HUS-kuntayhtymä

Kätilöopiston sairaalasta luopuminen uudistaa Hyksin synnytystoimintaa

Jaa

Synnytystoiminnan lopettaminen Kätilöopiston sairaalassa on asettanut Hyksin synnytystoiminnan odottamattoman haasteen eteen. Ratkaisuna ovat uudenlaiset toimintatavat kuten Perhepesähotelli, Synnyttäjien salonki ja kätilöiden kotikäynnit.

Kätilöopiston sairaalaan voi hakeutua synnyttämään 18.10.2017 klo 14.00 saakka. Tämän jälkeen synnytystoimintaa on pääkaupunkiseudulla Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa. Lisäksi HUS:ssa voi synnyttää Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa. Jatkossa Naistenklinikalla hoidetaan noin 9 500 synnytystä ja Jorvin sairaalassa 4 000-4 500 synnytystä vuosittain. Synnyttäjät voivat edelleen vapaasti valita mihin HUS:n synnytyssairaalan he hakeutuvat synnyttämään.

- HUS:n pitkän tähtäimen suunnitelmissa on ollut Kätilöopiston sairaalasta luopuminen, koska Hyksin synnytystoiminnan keskittäminen kahteen sairaalaan mahdollistaa henkilöstön osaamisen hyödyntämisen aiempaa joustavammin. Luopuminen Kätilöopiston sairaalan tiloista näin nopealla aikataululla on iso haaste, mutta suunnitelmat ovat valmiit ja selviämme kyllä, kertoo toimialajohtaja Seppo Heinonen.

Synnytysten hoito

Synnytysten hoidossa Hyksissä yhdistyvät synnyttäjän toiveiden mukainen toiminta, synnytysrauha ja yliopistosairaaloiden turvallisuus. Kivun hoitoon on tarjolla ei-lääkkeellisiä ja lääkkeellisiä vaihtoehtoja (mm. puudutuksia). Kätilön jatkuvalla seurannalla ja läsnäololla lisätään äitien turvallisuuden tunnetta sekä varmistetaan, että ongelmatilanteet huomataan ajoissa.

Naistenklinikan maaliskuussa 2017 käyttöön otetussa L-siivessä on 16 synnytyshuonetta. Naistenklinikan neljännessä kerroksessa sijaitsee lisäksi vuonna 2013 valmistuneita synnytyshuoneita. Nämä tilat toimivat väistötiloina synnytysosaston remontin aikana. Tilat otetaan nyt pienen tauon jälkeen uudelleen synnytystoimintaan. Synnytyshuoneiden määrä Naistenklinikalla lisääntyy kuudella, jolloin synnytyshuoneiden kokonaismäärä on 22.

Jorvin sairaalassa synnytyshuoneiden määrää tullaan lisäämään kahdella synnytyshuoneella heti Kätilöopiston sairaalan synnytystoiminnan loppuessa. Jorvin sairaalan synnytystoiminta siirtyy vuoden 2018 alussa Espoon sairaalaan täysin uusiin tiloihin. Tällöin synnytyshuoneiden määrä kasvaa vielä yhdellä, jolloin synnytyshuoneiden kokonaismääräksi tulee 10.

Hoito synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeisessä hoidossa uutuutena on Perhepesähotelli Cumulus Meilahdessa. Se on suunnattu terveille äideille ja vastasyntyneille, joilla ei ole lääketieteellistä hoidon tai seurannan tarvetta.

-Perhepesässä synnyttäjä ja kumppani saavat olla rauhassa yhdessä vauvaan tutustuen. Perhe hoitaa itse vauvaansa. Perhepesässä on hoitajia ympäri vuorokauden. He neuvovat, ohjaavat ja auttavat tarvittaessa useamman kerran ennen kotiutumista hoitotapaamisilla, kertoo ylihoitaja Katja Koskinen.

Perhepesässä on panostettu synnytyksen jälkeisiin rauhallisiin ensihetkiin perhehuoneessa, yksilölliseen perheen tarpeista lähtevään ohjaukseen sekä varhaiseen kotiutumiseen.

Ennen Perhepesähotelliin siirtymistä perheet viettävät synnytysosastolla 6-12 tuntia joko synnytyshuoneessa tai erityisesti toimintaan suunnitellussa Synnyttäjien salongissa. Tänä aikana seurataan äidin ja vastasyntyneen vointia synnytyksen jälkeen, ja vanhemmat saavat ohjausta mm. vauvan hoidosta ja imetyksestä. Salongista on mahdollista kotiutua.

Marraskuun aikana käynnistetään kätilöiden kotikäynnit varhain kotiutuneille synnyttäjille. Kotikäynnillä kätilö käy perheen kanssa läpi vauva-arjen käynnistymiseen liittyviä asioita sekä vastaa kysymyksiin. Kotikäyntejä tehdään pääkaupunkiseudulla.

Lapsivuodeosastot Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa jatkavat toimintaansa kuten tähänkin asti.

HUS luopuu synnytystoiminnasta Kätilöopiston sairaalassa sisäilmaongelmien vuoksi. Kätilöopiston sairaalasta luopuminen edellyttää useiden toimintojen uudelleenjärjestelyjä. www.hus.fi/katiloopistonmuutto sivulla tiedotamme kootusti suunnitelmista ja aikatauluista eri toimintojen osalta.

Yhteyshenkilöt

- Toimialajohtaja Seppo Heinonen, Hyks Naistentaudit ja synnytykset, 050 436 8962
- Ylihoitaja Katja Koskinen, Hyks Naistentaudit ja synnytykset, 050 427 2323

Tietoja julkaisijasta

HUS-kuntayhtymä
HUS-kuntayhtymä
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS-kuntayhtymä

MEDIAKUTSU: Lean sosiaali- ja terveydenhuollossa -taskukirjan julkistamistilaisuus16.3.2018 08:38Tiedote

Tervetuloa Lean sosiaali- ja terveydenhuollossa -taskukirjan julkistamistilaisuuteen perjantaina 23.3. klo 08.20 – 08.50 Biomedicum Helsinki 1, luentosali 1 Haartmaninkatu 8, Helsinki Lean sosiaali- ja terveydenhuollossa -taskukirjassa esitellään lean-lähestymistapa ja erilaisia menetelmiä, joita terveydenhuollon ja sosiaalitoimen ammattilaiset voivat soveltaa toiminnan kehittämiseksi. Kirja on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille avaamaan lean-kehittämisen perusteita, joita on mahdollista syventää kirjallisuuteen tutustumalla ja erilaisissa koulutustilaisuuksissa. Teoksen ovat kirjoittaneet HUS Lean-kehittämisen yksiköstä Jyrki Perttunen, Esko Korhonen, Ritva Jokela ja Henna Korte, ja sen on kustantanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Kirjasta on otettu 20 000 kappaleen painos. Taskukirjan julkistaminen on osa tilaisuutta, jossa esitellään ensimmäisen HUS:n tuottaman johdon lean-koulutuksen lopputöitä. Kahvitarjoilu klo 8.00. Lisätietoja Ylilääk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme