Vaasan kaupunki - Vasa stad

Katriina Haikala piirtää muotokuvaa naisista – piirustusperformansseja myös Vaasassa osana syksyn näyttelyä

Jaa
Taiteilija Katriina Haikala piirtää naisten muotokuvia julkisissa tiloissa, kuten museoissa ja gallerioissa. Kohtaamiseen perustuva piirustusperformanssi on jatkunut vuodesta 2017 ja toteutuu Oslon, Pariisin ja New Yorkin jälkeen myös Vaasassa osana tulevaa näyttelyä, joka avautuu syyskuussa Kuntsin modernin taiteen museossa.
Katriina Haikala. Kuva: Noora Lehtovuori.
Katriina Haikala. Kuva: Noora Lehtovuori.

Piirustusperformanssi on nimeltään Social Portrait – Women Only, ja siinä Katriina Haikala piirtää esiin taidehistoriassa unohdettua naisen kuvaa. Muotokuvien kautta taiteen historia kietoutuu osaksi vallan historiaa, ja vallalla on tunnetusti ollut hyvin homogeeniset kasvot. Tästä syystä Haikala piirtää ainoastaan naisia jokaisen itsemäärittelyoikeutta kunnioittaen.

Haikalan tavoitteena on tasapainottaa taiteen kaanonia piirtämällä mahdollisimman paljon muotokuvia naisista. Vuodesta 2017 lähtien Haikala on ikuistanut lähes 1000 naista eri puolilla maailmaa; Suomessa, Isossa-Britanniassa, Norjassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Piirustusperformanssi tapahtuu julkisessa tilassa, kuten museossa tai galleriassa yleisön ympäröimänä. Haikalan mukaan juuri se tekee naiset näkyväksi taidehistorian kontekstissa.

–Nähdyksi tuleminen on olennainen osa olemassaolon kokemusta. Tästä syystä piirtäessäni en katso paperia ollenkaan, vaan katson intensiivisesti edessäni istuvaa naista. Tällä menetelmällä haluan korostaa naisten näkymistä ja siten tunnustamista, kertoo Katriina Haikala.

Taiteilija piirtää aina kaksi muotokuvaa jokaisesta naisesta ja mallina ollut saa valita itselleen toisen muotokuvan.

Haikala osallistuu performatiivisella esityksellään Kuntsin modernin taiteen museossa syyskuussa avautuvaan ryhmänäyttelyyn Viivasta tilaan. Piirustusperformanssi nähdään neljänä lauantaina näyttelyn aikana (7.10.2023, 10.2.2024, 9.3.2024 ja 6.4.2024 klo 12–14 ja 15–17). Taiteilija piirtää muotokuvia naisista, mutta kaikki ovat tervetulleita seuraamaan performanssia.

Ryhmänäyttelyssä suomalaiset ja kansainväliset nykytaiteilijat pohtivat viivan variaatioita erilaisin materiaalivalinnoin. Näyttelyn on kuratoinut Maaria Salo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maaria Salo, näyttelypäällikkö, Vaasan kaupungin museot, p. 040 353 7377, maaria.salo@vaasa.fi

Kuvat

Katriina Haikala. Kuva: Noora Lehtovuori.
Katriina Haikala. Kuva: Noora Lehtovuori.
Lataa
Katriina Haikala. Kuva: Noora Lehtovuori.
Katriina Haikala. Kuva: Noora Lehtovuori.
Lataa
Katriina Haikala. Kuva: Noora Lehtovuori.
Katriina Haikala. Kuva: Noora Lehtovuori.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme