Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Katharina Grossen kokonaisvaltaiset maalaukset täyttävät HAMin kaarihallit

Jaa

HAM Helsingin taidemuseo aukeaa yleisölle rajoitetusti tiistaina 8. kesäkuuta 2021. Samana päivänä Tennispalatsissa avautuu saksalaisen taiteilijan Katharina Grossen näyttely Chill Seeping from the Walls Gets Between Us. Grosse on tullut kansainvälisesti tunnetuksi suurikokoisista, tilallisista maalauksistaan, jotka hän ruiskumaalaa esineiden, arkkitehtuurin ja maiseman päälle. Ensimmäisessä yksityisnäyttelyssään Suomessa Grosse ottaa haltuunsa HAMin yläkerran molemmat kaarihallit. Esille tulee kaksi uutta teoskokonaisuutta, joissa Grosse muuntaa näyttelytilat massiivisiksi, kokonaisvaltaisiksi tilataideteoksiksi. Toisen teoksista taiteilija maalaa paikan päällä käyttäen taiteelleen tunnusomaisia kirkkaita ja hehkuvia värejä. Grossen kaksiulotteisuuden konventioita uhmaava maalaustaide voidaan nähdä eräänlaisena väliintulona, rajoista piittaamattomana arkkitehtuurin ja pintojen yli maalaamisena, tai kalvona eri todellisuuksien välissä.

Photo: Jens Ziehe. © 2021 Katharina Grosse and VG Bild-Kunst, Bonn
Photo: Jens Ziehe. © 2021 Katharina Grosse and VG Bild-Kunst, Bonn

Grosse maalaa kaikille mahdollisille alustoille sekä sisällä että ulkotiloissa. Teollinen maaliruisku antaa taiteilijalle lisää ulottuvuutta valtavien teostensa toteuttamiseen. Nopea työskentelytapa mahdollistaa Grosselle saumattoman yhteyden ajatuksen ja toiminnan välillä. Väreinään hän käyttää akryylimaaleja ja niiden valmiita tehdasvärejä, jotka sekoittuvat uusiksi sävyiksi vasta maalauspinnalla. Valmiissa maalauksessa on nähtävissä taiteilijan ajatuksenjuoksu ja liikkuminen tilassa.

HAMin eteläisen hallin täyttää kolmiulotteinen maalaus, jonka pohjana on yli tuhat metriä solmuiksi koottua kangasta. Taiteilija maalasi alas katosta laskostuvaa ja lattialle levittäytyvää kangasvuoristoa paikan päällä. Kymmenistä päällekkäin ja lomittain asettuneista värisävyistä muodostuu valtava maalaus, jonka sisälle yleisö pääsee astumaan. Jokaisen askeleen myötä teos näyttäytyy erilaisena. Sen fyysiseen kokemiseen vaikuttavat katsojan oma liikkuminen ja näkökulman vaihdokset sekä muiden katsojien oleminen tilassa.

HAMin pohjoisessa hallissa nähtävä teos koostuu tilaan labyrinttimäisesti ripustetuista, katosta lattiaan ulottuvista, silkinohuista kankaista. Kankaille on painettu taiteilijan ottamia valokuvia työhuoneiltaan ja aiemmista installaatioistaan. Kuvissa toistuvat maalausprosessin jättämät jäljet seinissä ja lattioilla, ja niissä näkyy valmisteilla olevia ja valmiita teoksia sovitettuina tilojen mittasuhteisiin. Niissä palataan näkymättömän tilan, poissaolevan tilan ja laskostetun materiaalin käsitteisiin. Taide ja taiteilija ovat poissa, mutta kuitenkin lähellä. Kuvatulosteet siirtävät alun perin paikkaan sidotun ja väliaikaisen maalauksen sekä sen ylijäämän uuteen tilaan, jossa värit loistavat todellisina.

Kangastulosteisiin perustuvia teoksia on nähty osana näyttelyä muun muassa Tukholmassa ja Shanghaissa. HAMin teoskokonaisuus on ainutlaatuinen laajuudessaan ja uudenlaisena aluevaltauksena Grossen tuotannossa. Se tutkii ”maalauksen potentiaalia”:

Valokuvatulosteissa maalaustaiteen pantopiaan yhdistyy pankronia: maalaustaide pystyy ilmenemään sekä kaikkialla että kaikkina aikoina – maalaus on läsnä silloinkin, kun sitä ei voida enää tai vielä nähdä. (Ulrich Loock: Katharina Grosse –pantopokronia, essee Katharina Grossen näyttelyjulkaisussa, HAM 2021)

Freiburg im Breisgaussa 1961 syntynyt Katharina Grosse elää ja työskentelee Berliinissä ja Uudessa-Seelannissa. Hänen viimeaikaisia näyttelyjään ja paikkasidonnaisia maalauksiaan ovat mm. psychylustro, Philadelphia Mural Arts Programme (2014); yes no why later, Garage Museum of Contemporary Art, Moskova (2015); Seven Hours, Eight Rooms, Three Trees, Museum Wiesbaden (2015); Untitled Trumpet, 56. Venetsian biennaali (2015); Rockaway, MoMA PS1:n Rockaway! –projekti, Fort Tilden, New York (2016); Asphalt Air and Hair, ARoS-triennaali, Århus (2017); The Horse Trotted Another Couple of Metres, Then It Stopped, Carriageworks, Sydney (2018); Wunderbild. Prahan kansallisgalleria (2018/2019); Mumbling Mud, chi K11 -taidemuseo, Shanghai (2018/2019) ja chi K11 –taidetila, Guangzhou (2019); ja viimeisimpänä It Wasn’t Us, Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berliini (2020/2021).

Chill Seeping from the Walls Gets between Us -näyttelyn ovat kuratoineet HAMin näyttelypäällikkö Pirkko Siitari ja amanuenssi Sanna Tuulikangas. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan HAMin tuottama samanniminen kirja. Katharina Grosse on myös yksi kesällä 2021 avautuvan Helsinki Biennaalin taiteilijoista.
 
Katharina Grosse: Chill Seeping from the Walls Gets between Us / HAM Helsingin taidemuseo 8.6.2021–23.1.2022

HAM avataan 8.6. pienelle asiakasmäärälle tavalla, jossa kävijät voivat tosiasiallisesti säilyttää kahden metrin etäisyyden muihin kävijöihin. Yhdessä tilassa voi olla enintään 10 henkilöä kerrallaan ja koko museossa enintään 50 henkilöä. Salivalvojat seuraavat tilannetta ja ohjeistavat asiakkaita siten, että varmistetaan riittävä väljyys tiloissa. Mahdollisuuksien mukaan avaamista tuetaan ennakkolipunmyynnillä tai –ilmoittautumisella.

Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia)

HAM Helsingin taidemuseo
Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8
00100 Helsinki
Avoinna: ti 10-17.30, ke-su 11.30-19, ma suljettu (Huom! Aukioloajat ovat muuttuneet)
Liput: 12/10 €, alle 18 vuotiaat ilmaiseksi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

näyttelypäällikkö Pirkko Siitari, HAM, puh. 040 590 8803 , pirkko.siitari@hel.fi
amanuenssi Sanna Tuulikangas, HAM puh. 040 178 3537, sanna.tuulikangas@hel.fi
tiedottaja Karri Buchert, puh. 050 304 6707, karri.buchert@hel.fi

Kuvat

Photo: Jens Ziehe. © 2021 Katharina Grosse and VG Bild-Kunst, Bonn
Photo: Jens Ziehe. © 2021 Katharina Grosse and VG Bild-Kunst, Bonn
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Odes app Obotti använder artificiell intelligens för att hjälpa sina kunder att hitta något att läsa16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

I Helsingfors centrumbibliotek Ode har man tagit i bruk en bokrekommendationsrobot, som hjälper en att hitta intressanta saker att läsa. Obotti rekommenderar litteratur ur Odes hyllor som motsvarar användarens egna unika smak. Obotti är ett exempel på försöken med artificiell intelligens som Helsingfors stad utför, genom vilka man vill förbättra servicen.

Lotta Kemppinen vuoden helsinkiläisurheilija12.6.2021 17:35:00 EEST | Tiedote

Juoksija Lotta Kemppinen on valittu vuoden helsinkiläisurheilijaksi. Kemppinen saavutti EM-hallikilpailuissa Puolan Torunissa hopeaa naisten 60 metrillä 7. maaliskuuta 2021. Kemppinen paransi talven aikana 60 metrin Suomen ennätystä kahdesti, ja matkan SE kirjataan tällä hetkellä lukemiin 7,16, jonka Kemppinen juoksi 20. helmikuuta 2021. Kauden tulosten perusteella Kemppinen sai myös kisapaikan Tokion olympialaisiin. Hänen edustamansa seura on helsinkiläinen HIFK-Friidrott rf.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme