Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Katujen kevätpuhdistus lähestyy – uusi sovellus muistuttaa, kun auto pitää siirtää

Jaa

Helsingin kaupunki kokeilee uutta SiirtoSoitto-mobiilisovellusta, joka auttaa kaupunkilaisia varautumaan kadunvarsipysäköintiä rajoittaviin kunnossapitotöihin. SiirtoSoitto kertoo tulevista puhdistuksista ja muistuttaa rajoitusten voimaantulosta.

Katujen kevätpuhdistus alkaa lumien sulettua ja kevätsään vakiinnuttua. Kuva: Ari Rask / Helsingin aineistopankki
Katujen kevätpuhdistus alkaa lumien sulettua ja kevätsään vakiinnuttua. Kuva: Ari Rask / Helsingin aineistopankki

SiirtoSoitto-mobiilisovellus toimii iPhone- ja Android-puhelimilla, ja sen voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupoista. Sovelluksen ladannut käyttäjä valitsee kartalta alueet, joiden pysäköintiä rajoittavista töistä haluaa saada ilmoituksia. Ennakkoilmoitukset siirtokehotus-liikennemerkkejä käyttävistä puhdistustöistä ovat saatavilla koko kaupungin alueelta.

Katujen kevätpuhdistus alkaa lumien sulettua ja kevätsään vakiinnuttua. Puhdistustöistä tiedottavat siirtokehotus-liikennemerkit tuodaan katujen varsille pari päivää ennen työn alkamista ja niistä näkee milloin pysäköinti on kielletty. Kun kadulle ei pysäköidä kiellon aikaan, ei autoja jouduta siirtämään, puhdistustyöt etenevät tehokkaasti ja katu saadaan nopeasti takaisin pysäköintiin. SiirtoSoitto-palvelun toivotaan vähentävän siirrettävien autojen määrää.

SiirtoSoitto-palvelua testataan Taka-Töölössä ja Meilahdessa

SiirtoSoitto-sovelluksen soittopalvelua kokeillaan huhti–toukokuussa asukaspysäköintialueella H eli Taka-Töölössä ja Meilahdessa. Tällä alueella pysäköivät SiirtoSoiton käyttäjät saavat automaattisen puhelun, jos oma auto on siirtokehotusalueella vielä kun kunnossapitotyöt alkavat. Nopeasti toimimalla voi ehtiä itse siirtämään autonsa ja välttää kaupungin perimän siirtomaksun. Jos ajoneuvo joudutaan siirtämään, SiirtoSoitto kertoo sen uuden sijainnin.

”Toivon, että mahdollisimman moni töölöläinen ja meilahtelainen innostuu ottamaan SiirtoSoiton käyttöön, jotta kokeilu onnistuu. Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän”, sanoo sovelluksesta vastaavan Twenty Hexagons Oy:n perustaja Marco Sandrini.

Miksi kokeilu tehdään?

SiirtoSoitto-sovelluksen ensimmäinen versio syntyi syksyllä 2017 Staran toteuttamassa hackathonissa, jossa etsittiin uusia tehokkaita tapoja katujen ja puistojen hoitoon avointa dataa hyödyntämällä. Twenty Hexagons kehitti SiirtoSoitto-sovelluksen, jota kaupunki nyt kokeilee.

Helsingin kaupungilla odotetaan mielenkiinnolla SiirtoSoitto-kokeilusta saatavia tuloksia. Katujen kevätpuhdistus saataisiin tehtyä huomattavasti nopeammin, jos kaikki helsinkiläiset siirtäisivät ajoneuvonsa itse eivätkä pysäköisi siirtokehotusalueille. Palvelun jatkamisesta päätetään tämän kevään kokemusten perusteella.

”Katujen puhdistus yllättää helsinkiläiset joka kevät. Vaikka siirtokehotuskyltit laitetaan kadunvarsille hyvissä ajoin, kaupunki joutuu siirtämään hiekanpoistotyön takia vuosittain noin 15 000 ajoneuvoa tai enemmänkin”, kertoo projektipäällikkö Lauri Uski.

”Autojen ja muiden kulkupelien siirtäminen aiheuttaa kaupungille vuosittain lähes miljoonan euron kustannukset. Kustannuksia aiheutuu myös ajoneuvojen omistajille, sillä heiltä peritään siirtomaksu, jos pysäköinti on tapahtunut siirtokehotuskyltin pystyttämisen jälkeen. Henkilöauton perussiirtomaksu on 85 euroa ja siirrettäessä apulaitteilla 118 euroa. Muutoin ajoneuvotyypistä riippuen siirtokustannukset ovat noin 60–195 euroa per siirto", Lauri Uski sanoo.

Tarjolla on myös tekstiviestipalvelu

SiirtoSoiton lisäksi Helsingin kaupunki tarjoaa tekstiviestipalvelun, jonka kautta saa edeltävänä päivänä ilmoituksen kaduista, joilta ajoneuvot tulee siirtää. Tiedot on mahdollista tilata katukohtaisesti tai postinumeroalueittain. Jos oma auto on jo siirretty, voi tekstiviestillä selvittää myös auton uuden sijainnin.

SiirtoSoi­tto ja tekstiviestipalvelu ovat hyviä apuvälineitä, mutta kaupunki ei voi varmuudella taata niiden teknistä toimimista kaikissa tilanteissa. Kadulla oleva siirtokehotus-liikennemerkki on aina lainvoimainen ja siihen merkittynä aikana on pysäköinti kielletty.

Lisätietoja SiirtoSoitosta ja tekstiviestipalvelusta löytyy lisätietoja osoitteesta www.hel.fi/ajoneuvosiirrot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

SiirtoSoitto-projektin tavoitteet
Lauri Uski, projektipäällikkö
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala, pysäköintipalvelut
puh. 09 310 39638
lauri.uski@hel.fi

Sovelluksen testaus Taka-Töölössä ja Meilahdessa
Toni Rantanen, työnjohtaja
Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara
puh. 040 684 9734
toni.rantanen@hel.fi

SiirtoSoitto-sovelluksen kehittäminen
Marco Sandrini, partneri
Twenty Hexagons Oy
Puh. 050 347 1081
marco@twentyhexagons.com

Kuvat

Katujen kevätpuhdistus alkaa lumien sulettua ja kevätsään vakiinnuttua. Kuva: Ari Rask / Helsingin aineistopankki
Katujen kevätpuhdistus alkaa lumien sulettua ja kevätsään vakiinnuttua. Kuva: Ari Rask / Helsingin aineistopankki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme