Meeat Food Tech Oy

“Kasvilihagate" sai viimein päätöksen Korkeimmassa hallinto-oikeudessa: burgerpihvi-nimen käyttö sallittiin kasvipohjaisissa tuotteissa, kasviliha-sanalle kielto

Jaa
Korkein hallinto-oikeus (KHO) on tänään julkistanut päätöksensä, jonka mukaan burgerpihvi-nimeä saa käyttää kasvipohjaisen pihvin markkinoinnissa. Samalla KHO kielsi kasviliha-sanan käytön.
KHO on tänään julkistanut päätöksensä, jonka mukaan burgerpihvi-nimeä saa käyttää kasvipohjaisen pihvin markkinoinnissa.
KHO on tänään julkistanut päätöksensä, jonka mukaan burgerpihvi-nimeä saa käyttää kasvipohjaisen pihvin markkinoinnissa.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan johtaja määräsi marraskuussa 2019 silloisen Pouttu Oy:n muuttamaan tuotteidensa "Muu Burgerpihvi" ja "Muu Kasvilihapulla" markkinointia ja kielsi burgerpihvi- ja kasviliha-sanojen käytön harhaanjohtavana markkinointina. Edellisen oikeuskäsittelyn jälkeen MUU-tuotteita valmistava MeEat Food Tech Oy on irtaantunut Pouttu Oy:stä itsenäiseksi yritykseksi. 

Korkeimman oikeuden päätös on MeEatille merkittävä ja vaikka ratkaisu ei ollut täysin myönteinen, antaa se mahdollisuuden jatkaa burgerpihvien markkinointia. MeEat aikoo mahdollisesti hakea burgerpihvipakkausten muutoksesta johtuvia korvauksia valtiolta.

“Vaikka kasviliha-sanaa ei vieläkään saa käyttää markkinoinnissa, uskomme vahvasti, että kuluttajat jatkavat sanan käyttöä ja se vakiintuu tulevaisuudessa normaaliksi ilmaisuksi suomenkieleen. Yhä useammat kuluttajat pitävät jo kasvisruokapäiviä ja lihan vaihtaminen vastaavaan kasviproteiinituotteeseen on helpompaa ja maistuvampaa kuin koskaan”, MeEatin toimitusjohtaja Mikko Karell sanoo ja jatkaa: "Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että saamme nyt myydä kasvipohjaista pihviä. Eihän sillä lopulta ole väliä, mistä se liha on tehty, vaan siitä, että ruuan tulee maistua hyvältä."

KHO:n päätöksessä todetaan, että täysin kasvipohjaisten lihaa jäljittelevien tuotteiden kysyntä ja tarjonta on viime vuosina lisääntynyt elintarvikemarkkinoilla, mutta sanotunlaisille tuotteille ei ole toistaiseksi säädetty virallisia nimikkeitä unionin tai kansallisessa lainsäädännössä siten kuin esimerkiksi maitotuotteille on. Vaikka täysin kasvipohjaisia elintarvikkeita säännöllisesti käyttävä kuluttaja todennäköisesti on tietoinen kyseisenlaisten elintarvikkeiden sisällöstä ja laadusta, sanaa ”kasviliha” ei voida vielä tällä hetkellä pitää suomen kielessä sillä tavoin vakiintuneena tai tavanomaisena ilmaisuna, että keskivertokuluttaja sen perusteella ymmärtäisi ilman selittämistä tuotteen olevan lihaa jäljittelevä, täysin kasviperäinen elintarvike. Sana ”kasviliha” ei ole siten verrattavissa esimerkiksi hedelmälihaan, jota voidaan pitää vakiintuneena ilmaisuna kuvaamaan hedelmän maltoa esimerkiksi tuoremehussa. 

Tapausta on seurattu myös Suomen rajojen ulkopuolella muun muassa European Vegetarian Union ja Good Food Instituten toimesta, sillä myös Euroopassa on käynnissä plant-meat-termin käyttöön liittyviä selvityksiä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Karell
Toimitusjohtaja, MeEat Food Tech Oy
+358 40 5105 301
mikko.karell@meeat.co

Annette Kauppinen
Markkinointi- ja viestintäjohtaja, MeEat Food Tech Oy
+358 40 5566 537
annette.kauppinen@meeat.co

Kuvat

KHO on tänään julkistanut päätöksensä, jonka mukaan burgerpihvi-nimeä saa käyttää kasvipohjaisen pihvin markkinoinnissa.
KHO on tänään julkistanut päätöksensä, jonka mukaan burgerpihvi-nimeä saa käyttää kasvipohjaisen pihvin markkinoinnissa.
Lataa
MeEat Food Techin MUU Royale Burger
MeEat Food Techin MUU Royale Burger
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Meeat Food Tech Oy
Tapiontori 3 B
02100 Helsinki

https://meeat.co/fi/

MeEat Food Tech Oy
MeEat kehittää herkullisia ja kestäviä kasvipohjaisia tuotteita, joilla on helppo korvata liha arkisissa ja tutuissa resepteissä. Meeat-tuotteiden raaka-aineena käytetään muun muassa fermentoitua härkäpapua, herneproteiinia ja vehnää. MeEat on Suomen markkinajohtaja  kasviproteiinikategoriassa ja sillä on valikoimassaan yli 50 kasvipohjaista tuotetta makkaroista kastikkeisiin.Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.