Makery Oy

Kasvijäätelöiden ominaisuuksista löytyi selviä eroja!

Jaa

Kasvipohjaisien vaniljajäätelöiden ominaisuuksissa oli paljon eroja. Isoja eroja tuotteiden välillä löytyi makeudessa, suutuntuman täyteläisyydessä, kiteiden määrässä ja vaniljan siementen määrässä. Makery Oy:n asiantuntijaraadin arvioitavina tuotteina olivat Choice vaniljariisijäätelö, Choice vaniljasoijajäätelö ja Oatly kaurajäätelö.

Riisijäätelön makeus aistittiin voimakkaimmin soija- ja kaurajäätelöihin verrattuna. Lisäksi siinä oli voimakkain jälkimaku ja täyteläisin suutuntuma. Soijajäätelössä oli eniten vaniljan siemeniä ja maku oli vaniljaisin. Kaurajäätelön suutuntuma oli hieman hiekkainen pienten kiteiden takia, joita ei esiintynyt muissa kasvijäätelöissä. Kaurajäätelössä ei ollut vaniljan siemeniä ollenkaan toisin kuin soija- ja riisijäätelöissä.

Osaltaan ominaisuuseroja voivat selittää eroavaisuudet kasviraaka-aineissa sekä ravintoarvosisällössä. Riisi raaka-aineena on suhteellisen neutraali maultaan verrattuna kauraan ja soijaan. Aistitun makeuden voimakkuuteen vaikuttaa myös tuotteessa olevat muut maut mikä voi aiheuttaa sen, että riisijäätelössä makeus aistittiin voimakkaimmin.

Jäätelöiden välillä olevia eroja suutuntuman täyteläisyyden arvioinnissa voi pitää mielenkiintoisina. Kaurajäätelössä oli eniten rasvaa, joka yleensä aistitaan täyteläisyytenä, mutta kaurajäätelön suutuntuman täyteläisyys arvioitiin vähäisimmäksi. Tämä voi johtua käytetyistä stabilointiaineista, joita kaurajäätelössä oli vähemmän kuin muissa arvioiduissa tuotteissa.

Tutkimuksen toteutti Makery Oy:n neljä asiantuntijaa. Asiantuntijaraadin laatiman ominaisuusprofiilin avulla saadaan objektiivista tietoa tuotteiden keskeisistä aistittavista ominaisuuksista (maku, haju, rakenne, ulkonäkö) ja niiden voimakkuuksien eroista. Se on erinomainen työkalu tukemaan tuotekehitysprosessia erityisesti silloin, kun tarvitaan tarkempaa tietoa kilpailijoiden tuotteista.


Aistinvaraisen ominaisuusprofiilin teko aloitettiin tuotteisiin tutustumalla. Tämän jälkeen raadin jäsenet loivat yhdessä sanaston arvioitavien tuotteiden keskeisistä aistittavista ominaisuuksista ja sopivat vertailunäytteet. Testiarvioinnin jälkeen tuotteiden ominaisuudet arvioitiin kymmenportaisella asteikolla. Tulokset tuotteiden välisistä eroista ovat nähtävillä alla olevassa kuvaajassa.  Isoimmat erot tuotteiden välillä löytyivät tuoksussa ja maussa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Männistö, Tuotekehitysasiantuntija

p. 050 465 4958

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Makery Oy
Makery Oy
Pasilankatu 2
00240 HELSINKI

0400 838 115http://makery.fi

Makery  Oy on elintarvikealan kehittämisen asiantuntijayhtiö, joka tuottaa asiakkailleen keskeistä tietoa liiketoiminnan kehittämiseksi muun muassa kuluttaja- ja markkinatutkimuspalvelujen avulla. Makery tukee asiakkaita tuote- ja konseptikehityksessä avustamalla mm. tuoteominaisuuksien kehittämisessä, kilpailijoista erottautumisessa ja markkinointiviestinnän terävöittämisessä. Makery tarjoaa apua myös vientimarkkinoiden kartoittamisessa ja tuotteiden ulkomaan lanseerausta varten tarvittavien tietojen keräämisessä sekä elintarvikelainsäädännössä. Yrityksessä työskentelee kymmenkunta henkilöä ja yrityksen toimitilat sijaitsevat Helsingin Pasilassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Makery Oy

Kukkia, glitteriä, vatsaystävällisyyttä ja kestäviä valintoja – ruokatrendit 201824.1.2018 14:21Tiedote

Vallitsevat ja tulevat megatrendit liittyvät hyvinvointiin ja ilmastonmuutokseen. Myös digimurros laajentaa entisestään uusien ostamisen, tilaamisen ja maksamisen tapojen käyttöä kaupoissa ja ravintoloissa. Yhden hengen talouksien lukumäärä lisääntyy yhteiskunnassa kaikissa ikäryhmissä ja tämä alkaa näkyä kaupoissa pienentyvinä pakkauskokoina. Myös ravintoloissa yksin syömisen uskotaan lisääntyvän.

Kuluttajista suklaa on paras suomalainen elintarvike1.12.2017 13:43Tiedote

Makery Oy tutki 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kuluttajien mielestä parhaita suomalaisia elintarvikkeita. Kyselyyn vastasi 1184 suomalaista vuoden 2017 aikana, joista 31% oli miehiä ja 69% naisia. Vastaajilta kysyttiin heidän mielestään parhaimpia suomalaisia elintarvikkeita kategorioissa paras ruoka, välipala, juoma ja herkku, sekä pyydettiin lopuksi valitsemaan yksi elintarvike, joka kokonaisuutena on paras suomalainen ruoka.