Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Katupölyä voi ehkäistä talvirenkaan valinnalla − kitkarenkailla parempaa ilmanlaatua

Jaa

Talvirenkaiden vaihtaminen on pian ajankohtaista. Kannustamme pääkaupunkiseudun autoilijoita miettimään talven rengasvalintaa myös ympäristön kannalta. Tutkimusten mukaan kitkarenkaat vähentävät katupölyn muodostumista ja melua. Helsingin vuosittaisessa kitkarengaskampanjassa ovat tänä vuonna mukana myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Espoo, Vantaa ja ympäristöministeriö.

Talvista liikennettä Helsingin Lönnrotinkadulla. Kuva: Roni Rekomaa.
Talvista liikennettä Helsingin Lönnrotinkadulla. Kuva: Roni Rekomaa.

Katupöly on edelleen merkittävä ilmanlaatuongelma

Liikenteen pakokaasupäästöt ovat viime vuosina pienentyneet ajoneuvotekniikan kehityksen ja ilmansuojelutoimien myötä, mutta liikenteen aiheuttama katupöly on edelleen keskeinen ilmanlaatuongelma. Maailman terveysjärjestö WHO:n viime vuoden lopulla kiristämät hengitettävien hiukkasten ohjearvot ylittyvät laajasti. Euroopan unionin sitovia raja-arvoja katupölyn osalta tullaankin WHO:n ohjearvojen pohjalta todennäköisesti tiukentamaan lähivuosina.

Katupölyn pääasiallinen aiheuttaja kaupungeissa ovat nastarenkaat – jopa puolet katupölystä on peräisin nastarenkaiden rouhimasta tienpinnasta. Pölyisiä päiviä on eniten kevään katupölykaudella, mutta niitä esiintyy myös muulloin katupölykaudella, kun katujen pinnat ovat kuivia. Katupölyn torjumiseksi on pääkaupunkiseudulla kehitetty katupölyn puhdistusmenetelmiä, pölynsidontaa ja liukkaudentorjuntaa. Toimilla on saatu aikaan hyviä tuloksia, mutta hyvän ilmanlaadun turvaamiseksi tehokkain keino torjua terveydelle haitallista katupölyä on kitkarenkaiden käyttö nastarenkaiden sijaan. Kitkarenkaat aiheuttavat myös vähemmän melua ja tienpinnan kulumista kuin nastarenkaat.

Liikenneturvallisuuden kannalta ennakoiva ajotapa on tärkeämpää kuin renkaan tyyppi

Kitkarenkaiden käytön ei ole todettu lisäävän onnettomuuksia Tukholmassa ja Oslossa, joissa valtaosa talvirenkaista on jo kitkarenkaita. Nastarenkaan pito-ominaisuudet ovat parempia jäisillä keleillä, mutta pääkaupunkiseudulla vaikeat jääkelit ovat huomattavasti muuta maata harvinaisempia. Tienpinnan jäätymistä ehkäisee tehokkaasti myös suolaukseen perustuva liukkaudentorjunta.

Liikenneturvallisuuteen vaikuttaa rengastyyppiä enemmän kuljettajan ajotapa. Ennakoiva ajo lisää turvallisuutta ja on tärkeää etenkin haastavammissa talven ajo-olosuhteissa. Erityisesti jos autossa on lukkiutumattomat jarrut ja ajonvakautusjärjestelmä, kitkat soveltuvat talviajoon erinomaisesti.

Ympäristön kannalta fiksua rengasvalintaa edistetään sekä kansallisesti että kaupunkitasolla

Tiedon lisääminen ilmanlaadun ja turvallisuuden kannalta parhaista rengasvalinnoista autoilijoille on kirjattu valtioneuvoston hyväksymään kansalliseen ilmansuojeluohjelmaan. Helsingin kitkarengaskampanja tukee Helsingin kaupungin tavoitetta nostaa kitkarenkaiden osuutta kaupungin talviliikenteessä nykyisestä noin 30 prosentista 70 prosenttiin talveen 2030–2031 mennessä. Tavoite on kirjattu sekä Helsingin ilmansuojelusuunnitelmaan että meluntorjunnan toimintasuunnitelmaan. Tavoitteen edistämiseksi Helsingissä alkaa syksyllä 2022 kolmivuotinen nastarengaskieltokokeilu Lönnrotinkadulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milla Susi
Ympäristötarkastaja, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 38019, milla.susi@hel.fi

Suvi Haaparanta
Ympäristötarkastaja, Kaupunkiympäristön toimiala, Ympäristöpalvelut
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 32061, suvi.haaparanta@hel.fi

Nelli Kaski
Ilmansuojeluasiantuntija, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY
puh. 050 363 0220, nelli.kaski@hsy.fi

Niko Torvela
Ympäristötarkastaja, Espoon Ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus, Ympäristönsuojelu
puh. 043 826 5215, niko.torvela@espoo.fi

Jari Viinanen
Ympäristöpäällikkö, Kaupunkiympäristö/Ympäristökeskus
Vantaan kaupunki
puh. 040 723 8353, jari.viinanen@vantaa.fi

Katja Ohtonen
Erityisasiantuntija, Ympäristöministeriö
puh. 050 301 3368, katja.ohtonen@gov.fi

Kuvat

Talvista liikennettä Helsingin Lönnrotinkadulla. Kuva: Roni Rekomaa.
Talvista liikennettä Helsingin Lönnrotinkadulla. Kuva: Roni Rekomaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 6.10.20226.10.2022 18:44:59 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 6.10.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 3.11.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme