hanafi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye