Helsingin yliopisto

Kasvikset leikki-ikäisille maistuvammiksi kuvien ja e-kirjojen avulla

Jaa
Leikki-ikäiset hyväksyvät uudet kasvikset paremmin, kun ne ovat ensin tulleet tutuiksi kuvista. Suomenkieliset See & Eat -e-kirjat ja pelit opettavat, miltä kasvikset näyttävät, mistä ne tulevat ja miten niitä voi käyttää ruoanlaitossa.
Kuvakaappaus See & Eat -verkkosivustolta löytyvästä parsakaali-e-kirjasta.
Kuvakaappaus See & Eat -verkkosivustolta löytyvästä parsakaali-e-kirjasta.

Suomalaislasten ja -aikuisten yksi keskeisin ravitsemushaaste on lisätä kasvisten kulutusta ja monipuolistaa niiden valikoimaa ravinnossa. Kasviksia voi kuitenkin olla haastavaa lisätä pienten lasten lautaselle, sillä ne sisältävät usein tottumista vaativia karvaita ja kitkeriä makuja. Ensimmäisillä kerroilla lapsi helposti kieltäytyy maistamasta, mutta tutustuu uuteen ruokalajiin muilla aisteilla.

– Tutkimuksissa on osoitettu, että kasvisten hyväksyttävyyttä voidaan lisätä tutustumalla kasviksiin ensin kuvien avulla. Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) rahoittaman See & Eat -projektin tavoitteena oli kehittää helppokäyttöisiä ja laadukkaita materiaaleja, joiden avulla vanhemmat voivat tutustuttaa lapsensa uusiin kasviksiin, sanoo Suomen tutkimusryhmää johtava ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta.

Projektissa luotiin verkkosivusto erityisesti lapsiperheiden ruokailun tueksi ja varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Verkkosivustolta löytyy suomeksi, englanniksi, italiaksi, puolaksi, hollanniksi ja ranskaksi 27 kasvisaiheista e-kirjaa, joiden avulla lapset oppivat miltä kasvikset näyttävät, mistä ne tulevat ja miten niitä voi käyttää ruoanlaitossa. Suomalaiseen e-kirjastoon on lisätty myös viisi marjakirjaa.

E-kirjoja voi katselemisen lisäksi muokata omin äänityksin, videoin ja kuvin
Our Story 2 -sovelluksessa. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi tabletille ja älypuhelimeen iOS- tai Android-käyttöjärjestelmille. Sovelluksen avulla voi tehdä myös omia kuvakirjoja.

See & Eat -sivustolla on myös kasvisaiheisia pelejä, leikkejä ja toimintavinkkejä. Esimerkiksi KasvisAisti-leikissä tutkitaan kasviksia tunto-, haju- ja näköaistin avulla, ja Kasviskortit sopivat kasvisten nimien ja ominaisuuksien arvuutteluun.

Sivustolla on ohjeet myös vihanneskrassin kasvattamiseen sekä ostoslistapohja, jonka täyttämiseen lapset voivat osallistua ja valita esimerkiksi ostettavat kasvikset.


_______________

See & Eat -hanke on EU:n Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT:n) elintarvikealan innovaatioyhteisön EIT Foodin rahoittama ja on osa EU:n Horisontti 2020 ohjelmaa. Hanketta johtaa Readingin yliopiston professori Carmel Houston-Price. Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osaston tutkimusryhmä tutkii lasten ja lapsiperheiden ravitsemusta sekä muita elintapoja ja niiden yhteyttä terveyteen sekä lapsen ruokaympäristöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maijaliisa Erkkola, maijaliisa.erkkola@helsinki.fi, puh. 050 4160 389
@Maikkie1


Essi Skaffari, essi.skaffari@helsinki.fi
@EssiSkaffari

Kuvat

Kuvakaappaus See & Eat -verkkosivustolta löytyvästä parsakaali-e-kirjasta.
Kuvakaappaus See & Eat -verkkosivustolta löytyvästä parsakaali-e-kirjasta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

 

Tiedeviestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki, @AgroForHelsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye