Helsingin yliopisto

Kasvikset leikki-ikäisille maistuvammiksi kuvien ja e-kirjojen avulla

Jaa

Leikki-ikäiset hyväksyvät uudet kasvikset paremmin, kun ne ovat ensin tulleet tutuiksi kuvista. Suomenkieliset See & Eat -e-kirjat ja pelit opettavat, miltä kasvikset näyttävät, mistä ne tulevat ja miten niitä voi käyttää ruoanlaitossa.

Kuvakaappaus See & Eat -verkkosivustolta löytyvästä parsakaali-e-kirjasta.
Kuvakaappaus See & Eat -verkkosivustolta löytyvästä parsakaali-e-kirjasta.

Suomalaislasten ja -aikuisten yksi keskeisin ravitsemushaaste on lisätä kasvisten kulutusta ja monipuolistaa niiden valikoimaa ravinnossa. Kasviksia voi kuitenkin olla haastavaa lisätä pienten lasten lautaselle, sillä ne sisältävät usein tottumista vaativia karvaita ja kitkeriä makuja. Ensimmäisillä kerroilla lapsi helposti kieltäytyy maistamasta, mutta tutustuu uuteen ruokalajiin muilla aisteilla.

– Tutkimuksissa on osoitettu, että kasvisten hyväksyttävyyttä voidaan lisätä tutustumalla kasviksiin ensin kuvien avulla. Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) rahoittaman See & Eat -projektin tavoitteena oli kehittää helppokäyttöisiä ja laadukkaita materiaaleja, joiden avulla vanhemmat voivat tutustuttaa lapsensa uusiin kasviksiin, sanoo Suomen tutkimusryhmää johtava ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta.

Projektissa luotiin verkkosivusto erityisesti lapsiperheiden ruokailun tueksi ja varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Verkkosivustolta löytyy suomeksi, englanniksi, italiaksi, puolaksi, hollanniksi ja ranskaksi 27 kasvisaiheista e-kirjaa, joiden avulla lapset oppivat miltä kasvikset näyttävät, mistä ne tulevat ja miten niitä voi käyttää ruoanlaitossa. Suomalaiseen e-kirjastoon on lisätty myös viisi marjakirjaa.

E-kirjoja voi katselemisen lisäksi muokata omin äänityksin, videoin ja kuvin
Our Story 2 -sovelluksessa. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi tabletille ja älypuhelimeen iOS- tai Android-käyttöjärjestelmille. Sovelluksen avulla voi tehdä myös omia kuvakirjoja.

See & Eat -sivustolla on myös kasvisaiheisia pelejä, leikkejä ja toimintavinkkejä. Esimerkiksi KasvisAisti-leikissä tutkitaan kasviksia tunto-, haju- ja näköaistin avulla, ja Kasviskortit sopivat kasvisten nimien ja ominaisuuksien arvuutteluun.

Sivustolla on ohjeet myös vihanneskrassin kasvattamiseen sekä ostoslistapohja, jonka täyttämiseen lapset voivat osallistua ja valita esimerkiksi ostettavat kasvikset.


_______________

See & Eat -hanke on EU:n Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT:n) elintarvikealan innovaatioyhteisön EIT Foodin rahoittama ja on osa EU:n Horisontti 2020 ohjelmaa. Hanketta johtaa Readingin yliopiston professori Carmel Houston-Price. Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osaston tutkimusryhmä tutkii lasten ja lapsiperheiden ravitsemusta sekä muita elintapoja ja niiden yhteyttä terveyteen sekä lapsen ruokaympäristöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maijaliisa Erkkola, maijaliisa.erkkola@helsinki.fi, puh. 050 4160 389
@Maikkie1

Essi Skaffari, essi.skaffari@helsinki.fi
@EssiSkaffari

Kuvat

Kuvakaappaus See & Eat -verkkosivustolta löytyvästä parsakaali-e-kirjasta.
Kuvakaappaus See & Eat -verkkosivustolta löytyvästä parsakaali-e-kirjasta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

 

Tiedeviestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki, @AgroForHelsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Yli 10 miljoonan euron EU-hanke valjastaa tekoälyn ja genomitiedon sairauksien ennaltaehkäisyyn18.1.2021 13:07:35 EETTiedote

Helsingin yliopiston koordinoimassa viisivuotisessa EU-hankkeessa pyritään kehittämään ja hyödyntämään uudenlaisia genomitietoon perustuvia sairastumisriskin arviointiin soveltuvia työkaluja. INTERVENE-hankkeen tavoitteena on osoittaa tekoälyn hyödyntämisen edut genomitietoon perustuvia sairastumisriskiarvioita laadittaessa sekä testata riskitiedon hyödyntämistä käytännön potilastyössä.

Hammasriipukset kertovat hirven tärkeästä asemasta kivikaudella14.1.2021 12:49:21 EETTiedote

Miltä tuntuisi kävellä yllä takki, mekko tai hame johon on kinnitetty kolmisensataa hirven etuhammasta? Hirvi oli pohjoisen havumetsävyöhykkeen kansojen merkittävin eläin, ja etuhampaat ehkä hirven halutuin osa. Etuhampaista tehtiin riipuksia, joita sidottiin kuiduista tai jänteistä tehdyillä nauhoilla. Noin 8200 vuotta sitten eläneiden metsästäjä-keräilijöiden haudoista löytyneiden tuhansien hirvenhammaskorujen valmistustekniikka kertoo yhtenäisestä kulttuurista ja tarkoista säännöistä.

Pienilmasto muovailee ja mullistaa pohjoisen hyönteisyhteisöjä ja niiden vuorovaikutusprosesseja: kasvituhoja ja loisintaa14.1.2021 10:26:36 EETTiedote

Ilmasto ja sen muutokset vaikuttavat paitsi lajeihin myös lajien muodostamiin monimutkaisiin vuorovaikutusverkkoihin. Nyt Helsingin yliopiston Spatial food web ecology -tutkimusryhmä osoittaa, miten pienilmasto muotoilee eliöyhteisöjen jokaista osaa yksittäisten lajien runsauksista lajien vuorovaikutuksiin ja vuorovaikutuksista syntyviin kasvintuhoihin. Näiden tulosten valossa näyttää, että ilmastonmuutos voi mullistaa pohjoisen hyönteisten valtarakenteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme