Alvar Aalto -säätiö

KATSAUS 2018 -näyttely tuo estradille kotimaisen nykyarkkitehtuurin parhaimmiston

Jaa

Alvar Aalto -museon Galleriassa avattu Suomen arkkitehtuuria. Katsaus 2018 -näyttely luo läpileikkauksen kotimaisen nykyarkkitehtuurin parhaimmistoon ja ajankohtaisin ilmiöihin.

Näyttelyyn esiteltäväksi valitut kuusitoista arkkitehtuurin huippukohdetta edustavat ajanmukaista suunnittelua, tasokkaita korjausrakennushankkeita sekä kestävää, vastuullista kehitystä arkkitehtuurin eri osa-alueilta. Kohteiden joukossa on niin pienrakennuksia kuin mittavia asuntotuotannon ja julkisten rakennusten hankkeitakin.

”Näyttely tarjoaa yleisölle tutustumisväylän kotimaan korkeatasoisimpiin nykyarkkitehtuurin kohteisiin ja korjaushankkeisiin sekä mahdollistaa myös uudet keskustelunavaukset rakennustaiteen viimeisimmistä suuntauksista”, summaa Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.


Näyttelyssä esiteltävät kohteet ovat:

 • As. Oy Arabiankatu 8, Helsinki (Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy)
 • As. Oy Helsingin Hiirenporras ja As. Oy Kissankita, Aleksis Kiven katu 19, Helsinki(Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy)
 • As. Oy Kampin Helmi, Pohjoinen rautatiekatu 30, Helsinki (Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy)
 • Heka Koirasaarentie 36, Helsinki (Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy)
 • Savusauna, Asikkala (Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy)
 • Lonnan sauna, Helsinki (OOPEAA Office for Peripheral Architecture)
 • Tarton Paavalinkirkko, Viro, peruskorjaus (Kari Järvinen ja Merja Nieminen, arkkitehdit SAFA)
 • Töölön kirkko, Helsinki, peruskorjaus (Arkkitehtuuritoimisto Käpy ja Simo Paavilainen Oy)
 • Suvelan kappeli, Espoo (OOPEAA Office for Peripheral Architecture)
 • Helsingin kaupunginteatteri, peruskorjaus (LPR-arkkitehdit Oy)
 • Kansalliskirjasto, Helsinki, peruskorjaus (LPR-arkkitehdit Oy)
 • Aalto-yliopiston päärakennus Dipoli, Espoo, peruskorjaus (Arkkitehtitoimisto ALA Oy)
 • Center for Systems Biology Dresden, Saksa (Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy)
 • Helsingin yliopiston Tiedekulma (JKMM Arkkitehdit)
 • Kehärata, Lentoasema, Helsinki-Vantaa (PES-Arkkitehdit Oy)
 • Länsiterminaali 2, Helsinki (PES-Arkkitehdit Oy)


Esiteltävät kohteet on valinnut arkkitehtuurin ammattilaisista koostuva tuomaristo, puheenjohtajanaan portugalilainen arkkitehti Gonçalo Byrne, joka on aikaisemmin toiminut muun muassa Mies van der Rohe -palkinnon tuomarina. Tuomariston muut jäsenet ovat arkkitehti Maire Mattinen sekä arkkitehti ja toimittaja Anni Vartola.

Poimintoja kotimaisen arkkitehtuurin parhaimmistosta on esitelty näyttelyssä ja sen yhteydessä julkaistavassa kirjassa kahden vuoden välein vuodesta 2002 lähtien. SUOMEN ARKKITEHTUURIA. KATSAUS 2018 -näyttelyjulkaisuon myynnissä Alvar Aalto -museon museokaupassa näyttelyn ajan.

Katsaus 2018 tekee suomalaista arkkitehtuuria tunnetuksi myös kansainväliselle yleisölle. Arkkitehtuurimuseossa kesällä 2018 ensimmäistä kertaa nähty näyttely tulee kiertämään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Näyttelyn suunnittelusta vastaavat Hanna Anonen ja Klaus Aalto. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon, Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n ja Alvar Aalto -säätiön kesken.

Katsaus 2018 -juryn jäsenistö:
Gonçalo Byrne valmistui Lissabonin taideakatemiasta (School of Fine Arts of Lisbon) ja hänellä on kunniatohtorin arvo Lissabonin teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin laitokselta (Faculty of Architecture of the Technical University of Lisbon). Hän on opettanut useissa kansainvälisissä yliopistoissa, muun muassa Lausannessa, Venetsiassa, Mendrisiossa, Leuvenissa, Harvardissa, Pamplonassa ja Milanossa. Byrne johtaa Lissabonissa toimivaa Gonçalo Byrne Arquitectos -toimistoa ja on palkittu muun muassa A.I.C.A. / S.E.C -palkinnolla ja Ranskan arkkitehtuurin akatemian kultamitalilla (French Academy of Architecture).

Maire Mattinen on rakennussuojelun ja kulttuuriperintöhankkeiden kokenut ammattilainen, joka toimii tällä hetkellä Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Ystävät ry DAMYn puheenjohtajana. Hän on tehnyt yli 30 vuoden uran Museovirastossa eri tehtävissä mm. Rakennushistorian osaston osastonjohtajana ja restaurointiyksikön yli-intendenttinä, ja hän jäi vastikään eläkkeelle Suomenlinnan hoitokunnan johtajan virasta.

Anni Vartola on vapaa toimittaja ja arkkitehtuurikriitikko ja hän opettaa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa erikoistumisalueenaan suomalainen 1960-luvun jälkeinen arkkitehtuuri ja postmodernin arkkitehtuurin teoria.


SUOMEN ARKKITEHTUURIA. KATSAUS 2018
Alvar Aalto -museon Galleriassa 15.11.2018−20.1.2019
Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä
www.alvaraalto.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Museoamanuenssi Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi

Vt. tiedottaja Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Kuvat

As. Oy Helsingin Hiirenporras ja As. Oy Kissankita, Aleksis Kiven katu 19, Helsinki. Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy. Kuva Mika Huisman.
As. Oy Helsingin Hiirenporras ja As. Oy Kissankita, Aleksis Kiven katu 19, Helsinki. Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy. Kuva Mika Huisman.
Lataa
Suvelan kappeli, Espoo. OOPEAA Office for Peripheral Architecture. Kuva Mika Huisman.
Suvelan kappeli, Espoo. OOPEAA Office for Peripheral Architecture. Kuva Mika Huisman.
Lataa
Suvelan kappeli, Espoo. OOPEAA Office for Peripheral Architecture.
Suvelan kappeli, Espoo. OOPEAA Office for Peripheral Architecture.
Lataa
Aalto-yliopiston päärakennus Dipoli, Espoo. Peruskorjaus Arkkitehtitoimisto ALA Oy. Kuva Tuomas Uusheimo.
Aalto-yliopiston päärakennus Dipoli, Espoo. Peruskorjaus Arkkitehtitoimisto ALA Oy. Kuva Tuomas Uusheimo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Kaunis elokuinen sää suosi Alvar Aalto -viikkoa ja keräsi paikalle tuhansia kävijöitä Paimiossa ja Turussa4.9.2019 13:53:44 EESTTiedote

Elokuun viimeisellä viikolla Paimiossa ja Turussa vietetty Alvar Aalto -viikko täytti toiveet ohjelmiston monipuolisuuden ja sisällön osalta. Lämpimän aurinkoiset päivät houkuttelivat paikalle kaupunkitapahtumaan yleisöä yli odotusten ja arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen ympärille rakennettu ohjelmisto keräsi reilun viikon aikana tuhansia kävijöitä noin neljäänkymmeneen tapahtumaan kahdessa eri kaupungissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä monipuolisella arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan7.8.2019 13:00:00 EESTTiedote

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin mielenkiintoisen arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on mm. arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme