Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Katujen kevätpesut ovat alkamassa – siirräthän autosi pois tieltä

Jaa

Katujen kevätpesu aloitetaan Helsingissä ensi viikolla. Talven aikana kaduille sekä jalankulun ja pyöräilyn väylille kertynyt lika, pöly ja liukkauden torjuntaan käytetty hiekoitussepeli puhdistetaan yhteensä 2 100 kilometrin matkalta. Urakka kestää noin puolitoista kuukautta.

Katujen kevätpesu aloitetaan Helsingissä viikolla 13. Kuva: Veikko Somerpuro
Katujen kevätpesu aloitetaan Helsingissä viikolla 13. Kuva: Veikko Somerpuro

Katujen kevätpesun alkamisajankohta riippuu säästä. Ensin nostetaan karkeaa sepeliä pyöräteiltä ja vilkkaimmilta väyliltä. Hienompi hiekka-aines saadaan puhdistettua kaduilta vasta, kun yöpakkasia ei enää ole.

Katupesut etenevät kaupungin eri alueilla hieman eri tahtiin. Pesut aloitetaan sieltä, mistä lumet ja jäät ovat sulaneet. Tänä vuonna katujen puhdistusurakan arvioidaan kestävän toukokuun puoleenväliin asti.

Katso puhdistusaikataulut ja siirrä autosi tarvittaessa

Katujen puhdistus nopeutuu, kun kaupungin ei tarvitse siirtää pysäköityjä autoja pois katusiivouksen alta. Katujen puhdistusaikatauluista saa tietoa kaduilla olevien kylttien lisäksikaupungin verkkosivuilta ja tekstiviesti-palvelusta. Niistä autonomistajat voivat tarkistaa, milloin oma auto pitää siirtää pois puhdistuksen tieltä. Kyltit tuodaan paikalle vähintään kaksi päivää ennen katupesun alkua. Jos auto on pysäköity siirtokehotuskyltin pystyttämisen jälkeen, siirtokustannukset peritään auton omistajalta.

Tulossa olevat siivouskohteet näet Katujen puhdistussuunnitelmat -sivulta

Tekstiviestipalvelun kautta voit tilata tiedon, kun sinun kotikatuasi tullaan pesemään. 

Kantakaupungin jalkakäytävät kiinteistöjen vastuulla

Jalkakäytävien puhdistaminen on keskustassa kiinteistöjen vastuulla, muualla kaupunki huolehtii niistäkin. Pesu on syytä tehdä päivittäin erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla niin kauan, kun kadut pölyävät. Pesu ei kuitenkaan saa aiheuttaa liukkautta.

Kun siirtokehotuskyltit tulevat kadulle, kiinteistöt voivat lakaista hiekoitussepelin jalkakäytävältä ajoradan reunaan – mutta ei raitiovaunukiskoille –, josta kaupunki siivoaa sen pois ajoradan puhdistuksen yhteydessä. Muina aikoina hiekoitushiekkaa ei saa lakaista ajoradalla, vaan kiinteistöjen tulee kerätä jalkakäytäviltä poistettava hiekoitushiekka itse. Jos hiekka jää ajoradalle, se jauhautuu renkaiden alla katupölyksi ja aiheuttaa ilmanlaatuongelmia.

Lisätietoa kiinteistönhoitajille

Pölyä vastaan kamppaillaan monin keinoin

Katupölypitoisuuksia seurataan ja pölyä vastaan kamppaillaan monin keinoin.

Katupöly sisältää tyypillisesti nastarenkaiden irrottamaa päällystemateriaalia, hiekoitussepeliä ja tiesuolaa, ajoneuvojen tuottamia metalli- ja kumihiukkasia, hienoksi jauhautuneita kasvienosia sekä siitepölyä. Isoimmat katupölyhiukkaset saattavat sisältää myös bakteeriperäisiä yhdisteitä ja nokihiukkasia.

Helsingin kaupunki pyrkii aktiivisesti vähentämään katupölyhaittoja. Hiekoitukseen käytetään pestyä ja seulottua sepeliä, joka pölyää vähemmän kuin pesemätön sepeli. Katujen päällysteissä käytetään aiempaa lujempia materiaaleja, jotta nastojen irrottaman aineksen määrä vähenee. Pahimpina pölypäivinä katupölyä sidotaan laimealla suolaliuoksella kadun pintaan, jotta se ei pääse leviämään hengitysilmaan.

Kaupunki pyrkii myös edistämään kitkarenkaiden käyttöä talvirenkaina muun muassa viestinnän keinoin, jotta nastarenkaiden aiheuttamaa katupölyn määrää saadaan vähennettyä. Tavoite on nostaa kitkarenkaiden osuus 70 prosenttiin talveen 2030–31 mennessä. Tällä hetkellä kitkarenkaiden osuus on noin 30 prosenttia.

Katupölyn määrää seurataan kolmella HSY:n mittausasemalla.

Faktalaatikko

Vuosittain puhdistustöiden alta siirretään kaudesta riippuen 15 000 – 18 000 ajoneuvoa

Yhden ajoneuvon siirto maksaa kaupungille noin 250 euroa.

Henkilö- tai pakettiajoneuvon tai sitä pienemmän ajoneuvon omistaja/haltija maksaa normaalina työaikana klo 7–16 kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvästä ajoneuvon lähisiirrosta 91 €. Jos ajoneuvon siirtämiseen tarvitaan apulaitteita, siirtokorvaus on 123 euroa. Normaalintyöajan ulkopuolella (arkisin klo 16–22 ja klo 22 –07) sekä lauantaina, sunnuntaina ja pyhäpäivinä siirrosta tulee maksettavaksi lisäkorvaukset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylläpitoinsinööri Tarja Myller
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38538
etunimi.sukunimi@hel.f

Kuvat

Katujen kevätpesu aloitetaan Helsingissä viikolla 13. Kuva: Veikko Somerpuro
Katujen kevätpesu aloitetaan Helsingissä viikolla 13. Kuva: Veikko Somerpuro
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uuden oppaan avulla kohti kestävämpää lähivirkistysmatkailua Helsingin saaristossa9.4.2021 09:46:36 EEST | Tiedote

Ihmiset ovat kuluneen vuoden aikana löytäneet lähiluonnon ja lähiluontomatkailun yhä tiiviimmäksi osaksi arkeansa. Lisääntyvät kävijämäärät luontokohteissa edellyttävät yhä vastuullisempaa otetta ja kestävää virkistyskäyttöä tukevaa toimintaa niin kehittäjiltä kuin kävijöiltäkin. Uusi opas ja siihen liittyvä työkalu antavat käytännön keinoja kaupunkien lähellä sijaitsevien saarten kehittämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme