Espoon seurakuntayhtymä

Katastrofhjälp till jordbävningsoffer i Syrien

Dela
Esbo församlingar har beviljat 30 000 euro i bistånd till jordbävningsoffer i Syrien. Hjälpen kanaliseras via Kyrkans Utlandshjälp, som har arbetat i Syrien sedan 2017.
Foto: Kyrkans Utlandshjälp
Foto: Kyrkans Utlandshjälp

Jordbävningarna som började på morgonen måndagen den 6.2. 2023 har orsakat enorma skador i Turkiet och norra Syrien. Den första skalvet som hade en magnitud på 7,8 följdes av flera efterskalv som gjorde att byggnader rasade. Tiotusentals människor har dött och skadats. Människor har evakuerats från skadeområdena till tillfälliga skydd.

Lokala anställda vid Kyrkans Utlandshjälps landskontor har kartlagt skadorna av jordbävningarna i Aleppo, Hama, Idleb och Raqqa. Det är för närvarande kallt i området och på grund av risken för att byggnader rasar måste många som flytt jordbävningen nu vistas utomhus. I detta skede är det i synnerhet viktigt att förse jordbävningsoffren med sådana förnödenheter som hjälper dem att klara vintern.

I det första skedet kommer de anställda att dela ut filtar, madrasser, ficklampor, presenningar som skydd samt vinterkläder för barn och vuxna till 1 000 familjer, dvs. cirka 5 000 personer. Behovet av hjälp kartläggs ännu på andra områden som hör till landskontorets område. Efter akut nödhjälp strävar man efter att garantera barnen en så snabb och trygg återgång till utbildningen som möjligt

Esbo församlingar har i år reserverat 80 000 euro för katastrofhjälp. Det gemensamma kyrkorådet för Esbo församlingar fattade beslut om hjälpen vid sitt möte den 13 februari 2023. Användningen av hjälpen rapporteras till församlingarna enligt normal praxis.

Mer information:

Eero Jokela, 050 324 8746, eero.jokela@evl.fi
Direktör för gemensamt församlingsarbete, Esbo kyrkliga samfällighet
 

Bilder

Foto: Kyrkans Utlandshjälp
Foto: Kyrkans Utlandshjälp
Ladda ned bild

Länkar

Om

Espoon seurakuntayhtymä
Espoon seurakuntayhtymä
Kirkkokatu 1, PL 200
02771 Espoo

09 80501https://www.espoonseurakunnat.fi
Esbo svenska församling, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta och Tapiolan seurakunta bildar Esbo kyrkliga samfällighet med knappt 160 000 medlemmar och ca 500 anställda.

Följ Espoon seurakuntayhtymä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon seurakuntayhtymä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum