Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kasvupalvelu-uudistuksessa on tunnistettava suurten kaupunkiseutujen rooli kasvun luomisessa

Jaa

Kunnilla on myös sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen alueillaan päävastuu kasvun, elinvoiman, innovaatioiden ja investointien edistämisestä. Tämä korostuu suurimmilla kaupunkiseuduilla, arvioi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina Pohjois-Savon liiton ja Kuntaliiton yhteisessä seminaarissa Siilinjärvellä 2.6.2017.

KUNTALIITTO TIEDOTTAA
2.6.2017
Julkaistavissa klo 12.15

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina Pohjois-Savossa:

Kasvupalvelu-uudistuksessa on tunnistettava suurten kaupunkiseutujen rooli kasvun luomisessa

Kunnilla on myös sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen alueillaan päävastuu kasvun, elinvoiman, innovaatioiden ja investointien edistämisestä. Tämä korostuu suurimmilla kaupunkiseuduilla, arvioi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina Pohjois-Savon liiton ja Kuntaliiton yhteisessä seminaarissa Siilinjärvellä 2.6.2017.

- Kunnilla on kasvun edistämiseen omien verotulojen muodossa kannusteet sekä yleisen toimialan puitteissa laaja keinovalikoima ja liikkumatila. Tämän tulee näkyä parhaillaan käynnissä olevassa kasvupalvelu-uudistuksen viimeistelyssä kuntien ja maakuntien työnjakoa linjattaessa. Olosuhteiden ja tarpeiden erilaisuus maan eri osissa on myös huomioitava. Kuntakentän laajaa lausuntopalautetta ei voi ohittaa, korosti Reina.

Kuntaliitto on kasvupalvelulakia koskevassa lausunnossaan katsonut, että kasvupalveluiden järjestämisvastuun siirrosta sopimisen tarve korostuu suurimmilla kaupunkiseuduilla, jolloin maakunta vastaisi muun alueensa kasvupalveluista. Tämän tulisi olla myös jatkovalmistelun lähtökohtana tilanteessa, jossa näiden kaupunkiseutujen olosuhteet, tarpeet ja kasvupanostukset ovat pitkälti verrannollisia jo hyväksyttyyn pääkaupunkiseudun erillisratkaisuun.

- Ratkaisu selkeyttäisi työnjakoja ja tehostaisi julkisten kasvupalveluvoimavarojen vaikuttavuutta. Asiassa olisi mahdollista edetä myös kokeilujen kautta, jolloin lähtökohtaisesti kaupunki toimisi järjestäjänä tarkoituksenmukaisten kasvupalvelujen osalta, Reina ehdottaa.

Kuntien on lausunnolla olleen kasvupalvelulakiesityksen mukaan mahdollista osallistua maakuntien järjestämien kasvupalveluiden tuotantoon vain erillisten markkinoilla kilpailutilanteessa toimivien yhtiöiden kautta.

- Kuntien mahdollisuus tuottaa myös suoraan kasvupalveluja on mahdollistettava. Kokonaan yhtiöittämisen ulkopuolelle on voitava jättää vaikeimmin työllistyville tarkoitettu palvelukokonaisuus, johon sisältyy esimerkiksi työ- ja toimintakyvyn arviointi sekä palvelutarpeen arviointi, työpajatoiminta, piilotyöpaikkojen etsiminen, matalan kynnyksen työpaikkojen räätälöinti sekä palvelujen yhteensovittaminen, Reina vaati.

Kunnat ovat panostaneet elinkeinojen edistämiseen jo pitkään

Kunnat ja erityisesti suurimmat kaupunkiseudut panostavat elinkeinojen edistämiseen ja työllisyyteen sekä investointeihin moninkertaisesti verrattuna niihin valtion TE-hallinnon resursseihin, joita nyt kootaan maakunnille kasvupalveluiksi, huomautti Reina.

- Tämä näkyy suoraan elinkeinoja ja työllisyyttä edistävän resursoinnin lisäksi muun muassa innovaatioympäristöihin panostamisena sekä kasvua luovana yhteistyönä muun muassa korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yrityskentän kanssa. Myös kasvun kannalta tärkeät vastuut maankäytöstä, kaavoituksesta ja pitkälti myös liikennejärjestelmästä ovat kunnilla. Näitä panostuksia ei ole varaa vaarantaa.

Lisätietoja
Timo Reina, varatoimitusjohtaja, p. 050 5262158

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kunnat.net on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Utredning av professor Petri Kuoppamäki: Ställningen för landskapens nationella servicecenter bör omvärderas i vård- och landskapsreformen16.1.2018 10:01Tiedote

Petri Kuoppamäki, professor i företagsjuridik, har på uppdrag av Kommunförbundet, Finlands kommunstiftelse och de kommunägda bolag som producerar ekonomi- och personalförvaltningstjänster utrett hur den föreslagna produktionsmodellen för centraliserade stödtjänster överensstämmer med konkurrenslagstiftningen, EU:s regler för statligt stöd och upphandlingslagstiftningen.

Selvitys: Maakuntien valtakunnallisten palvelukeskusten asema sote- ja maakuntauudistuksessa arvioitava uudelleen16.1.2018 09:58Tiedote

Yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki on Kuntaliiton, Suomen Kuntasäätiön sekä kuntaomisteisten talous- ja henkilöstöhallinnon palveluja tuottavien yhtiöiden toimeksiannosta selvittänyt ehdotetun keskitettyjen tukipalveluiden tuotantomallin yhteensopivuutta kilpailulainsäädännön, EU:n valtiontukisäännösten ja hankintalainsäädännön kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme